Bobų vasara yra nenuspėjama ir neapskaičiuojama. Kartais pasitaiko, kad jos visai nebūna arba ji trunka labai trumpai. Tačiau šiais metais yra priešingai. Darganoti orai dar greit nesugrįš, o bobų vasara užsitęs beveik dvi savaites ir galėsime pasimėgauti šiltais saulės spinduliais.

Naktys – vėsios ir su šalnomis, o dienos – šiltos
Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Prognozių ir perspėjimų skyriaus budinti sinoptikė teigė, jog šiais metais bobų vasara prasidėjo nuo šios savaitės pradžios.

„Po šilto rugsėjo, kuris lyg ir priminė, kad vasara prasitęsė, turėjome gana darganotus orus, netgi dienomis laikėsi tik 10–12 laipsnių šilumos, dar buvo ir lietaus. Buvo labai rudeniškas oras. Dabar staiga viskas pasikeitė ir iš pietvakarių atplūdo šiluma. Tokie ir yra bobų vasaros požymiai, jog po darganotų ir lietingų orų iš pietvakarių atplūsta šiluma ir pragiedrėja dangus. Bobų vasarai būdinga, kad naktys vėsios, dažnai su šalnomis, o dienos gana saulėtos ir šiltos. Nėra tikslaus laiko, kada turi prasidėti bobų vasara. Ji dažniausiai prasideda spalio pirmomis savaitėmis. Taip pat ne kiekvienais metais ji būna, gali pasitaikyti, kad ji truks tik vieną dieną. Šiais metais mums labai pasisekė, nes bus beveik net 2 savaites. Mačiau internete antraštes, kad bobų vasara šiais metais vėluoja, bet taip nėra, jokių nukrypimų neužfiksuota“, – pasakojo Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Prognozių ir perspėjimų skyriaus budinti sinoptikė.

Šilti orai į Lietuvą atkeliauja iš Azorų salų. Kai Azorų salų, kurios yra Atlanto vandenyne, į vakarus nuo Portugalijos, kur visą laiką vyrauja aukšto slėgio sritis, anticiklonas pasislenka į Europą ir pasiekia Lietuvą, įsivyrauja šilti, ramūs, giedri orai. Kartais pasitaiko net keletas tokių atšilimų, nulemtų būtent Azorų anticiklono.

„Mūsų orus lemia anticiklonas, todėl artimiausiomis dienomis jis ir lems, kokie bus orai. Pasidžiaugti šiluma galėsime dar gana ilgai, kitos savaitės pradžioje yra prognozuojami labai panašūs orai, temperatūra dienomis kils nuo 15 iki 19 laipsnių, kai kur net gali būti 20 laipsnių šiluma. Tokie orai turėtų tęstis iki kitos savaitės vidurio. Žinoma, naktys bus vėsesnės. Pavyzdžiui, artimiausiomis naktimis pietiniuose rajonuose, Varėnoje, jau turėtų būti šalnos, o kitomis naktimis jau bus šilčiau ir šalnų tikimybė menka. Naktimis oro temperatūra sieks 6 laipsnius, pajūryje – 8–10 laipsnių, todėl naktys bus vėsokos“, – pasakojo budinti sinoptikė.

Pagal Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos duomenis, artimiausiomis naktimis bus nepastoviai debesuota. Daug kur rūkas, galima silpna dulksna. Vėjas silpnas. Žemiausia oro temperatūra 2–7, pajūryje iki 9 laipsnių šilumos, dirvos paviršiuje vietomis šalnos 0–3 laipsniai šalčio. Dieną mažai debesuota. Be lietaus. Vėjas pietryčių, 3–8 m/s. Aukščiausia temperatūra 14–19 laipsnių šilumos.

Spalio 12 d. lietaus nenumatoma. Naktį ir rytą vietomis rūkas. Temperatūra naktį 4–9, dieną 15–20 laipsnių šilumos.

Bobų vasara yra būdinga ne tik Lietuvai
Bobų vasaros pavadinimas turi keletą versijų, kodėl yra taip vadinama. Kadangi bobų vasaros metu oras neįtikėtinai atšyla ir tampa beveik vasarišku, tai galėjo būti siejama su antgamtišku žiniuonių gebėjimu kažkaip trumpam grąžinti vasarą, kad žmonės galėtų bent trumpam pasidžiaugti prieš ateinančias šalnas.

Kita pavadinimo versija siejama su laikotarpiu, kai beveik visi žemės ūkio darbai pasibaigia ir moterys visą dėmesį skiria namų buičiai. Rugsėjo 21 d. minima šv. Mato diena arba Sambariai, o senovėje tai buvo ir derliaus nuėmimo darbų pabaiga. Ši diena buvo skirta švęsti, atsikvėpti po rudens darbų, padėkoti už derlių ir pasivaišinti naujo derliaus miežių alumi.

Trečioji versija – vokiška. Ji siejama su daugybę voratinklių miškuose bobų vasaros metu. Nuo senų laikų tikima, kad vorai neša laimę, todėl jų negalima užmušti. Namuose apsigyvenęs voras padeda namų gyventojams atsikratyti įkyrių minčių ir išvengti konfliktų. Pagal voratinklį būdavo net

spėjami orai: jeigu jis labai tankus – artėja sausra, jeigu voras tupi kampe – stiprūs vėjai.

Bobų vasara yra gamtos reiškinys, kuris būdingas ne tik Lietuvai. Todėl nieko nuostabaus, kad jis turi daug įvairių pavadinimų. Šiaurės Amerikos gyventojai bobų vasarą vadina Indėnų vasara, bulgarai ir serbai – Čigonų vasara, prancūzai, ispanai ir portugalai – Šv. Martyno vasara, o latviai – atvasara arba tiesiog sugrįžtančia vasara. Rusijoje bobų vasaros metu namuose buvo rengiamos ilgos vakaronės verpiant, dainuojant ar pasakojant vaikams pasakas. Manoma, kad per bobų vasarą  yra tinkamas laikas raugti agurkus, kopūstus ir užbaigti konfliktus.

Po bobų vasaros orai atvėsta, vanduo ežeruose ir upėse tampa per šaltas maudytis, užklumpa pirmosios stiprios šalnos, o migruojantys paukščiai pasiekia kelionės tikslą.

Į viršų