Ekskursijomis žmonių  gerove besirūpinąs rajono meras Algimantas Gaubas negali atsakyti į ugniagesių klausimus, kada bus pinigų atlyginimams ir padorioms darbo sąlygoms.
Redakcijos archyvo nuotr.
 
 
 
Mykolas DEIKUS

Rusija, Moldova, Lenkija, Vokietija – plati Šiaulių rajono savivaldybės vadovų geografija. Tuo metu, kai dėl lėšų stygiaus užsidaro priešgaisriniai punktai, rajono valdžia mėgaujasi kelionėmis po pigių gėrimų šalis. Pasidairę po vyno šalį vyrai užsisvaigo tiek, kad ėmėsi Europos Sąjungos sienas plėsti ir istoriją perrašinėti. 

Darbo savaitė  kelionėje

Jau rašėme, kad „prisidengusi“  jaunaisiais kultūrininkais rajono valdžiukė buvo iškurnėjusi į Port-sur-Saone mieste vykusį folkloro festivalį. Sunkmečiu išleistos biudžeto lėšos atsipirko su kaupu. Pažintis su Moldovos Kachyl valdžios atstovais virto vaisingomis kelionėmis: moldavų - į Šiaulių rajoną, o Šiaulių rajono valdžios – į Moldovą.

Kelionė į Baltojo gandro šalies (nepainiokite su moldavišku „Bielyj aist“) Kachyl rajoną prasidėjo pirmadienį, o grįžo vyrai ir moteriškės penktadienį – taigi užtruko visą darbo savaitę. Vyko išties gausus būrys žmonių – rajono meras Algimantas Gaubas, jo pavaduotojas Jonas Novogreckis, Šiaulių rajono savivaldybės administracijos direktorius Stasys Lembutis, turizmo bei kultūros specialistės. Iš viso penki žmonės.

Kiek kainavo kelionė

Pavyko išsiaiškinti, kad lėktuvo bilietas vienam asmeniui kainavo apie penkis šimtus litų. Kiek kainavo kitos išlaidos – Savivaldybės administracija neskuba atskleisti. Ne tik žiniasklaidai, bet ir tos pačios Savivaldybės tarybos nariui.

Išklausti, ko važiavo į  Moldovą ir kiek tai kainavo, Tarybos posėdžio metu bandė opozicijos atstovas Antanas Sekreckis. Keliauninkai viešai paaiškinti nesugebėjo, todėl parengė raštišką atsakymą.

Atsakymą gavęs A. Sekreckis neslepia nepasitenkinimo – visų atsakymų, kurių  prašė, negavo.

„Šnekėjo, kad važiuos į Černechovską, o nuvažiavo į Moldovą. Tokios kelionės – tik pinigų švaistymas“, - piktinosi politikas.

Vertingos žinios

Bandėme aiškintis ir mes, ko toks pulkas politikų ir valdininkų baltais gandrais Moldovon skrido. Meras A. Gaubas apsiribojo abstrakcijomis apie bendradarbiavimą, draugystę, ryšių užmezgimą ir plėtojimą, kokiomis dažniausiai kalba po kelionių grįžę valdžios veikėjai. Abstrakcijos – tos pačios, tik valstybių pavadinimai skiriasi.

Bandėme klausinėti ir vicemero J. Novogreckio, kuo gi jis tolimojoje vynuogynų ir vyno šalyje merą pavadavo. Gal, pavyzdžiui, merui ranka pavargo kilnojant (antspaudą)?

Nebekartosime A. Gaubo išvardytų  abstrakcijų ir tai, kad J. Novogreckis klubui, kurio narys yra pats, pasiūlymą nuvykti į Moldovą parvežė, tik pamėginsime perduoti tai, kokios patirties pasisėmė oficialus delegacijos narys.

Taigi J. Novogreckis sužinojo labai svarbių dalykų Šiaulių rajonui ir, nepabijokime to žodžio, visai Lietuvai. Anot vicemero, Moldovoje yra 500 metrų  „europinio“ kelio (labai svarbi žinia Lietuvai), moldavai, be to, kad savo vyną kliukina, dar ir elektros laidus vagia, o kai pavagia, be elektros sėdi (būta kuo stebėtis – lietuviai transformatorines sugeba išvogti).

Dar viena, anot vicemero, svarbi žinia yra tai, kad Moldovoje prieš daug daug metų daugiabučių gyventojams leista savo butuose individualias krosnis pasistatyti. Atrodo – tiek žinių iš tolimosios kelionės po Baltojo gandro šalį.

Vardiniai kvietimai

J. Novogreckis surado originalų  būdą paaiškinti, kodėl į Moldovą išvažiavo visas pulkas Savivaldybės vadovų. „Pas juos sovietinė tvarka išliko,“ - teisinosi J. Novogreckis aiškindamas, kad gavo vardinį kvietimą. Taigi pareikalavo „sovietinės tvarkos“ atstovai konservatorių J. Novogreckį asmeniškai pamatyti, tai ir baltuoju gandreliu politikas skriste nuskrido.

Ir čia pat J. Novogreckis pasiteisino, kad Savivaldybei yra daug sutaupęs. Ir pavyzdį pateikė  – 112 litų Savivaldybės biudžetui sumokėjo. 
O ar ne naudingiau pinigėlius būtų buvę piketuojantiems rajono ugniagesiams atidavus, kurie pažeidžiant darbo saugos taisykles jau po vieną gaisrus gesinti važiuoja?

O tai, anot J. Novogreckio – valstybės funkcija. Suprask, ugniagesiai rajoniniai, o pinigėlių  jiems išlaikyti Andrius Kubilius teieškąs.

Diplomatai – be portfelių

Tačiau kas galėjo patikėti, kad Šiaulių savivaldybės vyrai ir moteriškės ne šiaip sau į Moldovą važiuos pasižmonėti, o imsis atsakingos diplomatinės misijos, kurioje atstovaus visos Europos Sąjungos interesams.

Pirmiausiai reikėtų  paaiškinti, kuogi Lietuvai, o ypač Šiaulių rajonui, svarbi toji Moldova, viena iš ilgiausiai išsilaikiusių komunistų citadelių. Anot Šiaulių rajono mero A. Gaubo, Moldova pirmoji pripažino Lietuvos nepriklausomybę. Nesileisime į istorinius ginčus, kas buvo pirmesnis – Islandija, ar sovietinė Moldavijos respublika, tačiau žymiai vertesnis atrodo rajono vicemero J. Novogreckio pareiškimas.

Kaip teigė J. Novogreckis, Moldova siekia įstoti į Europos Sąjungą. „Esame Europos Sąjungos nariai, kaip ir turėtume būti suinteresuoti Europos Sąjungos plėtra“, - savo ir kolegų misiją į Moldovą aiškino rajono vicemeras.

Tiesa, tik įdomu, ar Briuselis žino apie tokius diplomatus be portfelių? 

Jie dar skraidys

Panašu, kad „diplomatinės“  Šiaulių rajono savivaldybės misijos nesibaigia. Bent jau taip kalba rajono meras A. Gaubas. Iš Baltojo gandro ir pigaus vyno šalies grįžęs meras pareiškė, kad keliaus ir ateityje. Ir artimiausio meto maršrutus nubraižė: Prancūzija, Lenkija, Vokietija, kur vyks dar vienas festivalis. Nes, anot A. Gaubo, visos šios kelionės – dėl Šiaulių rajono gyventojų gerovės. 
 
Šiaulių rajono vicemeras Jonas Novogreckis ne šiaip sau vyko į Baltojo gandro ir pigaus vyno šalį, o vykdė „diplomatinę“ misiją – rūpinosi Europos Sąjungos plėtra. 


Į viršų