Dainų pirminės sveikatos priežiūros centro darbuotojai vis dar gyvena įtampoje, kad jų gydymo įstaiga bus prijungta prie Centro poliklinikos. Nors prieš kelias savaites, kai miesto mero pavaduotojas Justinas Sartauskas su keliais skirtingų frakcijų Tarybos nariais buvo atvykęs pasikalbėti, informuoti apie Šiaulių miesto savivaldybės administracijos planus, o Dainų medikai pareiškė esą prieš tokias priverstines jungtuves, vis tiek antradienį įvyko dar vienas susitikimas su „jungtuvių“ organizatoriais.

Vizija, planas ar ambicijos?
Į Dainų pirminės sveikatos priežiūros centrą atvykęs Marijus Velička, Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, kalbėti pradėjo ramiai, susirinkusiems medikams žadėjo atsakyti į visus klausimus, paaiškinti numatomos pertvarkos privalumus ir grėsmes. Neslėpė nepasitenkinimo, kad, jo nuomone, informacija buvo paviešinta per anksti, apgailestavo, jog „patyrę politikos vilkai“ aplenkė jį, jauną politiką.

Į medikų priekaištus, kad reikėjo pradėti nuo diskusijos su jais, pripažino, jog tai buvusi jo klaida. Ramino medikus, kad nėra pagrindo nerimauti, nes „niekas nenori nieko apjungti“, tai esanti tik vizija, tik bandymas ištirti situaciją, paskaičiuoti, galbūt įstaigų sujungimas būtų miestui naudingas. Kad „niekas nevyksta, tik renkama informacija“, buvo kartojama daug kartų.

Vėliau administracijos direktoriaus pavaduotojas atvirai pasakė, kad sujungti abi poliklinikas yra jo, M. Veličkos idėja, ji kilo „pasikalbėjus su Kauno savivaldybės administracijos direktoriumi“. Išgirdęs, kad Dainų medikams nepriimtina tokia idėja, pareiškė, kad pasaulyje viskas keičiasi, pertvarkos neišvengiamos, būtina ieškoti visam miestui naudingų sprendimų. Sujungimas esąs tik viena iš alternatyvų, o pretekstas – baigiasi Dainų pirminės sveikatos priežiūros centro direktoriaus Prano Andruškevičiaus kadencija. Apie kitą alternatyvą – skelbti viešą konkursą naujo direktoriaus pareigoms – kalbėti vengė, nors medikai kaip tik to reikalavo.

M. Velička vis aštresniu tonu skelbė, kad jo negalima priskirti prie tų, kurie norėjo sujungti: „Aš tik norėjau analizuoti. Mes rinkome informaciją. Man kilo mintis išanalizuoti padėtį. Tai buvo tik vizija, galimybė pamąstyti. Nebuvo jokio sprendimo.“

Sutaupymo argumentai neįtikino
M. Velička skubėjo nuraminti medikus, kad sujungus poliklinikas jų atlyginimai nenukentės, bus išsaugotos visos darbo vietos. Pateikė palyginimui atlyginimų vidurkius, teigdamas, kad tik bendrosios praktikos slaugytojų atlyginimai Dainų pirminės sveikatos priežiūros centre yra didesni ir Centro poliklinikos vadovas yra numatęs galimybių suvienodinti atlyginimus.

Savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Viktorija Palčiauskienė patikslino, kad vienodinant atlyginimus nė vienas nenukentės, jie mažinami nebus.

Dainų pirminės sveikatos priežiūros centro direktorius P. Andruškevičius paaiškino, kad pagal atlyginimų skaičiavimo metodiką Dainų medikų atlyginimai geresni, jiems išmokami priedai. Vertinti tik atlyginimų vidurkius neteisinga, nes atlyginimas priklauso ir nuo prisirašiusių pacientų skaičiaus. Teorinės prielaidos, kad Dainų medikų atlyginimai nesumažės, medikų neįtikino.

Į klausimą, ką politikai planuoja sutaupyti, atsakyta, kad sumažėtų keli etatai: direktoriaus, buhalterio, statistiko. Ar tai tokia didelė suma, dėl kurios vertėtų ardyti rentabiliai, taupiai dirbančią organizaciją, konkretaus atsakymo niekas neišgirdo. P. Andruškevičius nesutiko, kad sujungus bus didelė ekonominė nauda. Jo mėnesinis atlyginimas į rankas esąs apie 1100 eurų. Atleistiems darbuotojams tektų mokėti išeitines. Tuo labiau nepaneigta, jog sujungus centrus vadovui ir administracijai tektų didinti atlyginimus.
                                      ¬
Kaip stipriausią taupymo argumentą administracijos direktoriaus pavaduotojas M. Velička pateikė viešuosius pirkimus, laboratorinių tyrimų pirkimą, aiškindamas, kad centralizuotai perkama tyrimų paslauga kainuotų pigiau – „kauniečiai šioje pozicijoje gerokai išlošę“. P. Andruškevičius teigė, kad visi pirkimai atliekami vieningoje sistemoje, kainos visoms įstaigoms vienodos. Jis taip pat akcentavo, kad Dainų gydymo įstaigos metų balansas yra teigiamas, o kolegų Centro poliklinikoje – minusinis. „Pernai mes 15 proc. didinome atlyginimus slaugytojoms, 20 proc. gydytojams. Metų gale išmokėjome vienkartinius priedus prie algų. Iš savo įstaigos uždirbtų pinigų įsigijome modernų rentgeno aparatą, – sakė direktorius. –  Dainų pirminės sveikatos priežiūros centras racionaliai išnaudoja patalpas, šildymo mokesčiai nedideli, naudojamasi tik 1 automobiliu, iš Savivaldybės paramos nesulaukiama, tad netaupumu mūsų apkaltinti negalima.“

Pacientams nauda ar nepatogumai?
M. Velička, remdamasis teisės aktais ir turimais analizės duomenimis iš pirminės silpnybių, stiprybių ir grėsmių bei galimybių studijos, bandė įtikinti, kad centrų sujungimas bus naudingas pacientams.

Popieriuje galbūt, bet kaip tai būtų įgyvendinta praktikoje, sunku įsivaizduoti. Pavyzdžiui, antrinio lygio paslaugų Centro poliklinikoje yra 22, o Dainų – 4. M. Veličkos teigimu, sujungus Centro specialistai po kelias dienas galėtų priimti pacientus Dainuose. Bet čia nėra laisvų patalpų, todėl pacientui vis tiek tektų keliauti į Centro polikliniką. Ar tai patogumas? Dabar ligonis gauna siuntimą ir gydymo įstaigą gali pasirinkti.

Į nuogąstavimus, ar nebus po sujungimo iškeltos reabilitacijos paslaugos, pažadėta, kad nebus ir čia pat užsiminta, kad darbo organizavimas yra vadovo kompetencija. Tad garantijos apie paslaugų išsaugojimą pakibo ore.

Bandyta lyginti abiejų centrų galimybes dalyvauti elektroninėje sistemoje, išrašant elektroninius receptus ir kt. Tačiau neįsigilinta, kad nors nevienodos starto pozicijos, Dainų pirminės sveikatos priežiūros centras sugebėjo įsijungti į sistemą savo lėšomis, tam negavęs paramos.  

M. Velička primygtinai savo atsivežtuose dokumentuose ieškojo skaičiukų, kurie parodytų menkesnes Dainų pirminės sveikatos priežiūros centro galimybes. Į esmę liečiančius medikų klausimus, argumentus atsakymo neturėjo.

Dainų medikams nepatinka grėsmė, kad į Centro polikliniką gali būti iškelta suaugusiųjų reabilitacija ir suaugusiųjų profilaktiniai tikrinimai. Reabilitacijos paslaugomis Dainų pirminės sveikatos priežiūros centre naudojasi ir dešimtys tūkstančių pacientų, atvykstančių iš Šiaulių rajono kaimų, miestelių. Kone keturis kilometrus ilgesnė kelionė į centrą žmogui, kuriam reikia reabilitologo paslaugų, būtų ne tik nepatogi, bet ir skausminga.

Vieningas „Ne!“
Dainų seniūnaitis Kęstutis Motiečius įteikė M. Veličkai du vokus su parašais. Dainų pirminės sveikatos priežiūros centro beveik 100 proc. darbuotojų pasirašė nesutinką, kad  jų gydymo įstaiga būtų sujungta su Centro poliklinika. Tokį pat nesutikimą pasirašė per du su puse tūkstančio pacientų.

„Tų parašų galėjo būti ir keliskart daugiau, – sakė seniūnaitis. – Mažai žmonių spėjo sužinoti. Ačiū tiems politikams, kurie prakalbo. Gydymo įstaiga ne uabas. Ne pelną reikia skaičiuoti, o rūpintis žmonių patogumu. Neišgirdau įtikinamų argumentų, kuo įstaigų sujungimas pagerins žmonėms paslaugų prieinamumą.“

Ankstyvosios reabilitacijos tarnybos vedėja  Daiva Rovienė argumentuotai aiškino, kad pagal sveikatos įstatymą pirminės paslaugos turi būti kuo arčiau paciento, jos negali būti centralizuojamos. Apie mediko darbo specifiką  kalbėjo didžiulės patirties turinti gydytoja Benedikta Gurinienė: „Į privačius centriukus, kurių aplink yra net 8, išėjo jaunesni pacientai. Senų niekam nereikia. Pas mus jie gauna fizioterapijos procedūras. Mus prijungus fizioterapiją galimai iškels į centrą. Žmogui su ramentais ar senam nuo autobusų stoties reikia beveik kilometrą eiti. Automobilių aikštelės tik mokamos. Apie žmones niekas negalvoja.“

Medikai vienas per kitą aiškiai išsakė nuomonę: „Mes nesutinkame būti sujungti. Mūsų kolektyvas dirba nuoširdžiai, dirbame žmonėms. Ne atlyginimų klausimas svarbiausias. Mes esame čia ir kaip mūsų pacientų atstovai. O jie išsakė savo nuomonę aiškiai. Stabdykite šitos problemos sprendimą. Kolektyvas pasirašė, prašome sustabdyti procesą ir nebetraumuoti darniai dirbančio kolektyvo.“

2018 04 18 18

Administracijos direktoriaus pavaduotojas M. Velička pripažino, kad sujungti abi poliklinikas yra jo idėja, kuri kilo pasikalbėjus su Kauno savivaldybės administracijos direktoriumi.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

2018 04 18 15

Dainų pirminės sveikatos priežiūros centro direktorius P. Andruškevičius: „Nematau iš sujungimo ekonominės naudos.“
Artūro STAPONKAUS nuotr.

 

Į viršų