Bačiūnų motokroso trasa naikinama. Daugiau kaip du dešimtmečius sporto meistras ir techninio sporto entuziastas Povilas Karlinskas kovojo už jos išlikimą, tačiau Šiaulių miesto savivaldybė deda tašką. Ten suplanuotas privačių namų kvartalas, todėl kartingų trasa išliks, o motokroso – ne. „Dar tokios valdžios nebuvo“, – pyksta P. Karlinskas ir aiškina, kad tai yra techninio sporto žlugdymas. Savivaldybė komentuoja šykščiai.

Trasa ar gyvenamieji namai?
Kūno kultūros ir sporto departamentui prie LR Vyriausybės priklausiusia Bačiūnų motokroso trasa naudojosi sporto klubas „Dakaras-Šiauliai“ pagal panaudą. Šioje trasoje jau daugelį metų vyksta įvairios motokroso varžybos, tarp jų – ir tarptautinės. Trasa ypatinga savo efektingais (aukštais, iš toli matomais) tramplinais.

Ilgametis šio sporto entuziastas ir klubo „Dakaras-Šiauliai prezidentas P. Karlinskas investavo nemažai asmeninių lėšų ir laiko, kad motokroso mėgėjai turėtų kur sportuoti, kad atsirastų reikiami tramplinai, kad būtų organizuojamos varžybos ir siekiama rezultatų.

Sovietmečiu ši trasa priklausė Savanoriškai draugijai armijai, aviacijai ir laivynui (SDAALR) remti. Žlugus sovietmečiui, trasa juridiškai ėjo iš rankų į rankas, tačiau faktiškai joje sportavo „Dakaras-Šiauliai“.

Kaip informavo Šiaulių miesto savivaldybė, dar 1997 m. pradžioje miesto Taryba patvirtino Vyturių-Bačiūnų gyvenamojo rajono detaliojo plano sprendinius ir trasos vietoje buvo suplanuotas gyvenamųjų namų rajonas, dalis žemės sklypų jau ten yra perduota piliečiams kaip kompensacija už turėtą žemę.

Ten sklypus įsigiję šiauliečiai buvo nepatenkinti, kad nesilaikoma bendrojo plano sprendinių, o techninio sporto trasoje sportuojantys motociklininkai kelia triukšmą ir dulkes.

„Mus apgavo“
Daug metų „Dakaras-Šiauliai“ ieškojo užtarėjų, Seimo nariai ir institucijos palaikė techninio sporto entuziastus. Trasą perėmus Sporto departamentui, klubui buvo suteikta trasos panauda. Tačiau laikai keičiasi, į valdžią ateina kiti ir duoti pažadai išgaruoja kaip dūmas.

Praėjusių metų liepą Vyriausybė perdavė tiek kartingų, tiek motokroso trasas Bačiūnuose Šiaulių miesto savivaldybei. P. Karlinskui ilgai laukti nurodymo išsikraustyti nereikėjo. Kaip pasakojo pats, jis buvo pakviestas į Savivaldybę ir pranešta, kad klubas ten nei renginių daryti, nei treniruotis nebegali. Tuo tarpu kartingų trasa išlieka.

„Tiek metų atiduota ir mano, ir vaikų. Lietuvoje pripažinta geriausia trasa. Patys viską darėme, renginius vedėme. Sporto departamentas žadėjo veiklos tęstinumą, kad man padės, prisižadėjo. Kai tik Savivaldybei perdavė, viską nusprendė sunaikinti. Mus apgavo. Mes rankų nenuleisime“, – sako P. Karlinskas

Jis tvirtina, kad viskas įregistruota, leidimai duoti, o trasa įregistruota klubo vardu ir lėšomis. Savivaldybė informuoja, kad abi trasos VĮ Registrų centre įteisintos Savivaldybės nuosavybės teise. Jokių kitų savininkų nėra. Motokroso trasa dar yra Aleksandrijoje. Architektūros, urbanistikos ir paveldosaugos skyrius rengia naują detalųjį planą, kur numatoma galimybė naudotis motokroso trasa ir treniruočių procesui (šiuo metu galima naudotis tik varžyboms).

Kadangi Bačiūnų trasoje motosporto atstovams sportuoti nebeleidžiama, o Aleksandrijoje galima tik rengti varžybas, šiandien techninio sporto entuziastai nebeturi kur treniruotis.

P. Karlinskas pasakoja, kad gavo pasiūlymą surengti supermoto Europos čempionatą, bet Savivaldybė jam nebeleidžia. Jis priekaištauja, kad miesto administracija apskritai per mažai skiria dėmesio techniniam sportui. Pasak klubo prezidento, atėjo nauji žmonės iš kitų miestelių, kurie nežino Šiaulių sporto istorijos.

Kieno turtas, to ir valia
Savivaldybėje teko gerokai paieškoti, kas pakomentuotų susidariusią situaciją. Kūno kultūros ir sporto skyriaus vedėjas Gintaras Jasiūnas, P. Karlinsko argumentus įvertinęs kaip emocijas, pasiūlė kreiptis į Turto valdymo poskyrį.

Urbanistinės plėtros ir ūkio departamento direktorius Virgilijus Statkus nusiuntė pas atstovą spaudai, paaiškindamas, kad jis turi daugiau informacijos. Iš specialisto gavome tris sakinius.

Tik po kelių dienų, po įvykusio pasitarimo dėl motokroso trasų, pakomentavo mero pavaduotojas Domas Griškevičius: „Užsidavėme namų darbų, norėdami pakviesti dalyvauti atstovus konkurse kartingų trasai valdyti, įveiklinti tą zoną. Motokroso trasos neliks, čia seniai nuspręsta, nieko naujo. Parengtas detalusis, žemės grąžinamos.

Motokroso varžybos šiandien gali vykti Aleksandrijos trasoje. Darome žingsnius, kad ten galėtų vykti ir treniruotės. Gal ir ne kiekvieną dieną jos galės ten būti, reikia garso sieneles įrengti ir pan., nes yra žmonės, ten gyvenantys. Svarstome galimybę skelbti konkursą naudotis šia trasa. Mieste yra trijų klubų, kurie užsiima motosportu, bendruomenės. Mes prašome susodinti juos prie vieno stalo pokalbiui, kad nebūtų taip, jog vienas konkursą laimi, o kiti lieka ant ledo.

Mums visos bendruomenės yra vienodos. Galima konkurse dalyvauti su jungtine veikla. Bendruomenės turi pačios suvokti. Vyksta pasitarimai, kaip įtraukti visus, kaip geriau tą sportą kultivuoti. Jei nesusikalbės, yra variantas imtis to mums patiems. Priskirti vartelių atrakinimo funkciją kuriai nors sporto mokyklai ir nustatyti įkainius. Kas nori sportuoti, ateina, susimoka nustatytą mokestį ir sportuoja. Tų variantų yra daug. Norime išspręsti senus iš sovietmečio likusius neišspręstus klausimus.“

Vicemeras stebisi, kad P. Karlinskas turi Savivaldybei pretenzijų. Jis sako apie pažadus perėmus trasą ten pratęsti klubo „Dakaras-Šiauliai“ veiklą nieko negirdėjęs ir peradresuoja pretenzijas Kūno kultūros ir sporto departamentui prie Vyriausybės, su kuriuo klubas turėjo sutartinius santykius.

„Jei turėjai panaudai turtą ir tu dėjai į jį pinigus, pasibaigus sutarčiai tu to turto nepasiimi. Visi tą puikiai žinome. Nesuprantu, kodėl P. Karlinskas galvoja, kad gali būti kitaip. Sporto departamentas kelis kartus perklausė Savivaldybės, ar jis prisiima šį turtą. Taryba jį prisiėmė ir dabar yra jo valdytoja“, – tvirtino D. Griškevičius.

Atkreipus dėmesį, kad motosportininkai šiandien neturi sąlygų treniruotis, vicemeras atsakė: „Turbūt galima teigti ir taip. Ką padarysi.“

2018 03 12 19

Mero pavaduotojas D. Griškevičius patvirtino – Bačiūnuose motokroso trasos neliks.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

 

Į viršų