Kontrolės ir audito tarnyba atliko 42-iejų Šiaulių miesto biudžetinių įstaigų 2016 m. finansų valdymo patikrinimus, skirtus įvertinti biudžeto lėšų panaudojimo skaidrumą. Net 37-iose iš jų rasta įvairaus masto pažeidimų. Vakar Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius Antanas Bartulis pristatė naujausią informaciją apie tai, kokios pasekmės laukia biudžeto lėšų naudojimo tvarką pažeidusių biudžetinių įstaigų vadovų.

„Pažeidimai – sisteminiai“
Šiaulių miesto meras Artūras Visockas, nedalyvavęs spaudos konferencijoje, atsiuntė pranešimą, kuriame detaliai išdėstė savo požiūrį į biudžetinių įstaigų vadovus, pažeidusius lėšų naudojimo tvarką.

„Kontrolės ir audito tarnyba atlikusi 42 įstaigų veiklos patikrinimus, didesnių ar mažesnių lėšų naudojimo pažeidimų rado daugelyje jų. Tie pažeidimai – sisteminiai. Tai turėjo tapti įspėjimu, ne nuobauda. Vėliau paaiškėjo, kad Kontrolės komiteto pirmininkas Alfredas Lankauskas ir Finansų ir ekonomikos komiteto pirmininkas Jonas Bartkus įtakojo Savivaldybės administracijos direktorių A. Bartulį, kad būtų priimti sprendiniai dėl asmeninės įstaigų vadovų atsakomybės. Tai yra teisėta, bet nėra visiškai teisinga. Jau vien dėl to, kad vienodą įvertinimą gaus ir tas vadovas, kuris padarė 160 eurų nusižengimą, ir tas, kuris padarė tūkstantinius lėšų perkėlimus“, – pranešime rašė miesto meras.

„Mokyklų direktoriai savaip interpretuoja pažeidimus“
Spaudos konferencijoje administracijos direktorius A. Bartulis teigė, kad prasidėjo didelė diskusija dėl mokyklų vadovų 2016 m. padarytų pažeidimų.

„Pirmiausia norėčiau atkreipti dėmesį į tai, kad teisės aktuose yra nustatyti reikalavimai dėl savivaldybės biudžeto lėšų naudojimo. Įdomu tai, jog apie 2016 m. patikrinimą, kurį atliko Savivaldybės Kontrolės ir audito tarnyba, niekas nepasakė, kad patikrinimas ar faktai yra neteisingi.  Vadinasi, tarnyba, padariusi patikrinimą ir konstatavusi šiuos finansinės drausmės pažeidimus, laikėsi teisės aktų reikalavimų. Mokyklų direktoriai pradėjo savaip interpretuoti tuos pažeidimus. Tai jie neturi argumentų, nežino kaip paneigti, atsirado pasiteisinimai, kad nesuprato teisės aktų“, – teigė administracijos direktorius A. Bartulis.

Jis sakė, jog mokyklos direktoriai, kai prasideda gruodžio mėnuo, natūraliai suvokia, jog baigėsi metai ir lėšų panaudojimas. Jie mato tam tikrą ekonomiją ir turi teisėtais būdais suvaldyti situaciją, maksimaliai apginant pačios biudžetinės įstaigos interesus.

Mažinamas priedas prie kintamosios dalies
Biudžetinių įstaigų vadovai nepasinaudoję tinkamais būdais pradeda įvairiai skaityti teisės aktus ir pridaro klaidų.

„Kontrolės komitetas aiškina, kad nesuprantami teisės aktai. Jei teisės aktą yra sunku suprasti, juk galima prieš savo atliekamą veiksmą pasiaiškinti, pasiklausti. Pats Kontrolės komitetas  nekvestionuoja, kad mokyklos vadovai padarė pažeidimus. Kontrolės komitetas neturi argumentų sakyti, kad čia yra neteisingai įvardyti pažeidimai. Tačiau siūlo už nustatytus pažeidimus šiais metais netaikyti nuobaudų. O kitais metais jau galėsiu?“ – su ironija kalbėjo administracijos direktorius.

Netikslingas, ne pagal paskirtį lėšų panaudojimas sukuria pareigą jas grąžinti į valstybės biudžetą. „Man nieko neliko, kaip pritaikyti personalinės atsakomybės instrumentus. Tai yra, iš galėjusio būti palankiausio vertinimo „labai gerai“, galimybę gauti 40 proc. priedą prie kintamosios dalies, jų vertinimas nusileidžia vienu laipteliu žemiau iki „gerai“ ir telieka tik 9 proc. priedas prie kintamosios dalies. Siekiame, kad mokyklos direktoriai būtų atidesni, norime juos išmokyti teisingai skaityti ir suprasti teisės aktus, teisingai naudoti lėšas“, – teigė A. Bartulis.

2018 02 09 20

Šiaulių miesto savivaldybės administracijos direktorius A. Bartulis: „Siekiame, kad mokyklos direktoriai būtų atidesni, norime juos išmokyti teisingai skaityti ir suprasti teisės aktus, teisingai naudoti lėšas.“
Vitalio LEBEDŽIO nuotr.

Į viršų