facebookgoogle twitter instagram youtube krepselis

darbo laikas

telefono nr el pastas

Šiaulių profesinio rengimo centro Prekybos ir verslo skyriuje vieši socialinių partnerių delegacija iš Ukrainos. Diskutuojama apie profesinio mokymo panašumus ir skirtumus, naujoves ir problemas Lietuvoje bei Ukrainoje, naujų technologijų taikymą ruošiant kvalifikuotus specialistus, dalinamasi gerąja patirtimi.

Yra ko pasimokyti Šiauliuose
Delegacijoje yra įvairaus lygmens vadovų. Atvyko Dniepropetrovsko regiono valstybinės administracijos Švietimo ir mokslo departamento Profesinio mokymo skyriaus vedėja Oksana Dudlia, Vakarų Dniepro profesinio mokymo centras direktorius Viktor Tsygan, Dniepropetrovsko srities savivaldybės švietimo įstaigos „Mažoji mokslų akademija“ direktorė Natalija Tiaglo, Valstybinės profesinio-techninio mokymo įstaigos „Kryvoi Rog mokymo ir gamybos centras“ direktorius Viktor Legun, Valstybinės profesinio-techninio mokymo įstaigos „Kryvoi Rog prekybos ir restoranų paslaugų darbuotojų profesinio mokymo centras“ direktorė Olga Skrypnyk. Delegacijos vadovas yra Dniepropetrovsko regiono valstybinės administracijos Švietimo ir mokslo departamento direktoriaus pavaduotojas Anton Demura.

Įvyko ukrainiečių socialinių partnerių susitikimas su Šiaulių profesinio rengimo centro direktoriumi S. Dargužu ir Prekybos ir verslo skyriaus vedėja dr. Renata Veršinskiene. Svečiai supažindinti su skyriaus veikla, pasiekimais, rengiamomis specialybėmis, jiems aprodyti praktinio mokymo kabinetai, kitos edukacinės erdvės.

Skyriaus vedėja dr. R. Veršinskienė laikraščiui kalbėjo, kad susitikimas naudingas abiem pusėms. Kadangi skyriuje ruošiami konditeriai, virėjai, švenčių organizatoriai, šiauliečius domina ukrainietiškos virtuvės subtilybės. „Itališkos picos neiškepsi, kad ji būtų tikrai itališka. Lygiai taip su kitų šalių virtuve, – sakė skyriaus vedėja. – Nors turime gerų receptūrų, dar nežinome kai kurių niuansų ir patiekalo skoniui kažko trūksta. Turime dalyko modulį „Tarptautinė virtuvė“, todėl mokytojams ir moksleiviams svarbu perprasti maisto ruošimo paslaptis. Be to, mokiniams labai naudinga užsienio kalbos integracija.“  

Pasak dr. R. Veršinskienės, svečius ypač sudomino Prekybos ir verslo skyriuje veikiančios  praktinės aplinkos įgūdžių ugdymui. Virėjai ruošia maistą, mokyklos virtuvėje nėra darbuotojų, viską tvarko patys mokiniai. Padavėjai praktikuojasi mokomajame bare, konditeriai gamina saldžiuosius patiekalus, kurie parduodami ir šiauliečiams, ne tik mokiniams.

„Mes teikiame paslaugas, pinigus užsidirbame ir priartiname ugdymą prie realybės“, – kalbėjo skyriaus vedėja.  

Tikras iššūkis, pasak dr. R. Veršinskienės, svečiams pasirodė, kaip organizuojamas suaugusiųjų nuotolinis ugdymas. Mūsų įstatymai leidžia nemokamai įsigyti antrą kvalifikaciją. Mokykloje naudojama moodle sistema: jei dirbantis žmogus negali dalyvauti teorijos pamokoje, jis gali stebėti įrašytą pamoką, atlikti užduotis. Nebereikia jokių konspektų rašymo. Visa mokomoji medžiaga prieinama bet kuriuo metu.

Skyriaus vedėjos dr. R. Veršinskienės teigimu, ukrainiečius nustebino turtinga inovatyvi ugdymo bazė. Prekybos ir verslo skyriuje ruošiami pardavėjai išmoksta naudotis visų tipų banko kortelėmis, kasos aparatais. Ukrainiečiai tokios galimybės dar neturi. Pasak skyriaus vedėjos, tikras kosmosas svečiams atrodė mūsų elektroninės parduotuvės veikla, kryptingai bendradarbiaujant su verslo įmonėmis.

„Atvyko vadovų iš profesinio ugdymo, aptarnavimo, aprūpinimo sričių, pasidalijome gerąja patirtimi, supažindinome su mokymo bazėmis, ugdymo technologijomis, išgirdome jų nuomonę, nemažai diskutavome, nes į kai kuriuos profesinio ugdymo dalykus požiūriai skiriasi, – teigė dr. R. Veršinskienė. – Susitikimas buvo dalykiškas, darbinis.“

Vizito metu svečiai iš Ukrainos aplankys Kryžių kalną, viešės Kaune, Palangoje, Pakruojyje ir Telšiuose.

Į viršų