Praėjusių metų lapkričio pabaigoje paskelbus čekių loterijos pradžią, manyta, kad žmonės pradės prašyti čekių. Pabendravus su prekybininkais, paaiškėjo, kad jaunuolių čekiai nedomina, juos dažniau renka tik kai kurie senjorai.

Labiau domisi vyresni
Valstybinės mokesčių inspekcijos duomenimis, jos organizuojamas pirmasis šalyje kvitų žaidimas spėjo sulaukti susidomėjimo.

Nėra statistikos, kiek šiauliečių dalyvauja tokioje loterijoje, tačiau, laimint savaitinius prizus, sėkmė jų neaplenkia.

„Šiaulių naujienos“ domėjosi, ką apie tokią loteriją mano prekybininkai. Turgavietėse kalbinti prekeiviai tokią akciją vertino skeptiškai. „Nei kam čia įdomu, nei čia kas išloš“, – tokie žodžiai dažniausiai pasigirsdavo iš prekybininkų lūpų.

Pardavėjos pasakojo, kad prasidėjus loterijai apie loteriją klausia tik vyresnio amžiaus žmonės. Domisi, ką su čekiais reikia daryti, kaip juos registruoti, kur kreiptis.

„Užduoda daug klausimų, lyg mes viską turėtumėme žinoti. Kvitus ima tik vyresni ir gaišina mūsų laiką“, – piktinosi viena prekeivė.

Nenori kamšaties piniginėje
Jaunuoliams čekiai visai nereikalingi. Kaip anksčiau jų neėmė, taip ir dabar neima. Matyt, nenori su savimi nešiotis nereikalingos kamšaties piniginėje.

„Meskit lauk tą popierių, jis mums nereikalingas, ką mes su juo darysime“, – taip prekybininkams atsako jauni žmonės.

„Normalus jaunas žmogus, kuris mąsto, neis ir nerinks čekių“, – sakė konditerijos gaminiais prekiaujanti moteris.

Visi prekybininkai vieningai tikino, kad dauguma čekių taip ir lieka ant prekystalių, o vėliau atsiduria šiukšliadėžėje. Pašnekovai spėjo, kad ne visi žmonės čekius pasiima, nes tam paprasčiausiai neturi laiko arba dėl mažos tikimybės loterijoje ką nors laimėti.

„Nereikėjo tos čekių loterijos. Kaip ir anksčiau, taip ir dabar niekas tų čekių neima“, – tikino prekybininkai.

Jų nuomone, čekių loterija, vargu, ar sumažins šešėlį. Anot prekybininkų, pirmiausia reikėtų sutvarkyti sistemą, kad žmonėms būtų negaila mokėti mokesčių, kad gavusiam algą ir sumokėjusiam mokesčius žmogui dar liktų pragyvenimui ir pramogoms. Galbūt tada visi ir pirktų tik legalias prekes.

Gali laimėti prizų
Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) primena, kad norėdami dalyvauti loterijoje gyventojai turi rinkti kasos aparatų kvitus, gautus už suteiktas maitinimo, kirpimo, remonto ir kitas paslaugas bei turgavietėse įsigytas prekes.

Kiekvieną savaitę loterijos dalyviai gali laimėti 10 prizų po 200 eurų, o kartą per mėnesį – vieną 5 tūkst. eurų prizą.

VMI skaičiuoja, kad loterija vien tik viešojo maitinimo sektoriuje per metus galėtų surinkti apie 7 mln. eurų papildomų pridėtinės vertės mokesčio pajamų.

Loterijos tikslas šviesti visuomenę, gerinti mokesčių surinkimą ir mažinti šešėlį.

Į viršų