Verslas plius moterys plius Šiauliai arba moterys verslininkės šiaulietės. Įmanoma? Ne tik įmanoma, bet ir rekomenduotina, sako Jolanta Chlevickienė. Tai patvirtina įvykęs renginys, kuriame susitiko veiklios, verslios moterys, mamos ir merginos. Susipažinti, pasidalyti džiaugsmais, patirtimi ir poreikiais jos susirinko ankstų rytą. Renginio metu aptartos temos ateities susitikimams.

Susitiko ir verslininkės, ir svajojančios apie verslą
Verslių, aktyvių šiauliečių susitikimą „VM rytmetys“ sumanė surengti  J. Chlevickienė, internetinės svetainės moterims, kurioje reklamuojami įvairūs seminarai, kursai, pamokos ir knygos asmeniniam tobulėjimui, įkūrėja.

„Klientų paieškai reikalingi žmonių kontaktai. Tad vasaros pradžioje gimė idėja organizuoti rytmečius verslioms moterims. Pirmas susitikimas išties pasisekė, susirinko beveik 30 moterų šiauliečių – perpus daugiau, nei buvo planuota“, – džiaugiasi ji.

Susitikime veiklios šiaulietės kalbėjosi ir diskutavo apie verslo galimybes ir iššūkius, apsikeitė kontaktais, klausėsi įkvepiančių sėkmės istorijų, kai, pavyzdžiui, mama augindama vaikus sėkmingai išvystė savo veiklą.

Kokiu verslu užsiima arba norėtų užsiimti šiaulietės? J. Chlevickienė vardija sritis: grožio verslas, mada, nekilnojamasis turtas, jojimas, mokymai, sveikatos prevencija, maisto pramonė vaikams, elektroninės parduotuvės, marketingas, personalo atranka ir vadyba.

„Atėjo moterys, 12 metų dirbančios reklamos ir renginių dekoravimo versle, kitos verslu užsiima trejus ar penkerius metus, o viena šiaulietė nuostabių veiklos rezultatų pasiekė per 8 mėnesius. Susitikime dalyvavo ir tos moterys, kurios neteko darbo bei šiuo metu yra kryžkelėje – galvoja imtis savo verslo ar ieškoti samdomo darbo“, – sako J. Chlevickienė.

Versliukų nestinga, nejau ir tavasis suveiks?
Šiuo metu prekių ir paslaugų tikrai netrūksta. Tad kam steigti verslą, jei analogų ir taip netrūksta? Net jei turi ypatingų pageidavimų, antai lyg žiedas prasiskleidžiančių ir lyg karuselėje besisukančių gimtadienio žvakučių savo pypliui – rasi ir tokią prekę.

„Pavyzdžiui, vizažo specialisčių yra daug, bet jos turi savo braižą ir savo klientą. Grėsmės nėra, nepaisant to, kad vizažisčių atsirado daug ir greitai. Tiesiog rinka ir klientai parodo, ar tu esi reikalingas. Kuo greičiau tai supranti, tuo lanksčiau reaguoji – keiti kryptį ar sulauki brandaus verslo“, – komentuoja  J. Chlevickienė, kurios įsitikinimu, kiekviena moteris gali sumanyti daryti tai, ko kiti negali pasiūlyti.

J. Chlevickienė pastebėjo, kad dažniausiai moterys nori kūrybinės veiklos, savirealizacijos. Pavyzdžiui, sveikatinimo verslas – vienos kuria programas, kaip tapti sveikesnėms, kitos parduoda sveikatinimo papildus. „Nuostabiausia tai, kad kiekviena randa savo klientų“, – teigia ji.

Šiauliuose moteriai pradėti verslą ne tik įmanoma, bet ir patartina, mano pašnekovė. „Moterys turi hobių. Kas yra laiminga moteris? Ta, kuri nuo 8 ryto iki 17 val. dirba „svajonių darbą“? Laimingos moterys yra tos, kurios turi pomėgių – neria, mezga, konsultuoja, padeda sukurti, suburti ir pan. Kai randi nišą, kurioje tu gali būti laiminga ir už tai pinigus moka – fantastika! Tai, kad gyveni Šiauliuose, tikrai nėra nuosprendis, o kaip tik didžiulis privalumas. Juk šiais laikais komunikacija, socialiniai tinklai leidžia pasiekti klientus visame pasaulyje, kur tik yra internetas. Ko labiausiai šiaulietėms trūksta, tai pasitikėjimo. Jos turi unikalių minčių, jos yra unikalios asmenybės. Tad  joms reikia verslo mentorystės, kuri įkvėptų veikti, išdrįsti daryti tai, apie ką tu svajoji“, – pastebi  J. Chlevickienė.

Žinoma, verslas nėra lengva veikla. Dirbti reikia labai daug, kiti paprastai pasakytų – juodai. Didžiausias, J.  Chlevickienės manymu, iššūkis pirmiausia yra pradėti daryti tai, apie ką tu svajoji, kitas – rasti klientų savo paslaugai ir produktui.

Į viršų