Lietuvoje  lapkričio 2 d. įvyko priklausomybės ligų centrų reorganizacija. Kadangi visuomenei trūko informacijos, pasklido gandų apie Šiaulių priklausomybės ligų centro uždarymą, „išmestus į gatvę“ pacientus bei specialistus.

Pasikeitė statusas
Šiaulietė gydytoja psichiatrė Jelena Kuznecova tvirtina, kad nieko labai baisaus neįvyko, priklausomybių ligoniai gali ramiai gydytis toje pačioje ligoninėje, kuri dabar vadinasi Respublikinio priklausomybės ligų centro Šiaulių filialas. Pasikeitė institucijos statusas, vadovybė, personalo sudėtis. Sudaryta darbui pasišventusi  komanda ir filialas dirba, teikiamos ambulatorinės bei  stacionarinės paslaugos.

Apie permainas Šiaulių filiale informaciją pateikė ir Morgana Danielė, Respublikinio priklausomybės ligų centro ryšių su visuomene specialistė. Pasak jos, Šiaulių filiale dirba trys gydytojai – iš jų du gydytojai psichiatrai ir vienas bendrosios praktikos gydytojas. Nuo gruodžio 1 d. ketinama priimti dirbti dar vieną gydytoją psichiatrą.

Nemokamos ir mokamos paslaugos
Respublikinio priklausomybės ligų centro ryšių su visuomene specialistės teigimu, nemokamos paslaugos teikiamos asmenims, kurie į gydymo įstaigą kreipiasi su šeimos gydytojo ar psichiatro siuntimu. Pacientai gali gauti psichiatro, psichologo, socialinio darbuotojo konsultacijas. Nemokamas stacionarinis priklausomybės nuo alkoholio gydymas teikiamas, jei pacientas atvyko  negirtas ir  neturi abstinencijos sindromo požymių.

Atvykus be siuntimo, gydytojo psichiatro ir psichologo konsultacijos jau yra mokamos. Taip pat gali būti teikiama mokama išblaivinimo ir abstinencijos gydymo paslauga.

Įstaigoje gali gydytis pacientai iš visos Lietuvos, nepriklausomai nuo gyvenamosios vietos. Tarkim, šiaulietis gali gydytis Panevėžyje ar Vilniuje, klaipėdietis Šiauliuose ir pan.

Kol kas Šiauliuose  ambulatoriškai ir stacionare gydomi pacientai  su priklausomybės nuo alkoholio sindromu. Taip pat gydytojas psichiatras teikia konsultacijas dėl pakaitinio gydymo farmakoterapija efektyvumo.

Šiaulių filialo stacionare gydomi tik pilnamečiai asmenys. Vaikų ir jaunimo reabilitacijos skyriai veikia Vilniaus ir Kauno filialuose, į juos priimami vaikai ir jaunuoliai  (nuo 15 iki 24 m.), žalingai vartojantys psichoaktyviąsias medžiagas ar turintys priklausomybės problemų, iš visos Lietuvos.

Numatoma permainų
Kaip teigia M. Danielė teigia, su priklausomybės ligų centrų reorganizacija susiję darbai tik prasideda, todėl ir tvarka keisis palaipsniui. Artimiausiu metu bus patvirtinta vieninga paslaugų, teikiamų neatskleidžiant asmens tapatybės, tvarka. Diegiama gydymo vaistais, įjautrinančiais ligonio organizmą alkoholiui, metodika. Artimiausiu metu planuojama įgyvendinti  tęstinį gydymą –  15 dienų psichosocialinę  reabilitaciją.

„Vienas iš svarbiausių tikslų – įgyvendinti stacionarią psichosocialinės reabilitacijos paslaugą, kurią specialistų komanda teiktų,  išvedus pacientus iš abstinencijos būklės“, –  pabrėžia M. Danielė. Šiaulių filialo specialistai artimiausiu metu vyks į Vilnių susipažinti su šios paslaugos teikimo reikalavimais, numatys reguliarius psichologo ir socialinio darbuotojo užsiėmimus reabilitacijos programoje Šiauliuose. Bus peržiūrimas mokamų ir nemokamų paslaugų sąrašas. Vienodinama suteiktų asmens sveikatos priežiūros paslaugų apskaita, medicinos dokumentavimas. Visuose Respublikinio priklausomybės ligų centro filialuose bus diegiamas standartizuotas paslaugų paketas.

Prisiimti atsakomybę nelengva
Alkoholizmui gydyti pirmiausia reikia paties žmogaus pastangų, o padėti gali  medikai, psichologai, socialiniai darbuotojai. J.Kuznecovos teigimu, lapkričio 3 dieną pirmasis stacionare pradėjęs gydymą vyriškis jau džiaugiasi prašviesėjusiu veidu ir sugrįžusia viltimi: ,,Vaikai manimi didžiuosis.“

Į viršų