Visoje šalyje plačiai nuskambėjo žinia, kad Šiauliuose artimiausiu metu bus „gimdomas“ styginis transportas. Gražiais pažadais užliūliavę Šiaulių miesto valdžią, naujieji investuotojai vis dėl to sukėlė nemažai abejonių kai kuriems politikams. Šiaulių konservatoriai kreipėsi į miesto valdžią, reikalaudami pateikti miesto Tarybai ir visuomenei Valstybės saugumo departamento ir atitinkamos Krašto apsaugos tarnybos išvadas apie bendrovę „Rail Skyway Systems Ltd“, ar ji nekelia pavojaus mūsų valstybės ir NATO saugumui. Nepasitikėjimo vedamas dėl šios bendrovės į Ministrą Pirmininką ir krašto apsaugos ministrą kreipėsi ir Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius. Tuo metu miesto meras į tokį spaudimą žiūri skeptiškai. „Politikavimas ir daugiau nieko. Čia kaip toje pasakoje „Dangus griūva“, – sakė jis.

Jolanta GRUBLIAUSKAITĖ

Numoja ranka į sudėtingą politinę situaciją
Šiaulių miesto Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) skyriaus taryba kreipėsi į Šiaulių merą Justiną Sartauską bei administracijos direktorių Algimantą Beinoravičių reikalaudama pateikti miesto Tarybai ir visuomenei Valstybės saugumo departamento ir atitinkamos Krašto apsaugos tarnybos išvadas apie bendrovę „Rail Skyway Systems Ltd“, ar ji nekelia pavojaus mūsų valstybės ir NATO saugumui.
„Šiaulių naujienos“ jau rašė, kad Šiaulių miesto savivaldybė pasirašė su šia bendrove Investicijų sutartį ir nusprendė Pramonės parko teritorijoje investuotojams skirti 30 hektarų ploto žemės sklypą, kur pastarieji planuoja statyti styginio transporto laboratoriją ir bandomąją trasą.
Šiaulių TS-LKD skyriaus pirmininko Tomo Petreikio teigimu, šių metų rugsėjo devintą dieną miesto meras J. Sartauskas ir laikinai einantis direktoriaus pareigas Algimantas Beinoravičius pasirašė šią sutartį negavę Nacionalinės žemės tarnybos leidimo dėl žemės nuomos sutarties 99 metams, nepatikrinę bendrovės kapitalo kilmės, nepasitarę su Krašto apsaugos ministerijos, NATO karinės aviacijos bazės, Valstybės saugumo departamento vadovais.
Pareiškime pažymima, kad esant sudėtingai geopolitinei situacijai dėl Rusijos agresijos Ukrainoje, papildomiems NATO naikintuvams saugant Baltijos šalių oro erdvę, Rusijai taikant Lietuvos verslininkams ekonomines sankcijas, abejonių kelia Šiaulių miesto socialdemokratų – mero ir administracijos direktoriaus – skuba skirti sklypus ir gauti vieną milijoną litų neįvertinus sudėtingos politinės situacijos, galimos grėsmės Lietuvos nacionaliniam saugumui, NATO kariams saugantiems Lietuvos, Latvijos, Estijos oro erdvę.

Projektas primena katę maiše
Styginio transporto išradėjais nepasitiki ir Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius, kuris kreipėsi į Ministrą Pirmininką Algirdą Butkevičių ir krašto apsaugos ministrą Juozą Oleką dėl, jo nuomone, „grėsmę nacionaliniam saugumui keliančio Šiaulių miesto vadovų socialdemokratų pasirašyto investicinio projekto, kuriuo remiantis prie Zoknių karinių oro pajėgų NATO bazės neaiškaus kapitalo, spėjama, rusiško, įmonė ketina statyti „styginiais bėgiais“ riedančių traukinių laboratoriją“.
A. Kubiliaus nuomone, bet kokių neaiškaus kapitalo įmonių objektai negali atsirasti strategiškai svarbioje Zoknių oro uosto aplinkoje. Pasak jo, yra pagrindo manyti, kad bandoma įrengti prieš NATO ir Lietuvos saugumą nukreiptą rusų valdomą Rusijos specialiųjų tarnybų veikimo metodais pagrįstą priedangos organizaciją.
Opozicijos lyderis stebisi, kodėl socialdemokratų vadovai – premjeras, krašto apsaugos ministras – nereaguoja į šį faktą ir neatsako visuomenei į aktualius jų keliamus klausimus dėl minėtos investicijos. A. Kubilius teigia, kad atsižvelgiant į ypatingą Zoknių oro uosto strateginę reikšmę, ši iniciatyva turi būti nedelsiant stabdoma. Maža to, pasak jo, būtina nedelsiant ištirti, kas yra šio daug abejonių keliančio projekto iniciatoriai.
Seimo opozicijos lyderio nuomone, toks Šiaulių miesto vadovų poelgis prilygsta nusikalstamai veiklai. Jį piktina, kad Šiauliai numojo ranka į Lietuvos saugumą, ir ignoravo Rusijos agresyvią politiką ne tik prieš Ukrainą, bet ir prieš Baltijos valstybes.
Beje, politikui kyla įtarimų, kad styginio transporto projektas gali turėti ir korupcijos požymių, nes Investicijų sutartis buvo pasirašyta skubotai, net negavus Nacionalinės žemės tarnybos leidimo dėl žemės nuomos sutarties 99 metams, nepatikrinus bendrovės kapitalo kilmės, nepasitarus su Krašto apsaugos ministerijos, NATO karinės aviacijos bazės, Valstybės saugumo departamento vadovais.

Savivaldybės sąskaita jau papildyta milijonu
Tuo metu Šiaulių miesto meras J. Sartauskas „Šiaulių naujienoms“ teigė, kad tokia kritika – visiškai nepagrįsta. „Girdėjau ir turiu tą kreipimąsi ant stalo. Skaitant šį tekstą krenta į akis konservatorių panika, paniška baimė dėl kažkokių tai mistinių šnipų. Kritikuoja visiškai nežinodami situacijos, kas vyksta Šiaulių mieste, kaip mums buvo pristatomas šis projektas, ką mes darome, kad į miestą ateitų investicijos, visi mūsų apsidraudimų variantai ir t. t.“, – vardijo meras.
Jį stebino kalbos apie tai, kad styginio transporto išradėjai – abejotino kapitalo įmonė, kuri neva gali sukelti pasaulinę audrą. „Tai ką, nepatikrino? Priregistravo balandžio mėnesį mūsų valstybėje nepatikrintą įmonę? Nepatikrino, iš kur kapitalas, o kalta Savivaldybė? Juk viskas turi prasidėti nuo A raidės. Ateina investitorius į Lietuvą, jis yra patikrinamas ir arba leidžiama užregistruoti įmonę, arba neleidžiama. Jeigu leidžiama – tai pripažįstama, kad ji teisėta įmonė. Jeigu teisėta – tada ji turi būti visų kitų įmonių atžvilgiu būti lygiavertė“, – savo nuomonę gynė J. Sartauskas.
Nuostabą miesto vadovui kėlė kalbos ir apie tai, kad niekas nežino, iš kur ateis įplaukos į įmonę, iš kur gaus tuos mistinius milijonus. „Tai palaukit, jeigu ji neinvestuos, sugrius mūsų pasirašyta sutartis, kurioje yra numatytos sąlygos, kad investuotojas į kiekvieną hektarą turi investuoti du milijonus litų. Neinvestuoja – sutartis nutrūksta“, – sakė jis, pridurdamas, kad be viso to, investuotojas pasirašydamas sutartį kaip garantiją sutiko pervesti milijoną litų, kuris jau guli Savivaldybės sąskaitoje.

Meras: „Atrodo, kad per mažą sklypelį visa Lietuva sugrius“
„Mes pagal sutartį taip pat turime atlikti kai kuriuos darbus: sujungti tuos du sklypus į vieną. Turėsime išlaidų. Taip pat įsipareigojome iškirsti medžius. Irgi turėsime išlaidų. Jeigu jie nevykdytų sutartyje numatytų sąlygų, mes paprasčiausiai iš to milijono nusirašytume sumas į savo išlaidas, kad nepatirtume žalos“, – teigė meras.
Nepagrįsti J. Sartauskui atrodo ir būgštavimai dėl NATO bazės šnipinėjimo. Esą politikai bando surasti kažką, ko niekas nepametė. „Atrodo, kad valstybėje nebėra tinkamų struktūrų, nebėra palydovinių sistemų, kurios stebi kiekvieną Lietuvos judėjimą. Lygiai taip pat stebi amerikiečiai, lygiai taip pat – rusai ar Europos Sąjungos struktūros. Juk kiekvienas judėjimas yra stebimas. Dabar taip atrodo, kad mes gyvename Afrikoje. Nieko čia nebėra, niekas nieko nemoka daryti, tik vienintelė Savivaldybė užkrovė jiems visiems rūpesčių“, – pasipiktinimo neslėpė meras.
Netrukus pridūrė, kad šis skandalas – tai politikavimas, kuris primena pasaką „Dangus griūva“:
„Atrodo, kad per mažą sklypelį visa Lietuva sugrius. Iš tiesų toks elgesys, manau, kad politikams tikrai nepriduoda garbės, solidumo. Aš maniau, kad valstybėje tokios problemos yra sprendžiamos darbo tvarka, o ne per spaudą.“

Į viršų