P. Višinskio gatvė – viena seniausių Šiaulių centro gatvių, besiremianti į miesto bulvarą. Šiaulių miesto savivaldybė numato URABAN programos lėšomis pakeisti šios gatvės vaizdą. Kaip ir pėsčiųjų bulvaro, P. Višinskio gatvės rekonstrukciją projektuoja Kauno įmonė „SRP Projektas“. Pirmasis sprendinių pristatymas buvo nesėkmingas – projektuotojai neatsilaikė prieš Šiaulių architektų ir visuomenės kritikos laviną.

Gatvė susiaurėtų, parkavimo neliktų
Projekto vadovas Nerijus Jakulis jau pristatymo pradžioje perspėjo, kad į šią gatvę neįmanoma sutalpinti visų Savivaldybės norų – želdinių, šaligatvių, parkavimo vietų, dviračių tako ir plačios važiuojamosios dalies. Tam gatvė tiesiog per siaura, trukdo palei ją esantys pastatai.

Projektuotojas siūlo važiuojamąją dalį susiaurinti nuo 8,5 iki 6 metrų, o prie „Juventos“ progimnazijos esančios pėsčiųjų perėjos – net iki 5 m, taip neva užtikrinat saugų eismą ir saugų pėsčiųjų perėjimą per gatvę. Vienoje gatvės pusėje siūloma nutiesti 2,5 m pločio dvipusį dviračių taką, kuris sankryžoje su Vytauto gatve jau pereitų į kitą gatvės pusę. Anot N. Jakulio, projektuoti kitaip neleidžia šalia gatvės stovintys pastatai.   

Projektuotojas beveik visoje P. Višinskio gatvėje nuo bulvaro iki Vytauto gatvės nenumato automobilių stovėjimo vietų. Jis aiškina, kad pagal statybos reglamentus (STR) nepakanka gatvės ploto ir siūlo palikti parkavimo vietas neoficialiai, „pagal nutylėjimą“ – be ženklų. Šaligatvius siūloma įrengti iš klinkerio trinkelių, įrėmintų granito bortais, dviračių takas būtų išskiriamas kita spalva.

Skverelis – jauki zona jaunimui
Skverelio prie J. Murkos paminklo P. Višinskio gatvėje atnaujinimo projektinius pasiūlymus rengė projektuotojo kolegė architektė Asta Kiaunienė. Ji sakė gavusi užduotį šią erdvę pritaikyti jaunimui, kadangi šalia yra universiteto pastatai, mokykla.

Atsižvelgdama į jaunimo poreikius architektė siūlo ten sukurti įvairaus pobūdžio ir funkcijos zonas, kur jaunimas galėtų smagiai leisti laiką.

Viduryje formuojama aikštė, kurioje savo vietą atrastų esamas paminklas. Aikštė būtų įrėminama želdynų plotais kartu su ten esančių medžių masyvu. Prasčiausias vaizdas ir nejaukiausia šios teritorijos dalis, anot A. Kiaunienės, – vakarinė pusė, šiuo metu besiribojanti su bendrabučio pastatu. Čia atribojant aikštės dalį, siūloma naujai įrengiamų želdynų plokštumą pakelti, taip vizualiai suformuojant „kalnelį“, kuriame ritmiškai būtų sodinami nauji medžiai, o jungtyje su aikšte įrengiamas kelių pakopų ilgas medinis suolas – laiptai, tarsi parteris į aikštę.

Kitoje pusėje po medžiais siūloma laisvai išdėstyti trikampių gultų iš metalo-plastiko, ant kurių galima ne tik sėdėti, bet ir gulėti, kompoziciją. Projektuotoja mano, kad ten jaunimas galės susėsti bendrauti, klausytis muzikos, skaityti ir kitaip leisti laiką.

Aikštė būtų įrengiama iš betono bei granito plokščių, todėl joje bus galima važinėtis dviračiais, riedlentėmis ar riedučiais. Pagrindinis siūlomas akcentas – aukštas (~ 12 m) šviestuvas su intensyvios šviesos prožektoriais. Vakare ten turėtų būtų stipriai apšviesta, todėl net ir tokiu metu galėtų burtis žmonės.

Esamos medžių grupės turėtų būti papildomos naujais žemaūgiais dekoratyviniais želdiniais. Želdinius po gultais bei kylančioje plokštumoje numatoma apšviesti prožektoriais. Dalyje aikštės būtų naudojamas „šviečiantis“ betonas, kuris vakare sukurtų ypatingą efektą.

Gatvė – komedija
Pristatymą išklausę Šiaulių architektai ir miesto bendruomenės atstovai didelių priekaištų skvero sprendiniams neturėjo. Gal pastebėjo tik vieną detalę, kad jaunatviškuose suoleliuose-gultuose gali patogiai prigulti benamiai, kurie eina į greta esančią Savivaldybės socialinio paslaugų centro Paramos tarnybą.

Tačiau pristatymo dalyviai negailestingai sukritikavo P. Višinskio gatvės rekonstrukcijos planus.
„Skveras gražiai padarytas, bet gatvė – tai komedija. Neatsižvelgta į miesto urbanistinę struktūrą. Mūsų miestas karo metais buvo sugriautas. Pastatų neliko, liko gatvės. Dabar išardome gatves, pakeičiame jų ašis, kažkokius privažiavimus padarome. Kažkoks cirkas. Priplanuojama įvairių šaligatvių, takų. Tai nesąmonė. Buvo normali gatvė, parkavosi automobiliai, vyko eismas dviem juostomis, dabar viską griauti“, – piktinosi architektas Jonas Barkauskas.  

Miestiečiams kilo klausimų, kokios „kamikadzės“ su automobiliais prasilenks 5 m pločio pėsčiųjų perėjoje, kam reikalingas toks platus dviračių takas, kai jis planuojamas ir paralelinėse gatvėse, kam abiejose pusėse reikia tiek želdinių, juk čia ne žalioji zona, kodėl visoje gatvėje planuojami skirtingo ploto šaligatviai.

Elektroniniu paštu Savivaldybei atsiųstame laiške klausiama, ar tikrai miestui P. Višinskio gatvėje, kur įsikūręs universitetas, kiti objektai, nebereikia parkavimo vietų. Nesprendžiama automobilių spūsčių prie „Juventos“ progimnazijos, kai atvežami į mokyklą vaikai, problema, bet susiaurinus gatvę galimai ji dar ir gilinama.

„Skverą darė architektė ir ten viskas gerai, gatvę – taip pavadinkime, „gatvininkas“, todėl joje trūksta architektūros, vientisumo, aiškumo. Yra daug normų, kurios negalioja senamiestyje. Savivaldybės užduotis projektuotojams turėjo būti labai aiški – tiesiog nuo Vytauto iki pėsčiųjų bulvaro išlaikyti parkavimo vietas, ir ta užduotis turi būti vykdoma. Dvaro gatvėje mes kažkaip viską sutalpinome, nors pažeidėme visas normas, bet padarėme, kad visiems būtų galima normaliai gyventi. Apskritai, aš sakau „ne“ 6 m pločio gatvėms“, – komentavo architektas Vytenis Rudokas, parengęs Prisikėlimo aikštės su prieigomis rekonstrukcijos techninį projektą.

„Jei į STR eilutes taip skrupulingai būtų žiūrima 1984-aisiais, tai mieste nieko nebūtų atsiradę. Gal viena seniausių P. Višinskio gatvė gali būti „nuraminta zona“ – važiuojamoji dalis ir šaligatviai būtų įrengti viename lygyje atsisakant asfalto ir pan. Reikia kito priėjimo prie miesto erdvės“, – sakė vienas iš atnaujintos pėsčiųjų bulvaro dalies autorių Rimantas Stuopelis.

Savivaldybės Architektūros, urbanistikos ir paminklosaugos skyriaus vedėja Rasa Budrytė prisipažino taip pat turinti nemažai klausimų ir pastabų P. Višinskio gatvės rekonstrukcijos projektuotojams. Skvero sprendiniai tiko, o prie pačios gatvės sprendimų, anot vedėjos, autoriui dar teks gerokai padirbėti.

2017 07 20 05

2017 07 20 01

P. Višinskio g. esantis skverelis bus pritaikytas jaunimui.
Projektuotojų vizualizacija

2017 07 20 10

Kauniečio projektuotojo N. Jakulio siūlomi P. Višinskio g. rekonstrukcijos sprendiniai nustebino ir net papiktino šiauliečius.
Artūro STAPONKAUS nuotr.

Reklama: Feldhaus patars kaip taisyklingai iškloti klinkerio trinkeles!

Į viršų