Sekmadienio popietę koncertų salėje „Saulė“ įvyko trečiasis, baigiamasis, edukacinės programos visai šeimai Šiaulių pučiamųjų orkestro (meno vadovas ir dirigentas Sigitas Vaičiulionis, Gediminas Brūzga) renginys, kuriame dalyvavo grupės „Ars Vivo“, „Aušrinė“, atlikėjai iš 1-osios muzikos mokyklos, Sauliaus Sondeckio meno ir Juliaus Janonio gimnazijų.

Pažinti pasaulį per muziką
Pažinti muziką ir jos lobynus niekada nebus per anksti ar per vėlai, – įsitikinę Šiaulių pučiamųjų orkestro vadovai ir artistai bei jų kolegos, nuolatiniai programų bendraautoriai, jaunieji atlikėjai ir jų mokytojai. Šiais metais surengti trys puikūs koncertai, kuriuose klausytojai buvo supažindinami su įvairiausiais pučiamaisiais instrumentais, klausėsi klasikinės ir šiuolaikiškos muzikos kūrinių, naujų jų interpretacijų. Kad vien instrumentinė muzika nepabostų, programoje dalyvavo ir dainininkai.

Muzika sujungia šeimas
Raimonda Sližienė, S. Sondeckio menų gimnazijos mokytoja ekspertė, visų trijų edukacinių renginių vedėja, įdomiais komentarais praturtinusi koncertus, sakė: „Stebėdama žiūrovų ir dalyvių reakcijas įsitikinau, jog edukaciniai koncertai labai prasmingi, ypač svarbūs vaikams. Be galo vertinga patirtis moksleiviams, kurie groja, nes išbando įvairias interpretacijas, išgirsta, kaip kūrinys skamba  su kitokiu instrumentu. Gražu, kad pučiamųjų orkestro artistai turi galimybę atlikti kūrinius solo, tobulėti, atskleisti pasirinkto kūrinio skambesį.“  

Dar įdomiau, anot vedėjos, kad trečiajame koncerte susijungė ne tik kelių mokyklų, bet ir  kelių kartų atlikėjai. Pavyzdžiui, Ieva Tautkutė,  Papildomo mokymo skyriaus pianistė, grojo su savo mokytoja ir mama Irina Tautkuviene. Įspūdingame kanklių trio „Aušrinė“ muzikavo Lora Andriuškienė ir dukra su mama, abi S. Sondeckio gimnazijos pedagogės ekspertės – Regina Marozienė ir Regina Vaišnorienė. Tos pačios gimnazijos moksleivė, daugelio pianistų konkursų laureatė Kamilė Kančikaitė  turėjo galimybę sugroti visai kitokią M. K. Čiurlionio  kūrinio interpretaciją, nes rudens koncerte grojo su styginių orkestru, o dabar drauge su mediniais pučiamaisiais.

Koncerto dirigentas Tomas Vavilovas – taip pat  S. Sondeckio meno gimnazijos auklėtinis, LMTA studentas. Gimnazijos tenorai Liutauras ir Liudvikas Suvorovai puikiai sutarė su baritonu iš J. Janonio gimnazijos  Pijumi Kondrotu. Profesionaliai valtorna grojo 1-osios muzikos mokyklos moksleivis Majus Šalkus. Klausytojus romantiškomis dainomis džiugino nuolatinės edukacinių koncertų dalyvės Kristina Valčiukienė ir Beata Smiltininkienė („Ars Vivo“).

Baigiamasis, bet ne paskutinis
„Mums labai rūpi, kad šiauliečiai pažintų muziką, kad muzikos šviesa lydėtų juos gyvenimo kely, todėl, kaip ir kiti pasaulio orkestrai, rengiame edukacines programas visai šeimai. Manau, kad šeimoms tokie nemokami renginiai yra didelė dovana, todėl planuojame juos tęsti rudenį“, – sakė maestro S. Vaičiulionis.

2018 04 09 04

Koncerto vaizdai.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų