Daugelio žiūrovų itin pamėgtos ir jau tradicija tapusios tarptautinės žirgų konkūrų varžybos spalio 13–14 dienomis jau šeštąjį kartą sudrebins Šiaulių areną. Vyks Šiaulių miesto mero taurė ir CSI2*-W/CSIYH1* tarptautinės žirgų konkūrų ir dailiojo jojimo varžybos – Pasaulio taurės etapai, kurių metu varžysis Lietuvos ir užsienio raiteliai dėl įvairių grupių nugalėtojo titulų. Žirginis sportas Lietuvoje tampa vis populiaresnis ir daugiau pritraukia ne tik žiūrovų, bet ir žirginio sporto mylėtojų. Šios varžybos rengiamos jau kelerius metus iš eilės ir yra tapusios tradicija.

„Šiauliai – labai tinkama vieta šioms varžyboms“
Lietuvos žirginio sporto federacijos (LŽSF) prezidentas Gediminas Gutkauskas teigė, jog jau šeštus metus iš eilės vykdant Pasaulio taurės etapą jam labai malonu, kad  įgyjamas didesnis pagreitis, vis daugiau sportininkų apie tai kalba.

„Sportininkai varžybose vieni kitų klausinėja, ar važiuos į Šiaulius. Nesako į Lietuvą, o konkrečiai į Šiaulių miestą. Šiauliai jau turi savo įvaizdį ir Pasaulio taurės etapas mūsų mieste, manau, taps tradiciniu ir ilgus metus gyvuos.

Organizuodami šias tarptautines žirgų konkūrų varžybas taikėmės prie Šiaulių miesto dienų, prie miesto gimtadienio, nes Pasaulio taurės etapas prasideda rudenį ir yra vykdomas patalpose, vasarą vyksta kitos varžybos. Uždarose patalpose turi būti vykdomi visi etapai ir finalai, o Šiauliai – labai tinkama vieta šioms varžyboms, nes yra Lietuvos centras“, – pasakojo LŽSF prezidentas G. Gutkauskas.

„Šiauliuose gruntas yra idealus“
Šiuo metu yra užsiregistravę 188 dalyviai, Pasaulio taurės etape yra 95 dalyvaujantys žirgai, kurie nors ir yra dar jauni, bet šoka aukščiausiai. Atvažiuoja artimiausi mūsų kaimynai: lenkai, estai, dalyvaus netgi viena norvegė. Šiais metais pirmą kartą bus sudaryta nauja įskaita žemaitukų veislės žirgams. Anot, LŽSF prezidento G. Gutkausko, žemaitukai yra mūsų genofondas, kurį turime išlaikyti.

„Iš Lietuvos dalyvaus apie 50 žirgų. Šiuo metu yra užsiregistravusios aštuonios šalys, tačiau dar nepatvirtino turkas, ar dalyvaus. Dar iki paskutinės dienos dalyviai gali registruotis. Su žirgais yra tokia nenuspėjama situacija, nes, pavyzdžiui, juos bevedant į automobilį, gali susižeisti arba darant paskutinę treniruotę jis apšlumba. Paskutinį dalyvių ir šalių skaičių žinosime ketvirtadienį. Šiose varžybose jau žinome, kad tolimiausios dalyvaujančios šalys bus Rumunija ir Rusija. Negalime atsakyti, kuris žirgas bus brangiausias, nes tai yra komercinė paslaptis. Pavyzdžiui, praėjusiais metais estas pardavė žirgą už 1,5 mln. Dalyvaus ir tokios žvaigždės kaip Vladimir Beletskiy, kuris atstovauja Rusijai, bet jau 18 metų gyvena Europoje. Jis dalyvauja aukščiausio lygio varžybose. Taip pat rumunas, kuris daug kartų yra išlošęs Pasaulio taurės etapuose. Iš Lietuvos dalyvaus Andrius Petrovas, atvyks latviai, pagrindiniai trys lenkų raiteliai, kuriuos yra gana sunku pakviesti, nes daugiausiai jie važiuoja į Vakarus. Bus iš tikrųjų labai įdomi kova“, – pasakojo LŽSF prezidentas G. Gutkauskas.

Dalyviai atvyks tik ketvirtadienį. Dabar vyksta pasiruošimo darbai, yra pastatyta 200 gardų, į kuriuos reikia pakloti patalus, pridėti šiaudų, pjuvenų. Anot LŽSF prezidento  G. Gutkausko, kiekvienais metais pasiruošimas varžyboms keičiasi.

„Dabar viskas daroma daug greičiau, mums ir patiems yra lengviau. Svarbiausia, kad gruntas būtų idealus. Jei gruntas bus blogas, niekas nevažiuos, nes žirgai kainuoja didžiulius pinigus. Visi labai džiaugiasi, kad Šiauliuose gruntas yra idealus. Šiais metais prizinis fondas – daugiau nei 70 tūkst. eurų, norime daugiau palepinti sportininkus. Nors tai  labai nedidelis prizinis fondas palyginti su Vakarais“, – pasakojo LŽSF prezidentas G. Gutkauskas.

Tarptautinių žirgų konkūrų varžybų prioritetas – šeima
Šiaulių miesto meras Artūras Visockas dėkojo LŽSF prezidentui, kad jau tradiciškai šioms varžyboms pasirenka Šiaulių miestą.

„Šis renginys pritraukia žirginio sporto meistrus į Šiaulius. Visi suprantame, kad šiuo sportu užsiiminėja pasiturintys žmonės, todėl tai miestui gali atnešti daugiau investicijų. Labai norėčiau sudominti Šiaulių miesto gyventojus atvykti į Šiaulių areną. Šeštadienį vyks Šiaulių miesto mero taurė. Tai bus tikrai labai įdomus renginys. Pavyzdžiui, šeimos bilietas bus tikrai nebrangus. Labai kviečiu atvykti šeimas, nes nuo pirmo susitikimo su LŽSF prezidentu sutarėme, kad šeima bus prioritetas. Moksleiviai į šį renginį galės patekti nemokamai, tačiau jiems nebus garantuota vieta, jie gaus apyrankes, įeis į vietą ir kur bus laisva vieta, ten ir atsisės. Labai norisi, kad arena prisipildytų. Sporte palaikymas yra nepaprastai reikalingas. Pavyzdžiui, Estijoje prisirenka tiek žiūrovų, kad net nerastum kur obuoliui nukristi. Mums sekasi truputį sunkiau, bet jau sekasi vien dėl to, kad toks renginys vyksta  Šiauliuose. Yra didžiulė garbė ir pripažinimas“, – teigė A. Visockas.

Šiaulių miesto savivaldybės Švietimo, kultūros ir sporto departamento Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Gintaras Jasiūnas sakė, jog šis renginys – vienas iš svarbiausių miesto renginių.  Jis džiaugėsi, jog miesto Taryba yra patvirtinusi penkis sporto renginius ir skyrė jiems didesnį dėmesį. Tikimasi, kad Šiaulių arena pagaliau užsipildys ir net pritrūks vietos.

Šiais metais Šiaulių miesto savivaldybė šioms varžyboms skyrė 20 tūkst. eurų, kai bendra sąmata yra apie 160 tūkst. eurų.

2018 10 09 15

Tarptautinėse žirgų konkūrų varžybose dalyvaus Lietuvos ir užsienio raiteliai.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų