Pirmadienį vykusio neeilinio Šiaulių miesto tarybos posėdžio darbotvarkėje du klausimai – mero pavaduotojo Domo Griškevičiaus ir administracijos direktoriaus Eduardo Bivainio atleidimas. Tris valandas trukęs posėdis, panašu, situaciją labiau suvėlė, nei išsprendė.

Vicemeras atleistas
Domas Griškevičius nuo šiandien mero pavaduotoju nebedirba, nors svarstant atstatydinimo klausimą meras Artūras Visockas prašė neskubėti.

„Šeštadienį spaudoje išplatinau savo viešą pareiškimą, kviečiantį neskubėti ir negriauti to, kas veikia. Pareiškimas buvo labai populiarus, sulaukė didelio rezonanso, jį peržiūrėjo daug žmonių“, – sakė meras siūlydamas sprendimus atidėti vėlesniam laikui, kai bus rasta naujo kompetentingo administracijos direktoriaus kandidatūra.

Nesutarimą pademonstravo konservatorių frakcija. Seniūnas Tomas Petreikis paskelbė, jog frakcija politiniuose žaidimuose nedalyvaus. Tarybos narys Jonas Bartkus jam paprieštaravo, teikdamas, kad čia ne žaidimai, o per Šiaulių savivaldybės istoriją antrą kartą išgyvenama didelė politinė krizė (pirmoji buvo prieš daugiau nei du dešimtmečius, kai buvo atstatydinamas pirmasis meras K. Šavinis) ir kad galą jai reikėtų padaryti šiandien.

„Gaila tiek Domo Griškevičiaus, tiek Eduardo Bivainio, tiek administracijos darbuotojų. Merui susitikimuose nepavyko šios situacijos išspręsti, todėl tai turi padaryti Taryba“, – sakė Tarybos narys.

Merui sunkiai sekėsi valdyti Tarybos posėdį. Pradėjo ne nuo klausimo pristatymo, o nuo balsavimo procedūrų. Naujosios valdančiosios daugumos vienas iš lyderių Alfredas Lankauskas apkaltino merą, kad šis sąmoningai nesilaiko Tarybos posėdžio vedimo tvarkos, kad vėliau būtų galima jį pripažinti neįvykusiu.

Prasta pradžia lėmė ir suveltą pabaigą
Kadangi balsavimas buvo slaptas, Tarybos nariai išėjo balsuoti į priešsalyje stovinčią balsadėžę, kuri kažkodėl buvo „papuošta“ rožiniu. Niekas neprisipažino, kieno ši puošmena, tačiau, matyt, tikėtasi, kad aukštesnės jėgos apšvies valdančiosios daugumos narių protus.

Už vicemero Domo Griškevičiaus atleidimą balsavo 17 (reikėjo ne mažiau 16) Tarybos narių, prieš buvo 8.

Perėjus prie antrojo klausimo – E. Bivainio atstatydinimo – sumaišties salėje atsirado dar daugiau.

Tarybos narė Danguolė Martinkienė pasiūlė neatstatydinti administracijos direktoriaus E. Bivainio iki kovo 1 d. ir iki tol surasti naują vadovą. Taryba pasirinko Jono Bartkaus siūlomą datą – atleisti sausio 2 d.

Mažumoje likusiems politikams kliuvo, kodėl laikinai eiti direktoriaus pareigas pavedama dabartinei pavaduotojai Giedrei Mendozai-Herrerai, kuri gruodžio 29 d. Tarybos posėdžiui yra pateikusi atsistatydinimo prašymą. Buvo akcentuojama, kad liberalams perėjus į naują valdančiąją daugumą meras A. Visockas konfliktuoja su pavaduotoja, todėl bendras darbas sunkiai įsivaizduojamas. Valdančiosios daugumos atstovai aiškino, kad pavaduotoja tiesiog pasitikrins savo politinį pasitikėjimą. Kadangi naujoji valdančioji dauguma ja pasitiki, pavaduotoja turėtų likti dirbti toliau.

Tarybos sprendimą pristatęs A. Lankauskas neprieštaravo, kad administracijos direktorius E. Bivainis turi potencialo dirbti, tačiau arba nesugebėjo, arba nenorėjo to daryti.

Apkaltintas, kad valdančioji koalicija siekia Šiauliuose tiesioginio valdymo ir naujų rinkimų, A. Lankauskas patikino, kad taip nėra ir padarys viską, jog to būtų išvengta. Energinga ir darbinga Taryba imsis spręsti svarbiausius miesto klausimus, priims sprendimus, todėl nebus pagrindo įvesti tiesioginio valdymo.

Po slapto balsavimo paaiškėjo, kad už E. Bivainio atleidimą balsavo 15 Tarybos narių, 12 buvo prieš. Kadangi administracijos vadovas atleidžiamas posėdyje dalyvaujančių Tarybos narių dauguma, 15 balsų pakako direktoriui atstatydinti.

Tačiau čia prasidėjo dar įdomesni dalykai. Balsuojant už balsavimo rezultatų patvirtinimą, „už“ balsavo tik 13 Tarybos narių, kai salėje dalyvavo 27. Vieno balso pritrūko. Kaltę prisiėmė pats A. Lankauskas, apgailestavęs, kad netyčia paspaudė kartu du mygtukus ir jo pozicija buvo užfiksuota kaip susilaikiusio.

Balsuojant už Tarybos sprendimą „už“ balsavo jau 15 Tarybos narių.

Atgal ar į priekį?
„Tarybos sprendimas priimtas su nepatvirtintais balsavimo rezultatais“, – konstatavo meras. Kokios juridinės šio sprendimo pasekmės, aiškiai paaiškinti negalėjo net Savivaldybės juristai.

Paklaustas, ar sausio 3 d. ateis į darbą, E. Bivainis atsakė: „Nežinau. Nesuprantu. Ir juristai nebesupranta. Aiškinsimės juridiką su Vyriausybės atstovo juristais.“

Bet kokiu atveju gruodžio 29 d. vyksiančiame Savivaldybės darbuotojų vakare E. Bivainis sveikinimo kalbą darbuotojams pasakys, kas merui atrodo labai etiška. „Visu greičiu atgal“ – taip vadinsis spektaklis, skirtas darbuotojams, taip meras pavadino ir tai, kas pirmadienį vyko Tarybos posėdyje.

A. Visockas atsakomybę už politinę suirutę peradresuoja liberalams.

„Liberalams įnešti sumaištį pavyko. Ta sumaištis arba bus suvaldyta, arba ji tęsis toliau. Taip dirbti yra nenormalu. Taryba balsavo, priimti sprendimai, kas bus toliau, kol kas nežinau. Liberalų pasirinkimas keisti kryptį privedė prie šios sumaišties“, – sakė meras.

Paklausus apie bendradarbiavimą su naująja valdančiąja dauguma A. Visockas atsakė, kad tiesiog dirbs mero darbą. Blogai vertino ir G. Mendozos-Herreros paskyrimą. Likęs be pavaduotojų, meras sakė: „Žaidimas nenaudingas miestui, aš negalėsiu važiuoti į Vilnių.“

A. Lankauskas įsitikinęs, kad visi sprendimai priimti teisingai, tačiau prisipažino, jog džiaugsmo nejaučia.

„Pergalė nėra saldi. Buvę valdantieji nesupranta, kad dirbo prastai, nenori bendradarbiauti, visada įsivaizdavo, kad jie – tai protingųjų klubas, o jūs, opozicija, sėdėkite ir žiūrėkite. Prarado kantrybę ir nusigręžė net jų buvę koalicijos partneriai“, – sakė Tarybos narys.

O galų gale, ar viskas tikrai įvyko, kaip įvyko, liko neaišku, nes Savivaldybės administracijos Teisės skyriaus vedėja Laura Staponkienė pareiškė, jog Tarybos posėdis yra neteisėtas, nes sušauktas pažeidžiant Savivaldos įstatymą. Ar jį kas skųs teismui? Kol kas niekas neprisipažino, jog ketina tai daryti.

2016 12 19 17

Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų