Šiaulių apygardos teismo pirmininkas Boleslovas Kalainis džiūgauja, kad dešimtus metus taikomas taupymo modelis, kai tuo pačiu metu išeina atostogų dauguma teisėjų, leidžia nemažai sutaupyti. Tačiau gali būti, kad Temidės tarnams ateityje reikės dar labiau susiveržti diržus – prabilta ir apie jų nemokamas atostogas.
Redakcijos archyvo nuotr.



Asta VOLKOVAITĖ

Nuo pirmadienio Šiaulių  miesto apygardos, Šiauliuose miesto apylinkės bei kituose miesto teismuose ištuštės kabinetai. Kai kurių Temidės namų baudžiamųjų bylų skyriuose turėtų dirbti apie  tris teisėjus. Nors naujos bylos nebus neperduodamos ką tik atostogų išėjusiems teisėjams, prognozuojama, kad jų dirbantiems kolegoms darbo krūvis neturėtų didėti. Esą panašiu rimtu dirbs ir prokurorai bei advokatai. Beje, iš atostogų grįžusius Temidės tarnus gali pasitikti ne itin džiugi žinia – prabilta jau ir apie miesto teismuose dirbančiųjų vijimą nemokamų atostogų.

Modelis iš Vakarų – puiki taupymo programa

Šiaulių apygardos teismo atstovas Vytautas Jončas tvirtina, kad tiek civilinės, tiek baudžiamosios bylos teismuose bus ir toliau nagrinėjamos, jos ir toliau bus skirstomos kompiuteriu. V. Jončo žodžiais, toks modelis teismams leidžia nemažai sutaupyti, ypač kai atostogaujant daugumai prokurorų ir advokatų panašiu metu atostogų išeina ir teisėjai.

„Programiškai viskas išspręsta”, - patvirtina ir Šiaulių apygardos teismo pirmininkas Boleslovas Kalainis. Teismo pirmininkas paaiškina, kad iš Vakarų valstybių perimtas modelis gerai žinomas ir prokuratūrai. „Prokurorai žino, ką daryti”, - tvirtina B. Kalainis ir patikina, kad bylų perdavimas teismams tikrai neturėtų sustoti.

Neturėtų  keistis ir teismo bei juose įsikūrusių raštinių darbo valandos - gyventojai kaip ir visada galės be jokių sunkumų  pasiimti vykdomuosius raštus ar kitus dokumentus. Prokurorų prašymai dėl kardomųjų priemonių skyrimo įtariamiesiems bus ir toliau nagrinėjami – ne visi ikiteisminio tyrimo teisėjai išeina atostogų.

Teisėjai gali būti vejami nemokamų atostogų?

Liepą  ir dalį rugpjūčio Temidės tarnai turės mokamas atostogas. B. Kalainis puse lūpų užsimena, jog gali būti, kad teismai bus priversti dar labiau taupyti – kai kurie dirbantieji Šiaulių miesto teismuose dirbantieji priversti išeiti nemokamų atostogų. Teismo pirmininko žodžiais, tikra situacija turėtų paaiškėti ateinantį rugsėjį.

Šiaulių miesto teismai jau seniai stengiasi taupyti, kaip tik išmanydami. Daugiau kaip prieš metus sujungtos telefonų linijos - vietoj buvusių daugiau kaip trisdešimties liko vos trylika. Dabar teisėjams galima paskambinti tik bendru teismo raštinės telefonu, mažinamos pašto išlaidos. Dienos metu koridoriuose nebeplieskia lempos, atsisakyta geriamojo vandens.

Taupoma ir transporto bei pašto išlaidoms. Į kitus šalies miestus vykstantys Temidės tarnai užsuka ir į Šiaulių apygardos teismus paimti bylas.

Mažėja algos

Nepraėjus nė pusmečiui, jau ateinančių metų sausio 1-ąją  turėtų būti sujungti Šiaulių miesto ir rajono apylinkės teismai. Gali būti, kad kai kurių pareigybių nebeliks –  tai teismams leistų sutaupyti dar daugiau pinigų. Viliamasi, kad teismų reformos bus daugiau vidinės ir jų klientai nepajus. Šiuo metu vieno teismo pastato, į kurį galėtų tilpti visi mieste dirbantys teismų darbuotojai, nėra.

Pastaruoju metu itin mažėjo atlyginimai. Šių metų pirmąjį ketvirtį, lyginant su praėjusiais metais, Šiaulių apygardos teismo pirmininko vidutinė alga sumažėjo daugiau kaip 10 procentų ir „į rankas” buvo kiek daugiau kaip 8 tūkstančiai litų. Teisėjų atlyginimai sumažėjo taip pat apie dešimtadalį – iki 7 tūkstančių litų.

Teismo skyriaus pirmininkams, dar prieš gerų pusantrų metų gaudavusiems daugiau net už patį B. Kalainį, „susitraukė“ daugiau kaip penktadaliu.

Teismo raštinės specialistų bei vyresniųjų specialistų, archyvarų  ir tarnautojų vidutinis atlyginimas pirmąjį šių metų ketvirtį buvo apie tūkstantį litų, o vairuotojų algos šoktelėjo maždaug perpus – beveik iki pusantro tūkstančio lito. Teismo pirmininkas paaiškino, kad vairuotojai paprasčiausiai perėmė daugiau darbo funkcijų. 
 

Į viršų