Braškių sezonas artėja link pabaigos, bet Šiaulių turgaviečių prekystaliuose gausu kitų uogų. Serbentus, avietes, vyšnias, trešnes šiauliečiai mielai perka ir toliau mėgaujasi vasariškais skonių malonumais.

Šiauliečių favoritai – vyšnios ir trešnės
Prekybininkė Simona sako, kad liepą miesto gyventojai aktyviai perka serbentus. Pastarųjų derlius šiais metais buvo visai neblogas. O jų ir kaina nėra labai didelė. Už kilogramą juodųjų serbentų prašoma nuo 1,5 iki 2 eurų.

Žmonės nepraleidžia progos pasmaguriauti ir avietėmis. Tiesa, jos nėra tokios pigios kaip juodieji serbentai. Šiuo metu avietės kainuoja nuo 3 iki 5 eurų už kilogramą. Anot prekybininkės, pirkėjai avietes perka, nes jos didelės ir saldžios, tinka ir konservavimui. Džiugi žinia, kad šios uogos nuo prekystalių nesitrauks iki pat šalnų.

Šiauliečiai perka ir šilauoges. Tik bėda ta, kad šiemet jų derlius labai prastas, todėl šių uogų ant prekystalių nėra tiek daug, kiek norėtųsi. Už kilogramą šilauogių šiuo metu prašoma nuo 6 iki 7 eurų.

Vyšnios ir trešnės – tai dar vienos uogos, be kurių neįsivaizduojama lietuviška vasara. Prekybininkės teigimu, šių uogų nuperkama daugiausiai. Iš vyšnių ir trešnių šiauliečiai mėgsta gaminti kompotus ir uogienes. Kilogramas vyšnių arba trešnių kainuoja nuo 2 iki 3 eurų.

Mieliau renkasi lietuvišką produkciją
Tai, kad miesto gyventojai mėgsta uogas, patvirtino ir kalbinti šiauliečiai. Tiesa, kai kam užkliuvo didelės jų kainos.

„Nesuprantu, kodėl šilauogės kainuoja taip brangiai. Aš iš principo negaliu mokėti tiek daug, todėl mieliau perku vyšnias ar juoduosius serbentus“, – sako Artūras.

Antanui svarbi ne tik uogų kaina, bet ir kilmės šalis: „Rinkdamasis prekę žiūriu, kad ji būtų lietuviška. Be abejo, kaina – ne antraeilis dalykas. Manau, kad mūsų sąlygomis auginamos uogos mums labiausiai tinka. Žinoma, galbūt Lietuvos sodininkai taip pat neapsieina be chemikalų, tačiau jiems bent jau nereikia uogų toli transportuoti.“

Dainora atvirauja, kad uogas atsiveža iš kaimo. Jeigu apsiperka turgavietėje, renkasi tik lietuvišką produkciją, nes ten mažiau chemijos: „Per dieną suvalgau keletą saujelių vyšnių, saujelę aviečių, šiek tiek serbentų. Toks skonių ir aromatų mišinys tikrai užburia.“

Silvija sako, kad dažniausiai perka vyšnias ir trešnes: „Šias uogas visada perku iš turguje prekiaujančių močiučių. Manau, jų siūlomose uogose yra mažiau chemikalų.“

Į viršų