Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda lankėsi Šiauliuose. Prie Vilniaus universiteto (VU) Šiaulių akademijos šalies vadovą ir pirmąją ponią pasitiko Šiaulių miesto meras Artūras Visockas. Prezidentas, meras, Universiteto ir Akademijos vadovai kartu aptarė regiono aukštojo mokslo perspektyvas.

Susitikimo metu Prezidentas pabrėžė, kad siekiant įtvirtinti teisingumą kaip fundamentalią šalies vertybę, sprendžiant įsisenėjusias socialinės atskirties, pajamų nelygybės ir lygių galimybių problemas Lietuvoje būtinas pokytis, kuris yra neįmanomas be aukštųjų mokyklų pagalbos.

„Įvairiausioje atskirtyje palikdama daugelį žmonių su negalia, visuomenė skurdina pati save. Daug ko neįmanoma išspręsti įstatymais, turime keisti savo požiūrį į žmones su negalia, kurie, deja, dažnai gyvena šalia mūsų neturėdami galimybių realizuoti savo gabumų“, – kalbėjo šalies vadovas.

Anot VU Šiaulių akademijos direktorės prof. Renatos Bilbokaitės, akademija yra nacionalinio lygio lyderė specialiosios pedagogikos ir žmonių su negalia tyrimų bei švietimo pagalbos specialistų rengimo srityje, todėl visos akademijos studijų programos, o ypač pedagoginės, orientuotos į įtraukiojo studijų modelio ir gerovės realizavimo koncepciją. „Stengiamės sudaryti tinkamas studijų sąlygas visiems, didinti aukštojo mokslo prieinamumą įvairių socialinių grupių atstovams. Daug dėmesio skiriame ir ypač skatiname specialiųjų poreikių ar negalią turinčių ir ekonomiškai jautrių šeimų studentus – tam yra įsteigtos ir specialios stipendijos: Kazimiero Butkaus, taip pat VU 450-mečio“, – sakė prof. R. Bilbokaitė.

Susitikęs su Respublikinės Šiaulių ligoninės medikais, šalies vadovas taip pat kalbėjosi apie visą Lietuvą sukrėtusio įvykio ligoninėje aplinkybes, apie vykdomus Sveikatos apsaugos ministerijos veiksmus, taip pat apie priemones, kurių būtina imtis, kad situacija šioje ligoninėje pasikeistų iš esmės. Prezidentas pabrėžė, kad turi būti sukurti stiprūs ir efektyviai veikiantys antimobingo politikos instrumentai Lietuvoje. „Svarbiausia, kad žmonės kalbėtų, kad tie, kurie susiduria su mobingu, prabiltų apie jį. Tyla sudaro prielaidas blogiui toliau vešėti“, – sakė šalies vadovas.

G. Nausėdos darbotvarkėje buvo numatytas ir apsilankymas Šiaulių „Aušros“ muziejus Chaimo Frenkelio viloje bei susitikimas Kurtuvėnų regioninio parko direkcijoje. Pirmoji ponia Diana Nausėdienė su Šiaulių meru A. Visocku dar lankėsi Šiaulių „Spindulio“ ugdymo centre ir Šiaulių vyskupijos Pastoraciniame centre.

 

Į viršų