Susirasti darbą Lietuvoje ne taip jau paprasta. Reikia ne tik žinoti, kaip teisingai rašyti CV, bendrauti darbo pokalbio metu, bet ir gebėti darbdavį „užkabinti“ per 10 sekundžių. Ne visiems tai pavyksta padaryti. Personalo atrankos specialistai pasakoja, kad tiek rašydami CV, tiek pokalbio dėl darbo metu kandidatai daro daug klaidų.

Darbo paieška – taip pat darbas
„Personalo valdymo sistemos“ projektų vadovė Dalia Liolytė Šiauliuose vykusiame renginyje „Efektyvi darbo paieška Lietuvoje“ akcentavo, kad darbo paieška taip pat yra darbas. Tai reiškia, kad jis negali būti atliekamas atmestinai. Ne visi šios taisyklės paiso, kai kurie net nežino, kaip darbą rasti apskritai, todėl personalo atrankos specialistė pateikė keletą patarimų, kaip greičiau susirasti darbą.

Pirmiausia ji patarė išsikelti sau klausimus ir rasti į juos atsakymus. Apgalvoti, ko noriu; kokio darbo ieškau; kokia turėtų būti mano darbo diena; kokios naudos galėčiau duoti; kas man darbe svarbiausia; kodėl būtent aš galėčiau dirbti šį darbą; koks bus mano gyvenimas po penkerių metų; ką aš turiu padaryti šiandien, kad taip būtų.

„Tai svarbūs klausimai, į kuriuos atsakius, bus lengviau susiorientuoti į tai, ko jums reikia“, – kalbėjo D. Liolytė.

Neturintiems darbo patirties patarė nepamiršti savanorystės. Daugybei organizacijų reikalinga savanorių pagalba. Tai įvairios įmonės, labdaros organizacijos. Apie tokią savanorystės patirtį galima įrašyti ir gyvenimo aprašyme.

Dalyvavimas studentų sąjungose, jaunimo savanorių organizacijų veiklose pasako labai daug – asmuo aktyvus, trokšta veiklos, nebijo atsakomybės, turi pradinių darbo komandoje, organizavimo ir vadovavimo įgūdžių.

„Užauginote jaunesnį brolį ar sesę, parašykite ir tai, nes tai taip pat darbas, rodantis, kas jūs esate atsakingas ir kantrus“, – sakė projektų vadovė.

Prieš žengiant į darbo rinką, taip pat pravartu suvokti savo privalumus. Patartina juos sau susirašyti ir paprašyti tai padaryti geriausio draugo. Šiuo atžvilgiu kuklintis tikrai neverta.

„CV – tai jūsų pirmasis prisistatymas darbdaviui. Tai – jūsų, kaip prekės, naudingų savybių reklaminis bukletas. Jo tikslas – skatinti pardavimą“, – priminė D. Liolytė.

Svarbu vengti rašybos klaidų
Kai kurie žmonės ruošdami savo CV naudoja netinkamą el. pašto adresą ir nuotrauką. Ieškantys darbo savo pasiekimus darbo rinkoje kartais net apipavidalina įvairiausiomis animacijomis, piešinėliais. Anot projektų vadovės, tai vadinama informaciniu triukšmu, todėl to tikrai nereikėtų daryti. Geriausia savo CV išsaugoti PDF formatu ir pavadinti jį savo vardu bei pavarde. Kartais personalo atrankos specialistai gauna tokius failus pavadintus taip: „Mano“, „Mano naujas“, „CV-geras“. Tokie dalykai kelia juoką ir priverčia suabejoti kandidato kompetencija.

Gyvenimo aprašymas turi atrodyti vizualiai tvarkingas, be korektūros, rašybos ar stiliaus klaidų. Su išryškinta svarbia informacija, be piešinėlių, bet su nuotrauka. Informacija neturėtų būti sugrūsta į vieną puslapį. Tik ne visi paiso ir šių taisyklių.

„Esu gavusi moters gyvenimo aprašymą su įdėta jos vestuvine nuotrauka. Suprantu, kad tai svarbus gyvenimo įvykis, bet gal ne darbo rinkai tai turėtų būti skirta. Jeigu neturite tinkamos nuotraukos, geriau jos nedėkite apskritai“, – patarė D. Liolytė.

Ji išskyrė šias pagrindines gyvenimo aprašymo dalis: vardas, pavardė; gimimo data; gyvenamosios vietos adresas, telefonai, el. paštas.

Išsilavinimas ir kvalifikacija: įrašomas mokymo įstaigos, kuriose įgytos profesinės kvalifikacijos, nurodant studijų ir mokymo programas bei profesinių kvalifikacijų pavadinimus bei diplomų įgijimo datas. Pageidautina aprašyti kvalifikacijos kėlimo kursus, kurie buvo baigti. Gauti diplomai surašomi eilės tvarka, pradedant paskutiniuoju. Rašyti apie vidurinės mokyklos baigimą nereikia, jei profesinė kvalifikacija įgyta kitoje mokslo įstaigoje.

Darbo patirtis aprašoma pradedant nuo dabarties ir baigiant praeitimi. Reikia nurodyti darbo vietas, pareigas, kokius darbus atlikote bei ko pasiekėte.

Interesai: aprašomi pomėgiai, kurie susiję su atliekamu darbu arba vadovavimu.

Įgūdžiai: čia rašoma apie tokius sugebėjimus, kaip užsienio kalbų mokėjimas, jų mokėjimo lygis; darbo kompiuteriu patirtis, įvardijant konkrečias programas; vairavimo teisių turėjimas ir pan.

Rekomendacijos: nurodomos pridedamos (jeigu jas turite) rekomendacijos. Paprastai rekomendacijos pateikiamos iš buvusių darboviečių – ne daugiau kaip dviejų. Jeigu jūs dar tik pradedate darbinę veiklą – rekomendacija gali būti iš mokymo įstaigos.

Naudokitės darbo paieškos portalais
Projektų vadovė patarė turėti ir angliškąjį savo CV variantą. Jeigu darbdavys nenurodė kitaip, motyvacinio laiško galima nerašyti. Motyvacinis laiškas tampa vis mažiau populiarus, bet rekomendacijos vis dar reikalingos.

Neturint rašytinių rekomendacijų, gyvenimo aprašymo pabaigoje galima nurodyti asmenų kontaktus, kurie jus rekomenduoja, žinoma, prieš tai paprašius tų asmenų sutikimo.

Gyvenimo aprašymo nereikėtų keisti pagal kiekvieną darbo skelbimą. Geriau turėti tvarkingą laiško preambulę ir ją prireikus koreguoti.

Susikūrus savo „reklaminį bukletą“, reikėtų jį patalpinti į populiariausius darbo paieškos portalus. Nuolat stebėti darbo paieškos portalus ir juose esančius skelbimus. Nepamiršti Užimtumo tarnybos ir socialinių tinklų. Sekti vietinę ir respublikinę spaudą, televiziją.

Savo CV taip pat galima išsiųsti personalo atrankų įmonėms, patalpinti įmonių internetinėse svetainėse. Galima pasisakyti savo draugams, giminėms ir artimiesiems, kad ieškote darbo.

Išsiuntus gyvenimo aprašymą, neretai apninka niūros mintys, prasideda svarstymai, priims į darbą ar ne. Kyla noras paskambinti darbdaviui ir paklausti, ar jis tikrai gavo išsiųstą CV.

D. Liolytė sakė, kad tokiu atveju geriau neskambinti, o paprašyti el. laiško patvirtinimo.

Nenuleiskite rankų
Išsiuntus CV belieka sulaukti kvietimo į darbo pokalbį. Sulaukus kvietimo, tinkamai pokalbiui pasiruošti. Pagalvoti, kaip atsakyti į galimus klausimus: ką žinote apie mūsų įmonę, ką studijuojate ir kodėl būtent toje mokymo įstaigoje, darbo patirtis ir kt.

„Susirinkite informaciją apie įmonę, kurioje norite dirbti. Darbdaviams tai labai patinka“, – patarė personalo atrankos specialistė.

Darbo pokalbiui specialiai puoštis nereikia. Galima rengtis įprastai, svarbiausia, kad rūbai būtų švarūs ir tvarkingi. Reikėtų atkreipti dėmesį į savo gestus, mimiką. Nežaisti su raktais ar kitais daiktais, neliesti plaukų, geriausia atsisėsti tiesiai ir rankas padėti ant stalo.

„Normalu, kad jaudinatės, nesijaudina turbūt tik tie, kuriems to darbo nereikia. Bet vis tiek labiau kontroliuokite save ir pasistenkite taip nesinervinti“, – kalbėjo D. Liolytė.

Pokalbiui užtrukus neretai siūloma pasivaišinti kava, arbata arba vandeniu. Tokiu atveju geriausia rinktis vandenį, nes tada taip neužklius drebančios rankos. Be to, vanduo padės nusiraminti, jo bus galima gurkštelėti ir išgirdus nepatogų klausimą.

Gavus darbą, reikėtų pasidomėti savo teisėmis. Išsiaiškinti, pagal kokią sutartį reikės dirbti, kas bus jūsų vadovas ar kuratorius, kur reikės dirbti ir pan.

„Kartais paskambinę atrinktam kandidatui sužinome, kad jis jau trečią dieną dirba nepasirašęs sutarties. Taip neturėtų būti, nebūkite nelegalai. Būna, susižinome, jog kai kuriems darbuotojams bandomasis laikotarpis trunka pusę metų, tai irgi yra negerai. Todėl visada pasidomėkite, kokiomis darbo sąlygomis turėsite dirbti, nebijokite klausti“, – pasakojo D. Liolytė.

Nesulaukus skambučio ir pakvietimo į darbo pokalbį, personalo atrankos specialistė patarė nenusiminti. Nenuleisti rankų ir darbo ieškoti toliau. Tęsti mokslus, persikvalifikuoti, tapti valstybės tarnautoju arba darbo vietą susikurti patiems: „Darbo vietų tikrai yra, nes visada kas nors miršta, išeina į pensiją, susižeidžia. Tiesiog pasitikėkite savimi ir būkite atkaklūs.“

2018 11 03 13

D. Liolytė: „CV – tai jūsų pirmasis prisistatymas darbdaviui.“
Ramūno SNARSKIO nuotr.

2018 11 03 14

Šiauliečiai domėjosi, kaip greičiau susirasti darbą.
Ramūno SNARSKIO nuotr.

Į viršų