Epidemiologų duomenimis, situacija tiek Šiauliuose, tiek visame regione yra sudėtinga ir įtempta. Guodžia bent tai, kad praėjusią savaitę gyventojai kiek aktyviau skiepijosi pirmąja vakcinos doze. Taip pat daugėjo ir besirenkančių trečiąją vakcinos dozę.

Registruojami aktyvūs protrūkiai
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamento vadovės Simonos Abromavičienės teigimu, situacija Šiaulių regione yra pakankamai įtempta ir sudėtinga. Aukščiausiu sergamumu išsiskiria Šiaulių miestas, Joniškio rajonas ir Akmenės rajonas. Kitose regiono administracinėse teritorijose sergamumas taip pat intensyviai didėja, ypač Pakruojo rajono savivaldybėje.

Praėjusią savaitę registruoti 5 įvežtiniai atvejai: iš Norvegijos, Baltarusijos, Vokietijos, Gruzijos ir Čekijos. Dažniausiai užsikrečiama šeimoje arba užsikrėtimo priežastys nėra žinomos, taip pat asmenys suserga renginiuose, ugdymo ir sveikatos priežiūros įstaigose.

Iš viso šiai dienai Šiaulių regione registruojami 132 aktyvūs protrūkiai. Per praėjusią savaitę registruoti 57 nauji protrūkiai. Pagal epidemiologinių tyrimų duomenų analizę, didžioji dalis protrūkių yra susiję su ugdymo įstaigomis. Taip pat protrūkiai registruoti asmens sveikatos priežiūros įstaigose ir gamybos įmonėse.

S. Abromavičienė informavo, kad sudėtingesnė situacija praėjusią savaitę buvo susiklosčiusi Šiaulių „Rasos“ progimnazijoje. Švietimo įstaigoje dėl COVID-19 išplitimo kiek anksčiau teko paskelbti moksleivių rudens atostogas. Sveikatos priežiūros įstaigose kilo 5 protrūkiai: Respublikinės Šiaulių ligoninės Chirurgijos skyriuje ir Psichiatrijos klinikoje, Akmenės ir Joniškio ligoninių Slaugos skyriuose. Šiaulių ilgalaikio gydymo ir geriatrijos centre fiksuotas didesnis protrūkis, šioje įstaigoje sergančiųjų skaičius pasiekė 5 dešimtis, serga ir pacientai ir personalas. Gera žinia, kad daugelis serga lengvai, yra ir besimptomių atvejų.

Pasak departamento vadovės, neramina faktai, rodantys žmonių nesupratingumą. Paaiškėjo, kad dalis artimą kontaktą turėjusių gyventojų, kurie darosi PGR testus, laukdami atsakymų vyksta į darbą, lankosi parduotuvėse ir sėkmingai platina virusą.

„Kai registruojatės testui, primygtinai prašome likti namuose, kol bus gautas atsakymas. Tik patvirtinus, kad užsikrėtimo nėra, galima grįžti į įprastą gyvenimo ritmą. Virusas labai sparčiai plinta ir yra sunkiai valdomas, todėl reikėtų į tai atkreipti dėmesį“, – supratingumo prašė S. Abromavičienė.

Taip pat ji paragino asmenis, kuriems buvo nustatytas susirgimas, pildyti atvejo anketą internetu https://atvejis.nvsc.lt/ Tai labai pagreitintų epidemiologinį tyrimą. Visi epidemiologinės situacijos tyrimo procesai vyktų greičiau, sveikatos specialistams būtų lengviau atlikti savo užduotis. Operatyviai reaguojant būtų galima efektyviau pristabdyti ligos plitimą: „Būkime visi atsakingi, supratingi ir padėkime vieni kitiems valdyti virusą, kuris sparčiai plinta ir kurio niekaip nepavyksta pažaboti.“

Ligoninei trūksta darbuotojų
Respublikinės Šiaulių ligoninės vadovė Česlova Špūrienė patvirtino, kad situacija yra blogėjanti, tačiau patikino, kad ligoninė yra viskam pasiruošusi. Anot jos, ligoninėje šiuo metu yra 132 kovidinės lovos skyriuose ir 29 vietos reanimacijoje.

Sekmadienio duomenimis, infekciniuose skyriuose buvo gydomi 92 pacientai (27 iš jų vakcinuoti), reanimacijoje šiuo metu yra 20 pacientų (3 vakcinuoti). Du reanimuojami pacientai yra kritinės būklės, 8 taikoma vazopresorių terapija, 14 taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, 3 taikoma didelės tėkmės deguonies terapija. Per savaitgalį nuo COVID-19 ligoninėje mirė 3 žmonės, jų amžius 58-86 metai, nė vienas jų nebuvo vakcinuotas.

Respublikinės Šiaulių ligoninės Moters ir vaiko klinikoje gydomi 7 COVID-19 liga sergantys vaikai. Penki vaikai paguldyti vien praėjusią savaitę. Taip pat gydomos 3 moterys po gimdymo ir 2 nėščiosios.

Regiono ligoninėse yra paruoštos 325 kovidinės lovos, 75 proc. jų yra jau užpildytos. Iš 40 reanimacinių lovų, užpildyta 60 proc. Ligoninė vis dar yra apribojusi didžiąsias chirurgines operacijas, kitos paslaugos teikiamos įprastai.

Ligoninėje, savaitgalio duomenimis, serga 11 darbuotojų. Pasak ligoninės vadovės, nuolat trūksta įvairaus profilio darbuotojų, tad įstaiga mielai įdarbintų norinčius ir galinčius dirbti.

Tikimasi aktyvesnio skiepijimosi
Šiaulių miesto savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Viktorija Palčiauskienė pranešė, kad paskiepytų gyventojų dalis pasiekė 62,6 proc. Bendras imunizuotų gyventojų skaičius siekia 70,1 proc. Praėjusią savaitę buvo paskiepyta apie 1 800 asmenų (savaitę prieš – 1 600), tarp jų 1 500 šiauliečių. Aktyviau gyventojai skiepijosi pirmąja doze, paskiepyti 923 asmenys (prieš savaitę buvo 743). Antrąja doze pasiskiepijusių sumažėjo iki 369 (savaitę prieš – 503 asmenys), padaugėjo trečiąja doze pasiskiepijusių šiauliečių, nuo 324 iki 521.

„Kaip matome iš Respublikinės Šiaulių ligoninės pateiktų skaičių, didžioji dalis sunkiai sergančių ir mirusių asmenų yra nepasiskiepiję, todėl savo vakcinai kviečiu registruotis telefonu 1808 arba artimieji gali užpildyti registracijos formą koronastop.lt puslapyje. Eilių nėra, galima rinktis bet kurią ES patvirtintą vakciną“, – ragino V. Palčiauskienė.

Ši savaitė yra paskutinė vakcinavimo centrui, nuo kitos savaitės skiepijimas vyks tik sveikatos priežiūros įstaigose, klinikose, šeimos gydytojų centruose. Be registracijos šią savaitę galima pasiskiepyti Šiaulių centro poliklinikoje ir Dainų pirminės sveikatos priežiūros centre. Pasiskiepyti galima „Gintarinėje“ vaistinėje prie Centrinio turgaus, „Rezus“ laboratorijoje.

Šiaulių mobiliajame patikros punkte per praėjusią savaitę atlikta daugiau nei 4 800 tyrimų. Beveik pusė tyrimų atliekama simptomų turintiems, kita pusė – profilaktiškai sveikatą besitikrinantiems. PGR testų teigiamų atsakymų dalis praėjusią savaitę pakilo nuo 36,4 iki 43 proc.

Miesto mokyklose vieno testavimo metu yra ištiriama apie 10 tūkst. vaikų. Antigeno testais per savaitę nustatyti 86 ligos atvejai.

Primintina, kad siekiant paskatinti labiausiai
 pažeidžiamus visuomenės narius skiepytis ir pagerinti epidemiologinę situaciją šalyje, nuspręsta jiems skirti vienkartines išmokas. Nuo šių metų rugsėjo 1 d. iki lapkričio 30 d. 75 metų ir vyresniems žmonėms, pasiskiepijusiems nuo COVID-19 dviem vakcinos dozėmis, arba iki ateinančių metų kovo 31 d. – sustiprinančiąja trečiąja vakcinos doze, bus mokamos 100 eurų dydžio vienkartinės išmokos.

Vienkartinę išmoką senjorai gaus kartu su pensija ar kita išmoka, kurią moka „Sodra“. Vienkartinė išmoka asmenį pasieks kitą mėnesį kartu su pensija ar kita „Sodros“ mokama išmoka pavedimu į banko sąskaitą arba bus pristatyta į namus.

Į viršų