Šiaulių miesto savivaldybėje vyko spaudos konferencija, kurioje tradiciškai apžvelgta sergamumo situacija mieste ir Šiaulių apskrityje. Aktyviausiai skiepijasi vyresnio amžiaus žmonės, paskutiniu metu subruzdo jaunimas. Pasyvoki patys darbingiausieji visuomenės nariai, o „covidas“ vis aršiau atakuoja, ligoninėse daugėja sunkios būklės asmenų, auga įtampa ir dėl medikų trūkumo.

Dominuoja greitai plintanti Delta atmaina
Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Šiaulių departamento direktorė Simona Abromavičienė spaudos konferencijoje pranešė, kad sergamumas COVID-19 išaugo visoje apskrityje. Beveik visa teritorija patenka į raudonąją zoną, išskyrus Radviliškio ir Pakruojo savivaldybes, kurios dar išlieka geltonojoje zonoje.

Šiaulių mieste sergamumo rodiklis praėjusią savaitę išaugo nuo 234,6 iki 293,5 atvejo 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų, Šiaulių rajone – iki 96,3. Ypač stiprus sergamumo augimas Joniškio savivaldybėje. Įvežtinių atvejų nenustatyta, 44 proc. asmenų nežino, kur „pasigavo“ infekciją, 37 proc. užsikrėtė šeimose, likusieji – darbo aplinkoje ar renginiuose.

Šiuo metu apskrityje yra 11 protrūkių, 6 atsirado nauji. Šiaulių mieste aktyvūs 7 protrūkiai, 4 iš jų gamybos įmonėse, 2 socialinių paslaugų įstaigose. Didžiausias protrūkis tebesitęsia Joniškio savivaldybėje, mėsos perdirbimo įmonėje – 44 atvejai, iš jų 6 antriniai. Svarbiausia ligos plitimo priežastis, manoma, yra ta, kad sergantieji ėjo į darbą jausdami nežymius simptomus ir neužkirstas kelias viruso plitimui. Organizuojama trečia mobilioji komanda, kuri testuos darbuotojus.

Balsių stovykloje, kurioje buvo vaikų iš visos Lietuvos, nustatyti 55 atvejai. Sirgo ir keli darbuotojai. Šiaip Akmenės rajone, pirmaujančiame pagal skiepijimo apimtis, susirgimų kreivė gana stabili, augimas nedidelis.

S. Abromavičienė primena: „Pažymėtina, kad Delta atmaina dominuoja šalyje, virusas plinta daug greičiau. Jo plitimui sustabdyti reikalingas visas priemonių kompleksas: vakcinacija, asmens higiena, kosėjimo ir čiaudėjimo etiketas. Ypač svarbu neignoruoti simptomų, vengti bendravimo,vos pajutus ką nors panašaus į peršalimo simptomus.“

Galima rinktis norimą vakciną, laiką ir vietą
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Vincas Urbonavičius konferencijoje aptarė skiepijimo situaciją. Mobiliajame Šiaulių punkte praėjusią savaitę patikrinta 2 510 piliečių – 15 proc. tyrimų teigiamų. Tai rodo smarkiai augantį užsikrėtimų COVID-19 skaičių. Mobilusis punktas perkrautas, todėl numatyta mažinti PGR tyrimų, bus atliekama daugiau antigenų testų, kurie reikalingi  norintiems išvykti į užsienį arba dėl darbo specifikos.

Per savaitę paskiepyta 5 018 asmenų, iš jų – 3 089 šiauliečiai. Jau yra vakcinuota 56, 3 proc. šiauliečių, šiek tiek atsiliekame nuo šalies vidurkio (57,5 proc.). Džiugu, kad vakcinuota 81 proc. nuo 65 iki 74 metų asmenų, 78 proc. nuo 75 iki 79 metų.

„Aktyviau skiepijasi jauni žmonės: paskiepyta 63 proc. 16-24 metų amžiaus grupės, daugėja besiskiepijančių vaikų nuo 12 metų. Tai ypač aktualu prieš mokslo metus. Populiarios vakcinacijos vietos yra „Akropolis“ ir „Saulės miestas“, kartą per savaitę išvažiuoja skiepobusas, –  kalbėjo V. Urbonavičius. – Vakcinų turima pakankamai, artimiausiu metu bus gauta dar 4 070 dozių. Praėjusią savaitę skiepijimas sulėtėjo gal dėl to, kad nemaža dalis žmonių laukia „Jansen“ vakcinos. Svarbi žinia, kad penktadienį, rugpjūčio 27 d., 11-16 val. Prisikėlimo aikštėje bus skiepijama „Jansen“ vakcina be registracijos, reikia turėti asmens dokumentą.“

V. Urbonavičius priminė, kad nusiskundimai, jog po darbo nėra kur pasiskiepyti, nepagrįsti. Registruodamiesi žmonės gali pasirinkti tinkamą laiką.  Vakcinavimo centras pirmadieniais dirba 15-20 val.,  nuo antradienio iki penktadienio 8-13 ir 14-19 val., o šeštadieniais 9-14 val.

Ligoninei gresia perpildymas, trūksta gydytojų
„Respublikinė Šiaulių ligoninė yra viena iš penkių šalies gydymo įstaigų, dirbanti su sunkiausios būklės COVID-19 ligoniais. Šiuo metu stebimas šia liga sergančiųjų skaičiaus augimas, – spaudos  konferencijoje informavo ligoninės direktorė Česlova Špūrienė. – Praėjusias savaites sergančių COVID-19 skaičius svyravo apie 35, dabar jau siekia 51. Reanimacijos ir intensyviosios terapijos skyriuje gydomi 7, visi jie nevakcinuoti. Apskritai, iš hospitalizuotų COVID-19 liga sergančiųjų  pilna vakcinos doze pasiskiepiję vos vienas kitas.“

Ligoninės vadovė pastebėjo, kad šiuo metu sunkia forma suserga gerokai jaunesni nei anksčiau. Liūdna, bet kartais nepavyksta išgelbėti ir 55-erių metų paciento.

COVID-19 infekcija sergantiems ligoninėje yra skirti 2 skyriai, o tai šiuo metu sudaro 50 lovų. Dauguma jų užimtos. „Daugiausia, kiek galime išsiplėsti, – tai 70 lovų. Tam panaudotas Ausų, nosies, gerklės ligų skyrius, – komentavo Č. Špūrienė. – Atidžiai sekame situaciją – susirgimų skaičiui mieste ir regione augant gali nukentėti kai kurios planinės paslaugos, pirmiausia – chirurginės, teks apriboti planines operacijas.“

Dar viena bėda yra susijusi su tuo, kad Respublikinė Šiaulių ligoninė gydo visus regiono gyventojus, sergančius COVID-19 liga. Daugiausia pacientų atvežama iš Mažeikių, Plungės, Telšių, daugėja pacientų iš Radviliškio, Kelmės, Joniškio, Pakruojo. Neretai prie priėmimo skyriaus susidaro greitosios pagalbos automobilių eilė.

Pasak Č. Špūrienės, pasitaiko, kad per vieną naktį atvežami 9 ligoniai, o po apžiūros nėra kam jų pasiimti. Tai kelia papildomos įtampos.  Ne kartą raštais kreiptasi į savivaldybių administracijas, kurios turėtų pasirūpinti savo ligonių pargabenimu. Kol kas pagalbos nesulaukė.

„Valdant grėsmingai prastėjančią situaciją labai svarbu, kad prisidėtų atraminės regiono ligoninės (Telšių, Mažeikių, Plungės ir kitos). Su ligoninių vadovais jau pradėjome diskusiją“, – sakė Respublikinės Šiaulių ligoninės direktorė Č. Špūrienė.

Ligoninė susiduria su daugybe iššūkių, siekdama išsaugoti planines paslaugas. Trūksta ne tik  lovų „kovidiniams“ ligoniams, stokojama beveik visų sričių gydytojų – ypač anesteziologų, skubiosios pagalbos medikų, psichiatrų, vaikų chirurgų, traumatologų.

Ligoninės vadovė ragina aktyviau skiepytis, nes akivaizdu, kad virusas taikosi į vis jaunesnius.

2021 08 25 3

V. Urbonavičius:  „Aktyviau skiepijasi jauni žmonės: paskiepyta 63 proc. 16-24 metų amžiaus grupės, daugėja besiskiepijančių vaikų nuo 12 metų.“
Autorės nuotr.

2021 08 25 2

Č. Špūrienė: „Valdant grėsmingai prastėjančią situaciją labai svarbu, kad prisidėtų atraminės regiono ligoninės.“
Autorės nuotr.

2021 08 25 26

S. Abromavičienė: „Delta atmaina dominuoja šalyje, virusas plinta daug greičiau. Jo plitimui sustabdyti reikalingas visas priemonių kompleksas: vakcinacija, asmens higiena, kosėjimo ir čiaudėjimo etiketas.“
Autorės nuotr.

Į viršų