Neseniai šiauliečių aistras kaitino įvairiose miesto erdvėse kertami medžiai. Vėliau paaiškėjo, kad Vilniaus pėsčiųjų gatvės liepos nyksta, nes padaryta rimtų klaidų netinkamai jas sodinant ir prižiūrint. Todėl,  kai redakciją pasiekė susirūpinusios šiaulietės skambutis, kad paspaudus gruodžio šaltukui medeliai Tilžės gatvėje nuo ,,Saulės“ koncertų salės iki centro sodinami netinkamai, sunerimome. Dienraščio skaitytojos nuomone, iškastos per mažos duobutės, jose negalėsią medeliai tinkamai augti. Medeliai sodinami su storos medžiagos konteineriais, kuriuose buvo supakuoti. Todėl moters teigimu, medelių sunykimas garantuotas.

Baimėms pagrindo esą nėra
Iš Šiaulių miesto savivaldybės Architektūros ir urbanistikos skyriaus gavome atsakymą, kad baimėms pagrindo esą nėra. Tilžės gatvėje sodinamos 92 mažalapės liepos ,,Roncho“ (lot. Tilia cordata „Roncho“), Varpo gatvėje – 64 miltingieji šermukšniai ,,Magnifica“ (lot. Sorbus aria „Magnifica“).

Medžiai sodinami ne vegetacijos metu, todėl sodinami su šaknų sistema, susiformavusia konteineriuose: su žemės gumulu, įrištu į medžiagą, kuri prilaiko žemes prie šaknų.

Ką gi, mieste pažeista ekologinė aplinka grasina mūsų sveikatai. Išgelbėti gali ištikimieji mūsų broliai – medžiai, krūmai, žolynai. Didžiausią oro valymo darbą atliekantys medžiai mieste išgyvena žymiai trumpiau nei natūralioje gamtoje.

Svarbu tinkama priežiūra
Dendrologas Kęstutis Aukselis, kaip vyko darbai Tilžės gatvėje, negalėjo komentuoti – dar nematė, buvo išvykęs. Tačiau puikiai matė sodinamus šermukšnius Varpo gatvėje. Pasak specialisto, darbų kokybė gera. Gal tik vienam kitam medeliui nedidelių priekaištų turėtų.

Būdavo įprasta medelius sodinti rudenį. Klimatas keičiasi, todėl sunku spręsti: gruodžio mėnesį  gali būti per vėlu ar per anksti. Su tokiu žemės gumulu lapuotis mūsų klimate neturėtų sušalti – ne Sibiras.

Pasak K. Aukselio, negerai būtų, jei per giliai pasodinta, žemės per mažai užpilta. „Gražu, kad šiauliečiai rūpinasi, tik ne profesionalui sunku tuos dalykus vertinti. O man, nemačiusiam – tuo labiau. Tas pats, jei pradėčiau nurodinėti, kad sriubą netinkamai verdate, jos neragavęs“, – juokauja specialistas. Gerai, kad medeliams laistymo sistemos įrengtos, šlako užpilta, grotelės uždėtos. Medelių augimas priklausys nuo priežiūros: kiek bus  laistoma, ar įdės trąšų.  

Reikėtų kas pavasarį groteles nuėmus, išvalyti, nurinkti „bikus“, saldainių popieriukus. Visokios bjaurasties po grotelėmis prisikaupia, ne vien žiemą barstomos druskos medžius kankina. Jei paliekama be tinkamos priežiūros, gali atsitikti kaip Vilniaus gatvėje. Beje, ten ir sodinimo klaidų padaryta. K. Aukselis linkęs pasitikėti darbų kokybe, nes mato, kad dabartinė miesto Savivaldybė šiek tiek daugiau rūpinasi miesto medžiais, jų priežiūra.

Vieniems gražu, kitiems nelabai
„Tiek mažalapės liepos „Roncho“, tiek miltingieji šermukšniai ,,Magnifica“ yra dekoratyvios rūšys, miestui pritaikyti medžiai. Tiesūs kaip viniukai, visos šakos vienodos. Gal brangoki, bet skiepyti, dailūs, –  teigia K. Aukselis. – Visokių nuomonių yra, vieniems gražu, kitiems nelabai. Švedai, vokiečiai jau atsikando to vienodumo, ieško išskirtinių augalų. Mes neturėjome, madinga, kad visa gatvė daili, lygi būtų.“

Antra vertus, senovinių parkų alėjomis grožimės, o juose surenkami vienodi medžiai. Norime, kad gražu būtų, o svarbiausia, kad orą valytų, mus nuo teršalų gintų.

Vis dėlto puikios miestų žaliosios pagalbininkės ir puošmenos yra mažalapės liepos. Mažalapės liepos laja kompaktiškesnė, siauresnė negu kitų rūšių medžių, todėl juos reikia mažiau genėti.„Rancho“ išauga iki 8–12 m aukščio ir 4–6 m pločio, siauro konuso formos labai tankia laja, gražiai taisyklingai išsidėsčiusia šakų struktūra, mažesniais, tvirtais, ilgai rudenį išsilaikančiais lapais.

Tai kvapiausias miestų medis. Kvapnūs šviesiai gelsvi žiedai, žydi liepos mėn. Natūraliai mažalapės liepos auga visoje Europoje, net Alpių kalnuose. Gerai auga sausesnėse ir vidutinio drėgnumo, derlingose ar skurdesnėse dirvose. Nebijo ilgesnių karščių, sausrų, gerai atželia po nugenėjimo. Persodinant gerai prigyja. Šie medžiai taip pat atsparūs nepalankioms miesto sąlygoms: sausrai, dulkėms, oro ir dirvožemio taršai. Ši veislė laikoma ir atspariausia vėjams iš visų mažalapių liepų. Belieka laukti pavasario, kol jaunosios liepaitės sužaliuos.

2018 12 06 2

Autorės nuotr.

Į viršų