Pastabūs šiauliečiai turbūt jau pastebėjo mieste kabančius geltonus plakatus, kuriuose užfiksuoti žymūs, užsienyje gyvenantys šiauliečiai.  Tai duoklė pasaulio lietuviams, siekiant parodyti, kokie jie brangūs mūsų šaliai ir miestui.

Įamžino nusipelniusius žmones
„2019 metus paskelbus Pasaulio lietuvių metais, norime parodyti, kad lietuviai, gyvenantys užsienyje, mums yra svarbūs. O jų pasiekimai, sukaupta patirtis, kuria su mumis dalijasi, svarbi visos Lietuvos pažangai ir šalies išlikimui pasaulyje“, – taip apie socialinės reklamos akciją atsiliepė Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento direktorė Asta Lesauskienė.

Švietimo, kultūros ir sporto departamento Kultūros skyriaus vyr. specialistė Edita Ramanauskienė antrino, kad socialinės reklamos idėja buvo pakviesti akcijoje sudalyvauti šiauliečius, kurie šiuo metu gyvena užsienyje, tačiau nėra nutraukę ryšių su gimtaisiais Šiauliais, aktyviai dalyvauja miesto kultūriniame gyvenime.

Socialinės reklamos akcijai pasirinkti tie žmonės, kurie spėjo prieš kalėdinį laikotarpį grįžti į Šiaulius. Plakatuose įamžintos trys asmenybės: smuikininkė Augustė Emilija Janonytė, pianistas Rimantas Vingras, rašytoja, literatūros vertėja Dalia Staponkutė.

„Malonu pastebėti, kad visi dalyviai, gavę kvietimus dalyvauti šioje akcijoje, buvo maloniai nustebinti ir geranoriškai sutiko bendradarbiauti“, – sakė E. Ramanauskienė.

Dirbtinai nieko nekūrė
Plakatų kūrėjas dizaineris Vilmantas Dambrauskas taip pat pasidžiaugė nuveiktu darbu: „Džiaugiuosi, kad eilinį kartą gražiai bendradarbiaujame su miestu, palaikome gražias idėjas ir neleidžiame joms susilpnėti.“

Sakė esą jam nieko dirbtinai daryti nereikėjo, nes R. Vingro ir D. Staponkutės nuotraukos buvo jau padarytos iš anksčiau. Fotosesijoje spėjo dalyvauti tik A. E. Janonytė.

„Taip jau sutapo, kad pirmuoju kartu įamažinti kultūros ir meno žmonės. Norėčiau, jog kitą kartą  ten būtų kiti Šiaulius garsinantys žmonės“, – kalbėjo V. Dambrauskas.

Plakatai kabės visus metus nuo komercinės reklamos laisvais periodais. Gali nutikti ir taip, kad po kurio laiko plakatuose iš tiesų puikuosis jau visai kiti veidai.

Akciją tęs visus metus
Tai ne vienintelė akcija, kurią šiemet planuojama įgyvendinti Šiauliuose. Prie Pasaulio lietuvių metų minėjimo prisidės ir daug kitų įstaigų. Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešoji biblioteka kvies kurti atvirlaiškius su ekslibrisais, kurie paštu bus siunčiami įvairioms pasaulio lietuvių bendruomenėms. Išvykę iš šalies taip pat galės rašyti linkėjimus Lietuvai.

Šiaulių specialiojo ugdymo centras ruošiasi rengti mokinių fotografijų parodą, pasakoti gimtojo krašto istorijas ir dalytis jomis internete.

„Aušros“ muziejus planuoja surengti parodą apie lietuvių išeivijos kultūros istoriją iš savo muziejaus rinkinių „Lietuviai pasaulyje“. Tarptautinis folkloro konkursas-festivalis „Saulės žiedas“  šiais metais į festivalį dalyvauti pakvies užsienio lietuvių folkloro kolektyvus, atlikėjus, išeivijos teatrus ir kitus. Kristijono Donelaičo draugijos Šiaulių skyrius planuoja rengti įvairius renginius kaimyniniuose kraštuose Latvijoje ir Kaliningrade.

Į viršų