Šiaulių miesto tarybai priėmus sprendimą nutraukti patalpų, esančių Centrinėje poliklinikoje nuomos sutartį su „Valerijono“ vaistine, mieste greitai nebeliks nė vienos budinčios vaistinės. Ką tokiu atveju reikės daryti naktį staiga susirgusiems žmonėms?

Analizuos rinkos kainas
Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Marijus Velička vakar vykusioje spaudos konferencijoje patvirtino, kad vaistinei apleidus minėtas patalpas, nebebus kam vykdyti naktinės prekybos. Ar tokia paslauga mieste dar apskritai bus teikiama, paaiškės tik po atliktų tyrimų.

„Kreipėmės į farmacijos įmones klausdami, kiek tokia paslauga kainuotų. Domimės, kiek reikėtų sumokėti, jog vaistais būtų prekiaujama visą naktį, ir kiek, jeigu vaistai būtų parduodami iki 1 val. nakties. Gavę atsakymus spręsime, ką daryti toliau“, – teigė M. Velička.

Savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis priminė, kad mieste ilgą laiką nebuvo budinčios vaistinės ir niekas dėl to nesiskundė: „Mano žiniomis, naktinė prekyba vaistais yra nuostolinga. Kažin ar atsiras norinčių tuo užsiimti, bet kaip minėjo M. Velička, mes analizuojame paslaugos įsigijimo galimybes.“

Jeigu pasiūlyta kaina pasirodytų per didelė, direktorius neslėpė, kad tokiu atveju Savivaldybė „nusiplautų rankas“: „Apskritai, neaišku ar Savivaldybė čia turėtų kažkuo prisidėti. Jeigu toks poreikis yra, tai privatus sektorius ir turėtų jį tenkinti.“

Nejau miesto valdžiai nerūpi žmonių gyvybės? Juk viena išgelbėta gyvybė per metus jau būtų didelis pasiekimas. Direktorius atsakė, kad taip mąstyti neteisinga. Priminė, kad žmonės naktį pagalbos gali ieškoti pas greitosios pagalbos medikus arba ligoninėje.

„Žmogui reikalingą pagalbą suteikia medicinos ekspertai. Ligoninėje vaistų tikrai netrūksta, o ambulatoriškai besigydantis žmogus vaistais gali pasirūpinti iš anksto. Nemanau, kad čia yra toks rizikos faktorius, už kurį turėtų būti atsakinga Savivaldybės administracija“, – aiškino A. Bartulis.

„Valerijonas“ naktimis nebebudės
Primintina, kad „Valerijono“ vaistinė buvo įsipareigojusi naktimis budėti po to, kai 2017 m. žiemą baigėsi tarp Savivaldybės ir „Valerijono“ vaistinės pasirašyta patalpų, esančių Vytauto g. 101, nuomos sutartis. Savivaldybės administracija tąkart parengė sprendimo projektą dėl minėtų patalpų viešo nuomos konkurso skelbimo su pradine 45 eurų už kvadratinę metrą kaina.

Jį pateikė svarstyti Tarybai, bet tarp politikų kilo aršūs ginčai. Galų gale praėjusių metų gruodžio 30 d. Tarybos posėdžiui buvo pateikti keli sprendimo projektai (abiejuose buvo siūloma pratęsti nuomos sutartį), iš kurių politikai balsavo už alternatyvaus sprendimo projekto priėmimą. Jo pagrindu Savivaldybė atnaujino nuomos sutartį su „Valerijono“ vaistine, paliko 11,58 euro už kvadratinį metrą kainą ir įpareigojo vaistinę (Vilniaus g. 173) dirbti nuo 20 iki 1 val.

Tik vėliau Konkurencijos taryba informavo turinti pagrindą įtarti, kad Savivaldybė savo 2017 m. gruodžio 30 d. sprendimu Nr. T-465 „Dėl patalpų Vytauto g. 101, Šiauliuose, nuomos sutarties atnaujinimo“ galimai pažeidė Konkurencijos įstatymo 4 straipsnio nuostatas ir Europos Sąjungos valstybės pagalbos taisykles.

Konkurencijos taryba įpareigojo Šiaulių miesto savivaldybę imtis veiksmų, kad atitinkamų patalpų nuomai būtų organizuojama ir vykdoma teisės aktų nustatyta konkurencinga procedūra ir tokiu būdu parinktas nuomininkas.

Po praėjusį ketvirtadienį priimto miesto Tarybos spendimo Savivaldybės administracijos direktorius yra įpareigotas nutraukti nuomos sutartį su „Valerijono“ vaistine ir skelbti naują konkursą. Tai reiškia, kad vaistinė nebėra įpareigota vykdyti naktinio budėjimo.

Į viršų