Iš trijų centrinėje miesto turgavietėje dirbusių šiauliečių policijos pareigūnai atėmė daugiau kaip trisdešimt vaistų rūšių.
Šiaulių apskrities VPK nuotr. 



Asta VOLKOVAITĖ

Į septintą dešimtį  įkopusios šiaulietės pragyvenimui prisidurdavo nelegaliai prekiaudamos vaistais. Tai trečiadienį paaiškėjo po to, kai mieto centrinėje turgavietėje patikrinimą atliko Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos Farmacijos produktų platinimo įmonių inspekcijos pareigūnai. Pažeidimų nustatyta ir kitose turgavietėse.

Nelegalių  vaistų vartoti nepatartų

Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešųjų ryšių poskyrio viršininkas Artūras Šliavas teigia, kad trys šiaulietės - 63-ejų metų G. K., 62-ejų metų G. G. ir 61-erių V. J. - Rusijoje gamintais vaistais prekiavo visai nesislapstydamos. Moterys tiesiog ant prekystalio buvo pasižėrusios visą šūsnį vaistų.

Tikrintojai suskaičiavo daugiau kaip trisdešimt vaistų rūšių: „Sinaflan“, „Asparkam“,  „Sintamicin“, „Streptocid“, „Oksolin“, „Dimeksid“  ir kitų. Pasak A. Šliavo, minėti vaistai ir vaistiniai preparatai nėra registruoti šalies vaistinių preparatų registre, Europos bendrijos vaistinių preparatų registre arba įrašyti į Lygiagrečiai importuojamų vaistinių preparatų sąrašą. Pareigūno teigimu, šių vaistų poveikis sveikatai neaiškus.

Baudos nesudrausmino

Prekybininkės policijos pareigūnams negalėjo pateikti ir licencijos, įrodančios, jog vaistų prekyba ir farmacinė veikla yra teisėta. Pasak A. Šliavo, už neteisėtą farmacinę veiklą „vaistininkėms“ gresia bauda nuo penkių šimtų iki tūkstančio litų. Moterims teks atsisveikinti ir su vaistais. Sprendimą dėl baudos priims Šiaulių miesto apylinkės teismas.

Šiaulių apskrities VPK duomenims, visos trys moterys praeityje jau buvo baustos už prekybą vaistais  turgavietėje. Tąkart joms skirtos solidžios baudos. Atimti ir vaistai.

Pigios prekės  žymių firmų vardais

Kitose dviejose turgavietėse policijos pareigūnai pričiupo dvi prekeives. Trečiadienį apie 9 valandą ryto Kuršėnų centrinėje turgavietėje 43-ejų metų gyventojos D. S. prekybos vietoje rasta neteisėtai garsių firmų logotipais pažymėtų prekių. Policijos duomenimis, moteris prekiavo įvairiais sportiniais rūbais bei kuprinėmis su ,,Adidas”, ,,Puma” ir ,,Nike” prekių ženklais.

Prieš porą dienų  panašių prekių atimta ir iš 45-erių metų  šiaulietės V. P. Asortimente puikavosi firmų „Nike”, ,,Puma” ir ,,Adidas” prekės. Abiem atvejais policijos pareigūnai pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl svetimo prekių ar paslaugų ženklo naudojimo. Baudžiamajame kodekse už tokius veiksmus numatyti viešieji darbai arba bauda arba laisvės apribojimas bei teisės verstis tam tikra veikla atėmimas.

Nuo „žymių” firmų batelių  iki... kepuraičių

Anot A. Šliavo, šią  vasarą vykusios prevencinės priemonės metu miesto turgavietės tikrintos beveik dvidešimt kartų. Iš jų tris reidus atliko Šiaulių apskrities VPK Nusikaltimų tyrimo biuro ir Ekonominės nusikaltimų tarnybos skyriaus pareigūnai. Jie nustatė penkis pažeidimus. Iš prekeivių atimta daugiau kaip pustrečio šimto porų sportinių batelių, beveik keturiasdešimt vienetų sportinės aprangos ir beveik pusantro šimto sportinių kepuraičių su, kaip įtariama, neteisėtai naudojamais prekiniais ženklais.

Visos prekės buvo pažymėtos „Adidas”, „Nike” „Puma” ir kitais logotipais. Turgavietėse rasta ir trisdešimt parfumerinių prekių ir daugiau kaip dvidešimt rankinių laikrodžių su galimai neteisėtai naudojamais prekiniais ženklais.

Dėl kitos įmonės prekių  ar paslaugų ženklo naudojimo pradėtas vienas ikiteisminis tyrimas. Policijos duomenimis, prekeivis turgavietėje laikė daugiau kaip 800 sportinių batelių su, kaip įtariama, suklastotais prekiniais ženklais.

Pareigūnai nerado cigarečių  savininko

Kitus patikrinimus miesto turgavietėse surengė Šiaulių miesto policijos komisariato bei Pietinės policijos nuovados pareigūnai. Teisėtvarkos sergėtojai nustatė penkis pažeidimus dėl prekybos akcizais apmokestintomis prekėmis, vienas administracinio teisės pažeidimo protokolas surašytas dėl naminės degtinės, brogos arba kitų namų gamybos stiprių alkoholinių gėrimų gaminimo laikymo, gabenimo ar realizavimo – iš prekeivio atimtas 0,2 litro talpos butelis.

Iš turgaviečių  paimta 16 cigarečių pakelių su rusiškomis banderolėmis ir beveik keturiasdešimties pavadinimų vaistai. Panašu, kad ne visi prekeiviai atsakys už savo veiksmus – dešimties kontrabandinių cigarečių pakelių savininko policijos pareigūnai nesugebėjo nustatyti. „Bešeimininkės” cigaretės – taip tokius rūkalus vadina teisėtvarkos sergėtojai.  
 



Į viršų