Varpo g. 17-ojo daugiabučio bėdos atspindi miesto mero Genadijaus Mikšio požiūrį į miestiečius.
Vaido SIMANAUSKO nuotr.

Mykolas DEIKUS
Miesto meras Genadijus Mikšys „dėjo“ ir ant miesto gyventojų, ir ant paskutinės jų vilties – Seimo kontrolieriaus? 
 
Kosmines sąskaitas už šildymą mokantys gyventojai jau trejus metus mina įvairius slenksčius. Nors Seimo kontrolierius Augustinas Normantas ir konstatavo, kad Šiaulių savivaldybė užsiiminėja biurokratizmu, gyventojų viltys kaip į sieną dužo į miesto merą.
 
Panašus likimas laukia ir kitų gyventojų, kurie bandys atsisakyti centralizuoto šildymo, todėl miesto valdžią siūloma pradėti tąsyti po teismus. 
 
Tąsosi trejus metus
 
Dar praėjusį birželį rašėme apie Varpo g. 17-ojo daugiabučio bendrijos vargus ir džiaugsmą, kad problema pagaliau bus išspręsta. 
 
Bendrijoje tėra 18 butų, todėl šildymas gyventojams kainuoja itin brangiai (kuo namas mažesnis, tuo sąskaitos didesnės). Kadangi jau ir iki šiol vandenį gyventojai šildosi kūrendami dujas, nusprendė įsirengti galingesnius šildytuvus ir butus šildytis autonomiškai.
 
Gyventojams net minties nekilo, jog negaus leidimo, nes kūrendami dujas šildosi kaimyninių namų gyventojai. Tarp jų – ir kai kurie netoliese gyvenantys Savivaldybės darbuotojai.
 
Leidimo įsirengti autonominį šildymą bendrija paprašė prieš trejus metus. Prasidėjo naujas šildymo sezonas, tačiau problema – it įšalusi.
 
Optimizmą keitė pesimizmas
 
Per Seimo narį Edvardą Žakarį gyventojų skundas pasiekė Seimo kontrolierių A. Normantą. Kaip teigia daugiabučio namo bendrijos pirmininkė Ina Klijūnaitė, kontrolieriaus išvada buvo palanki. Kadangi miesto valdžia leidimų atsijungti nuo centralizuoto šildymo nedavė motyvuodama oro tarša, Seimo kontrolierius nurodė pateikti duomenis apie oro taršą ir pareikšti aiškią poziciją. Be to, Savivaldybei pasiūlyta išduoti projektavimo sąvadą ir tobulinti Šilumos ūkio specialųjį planą, kad jis būtų palankesnis gyventojams. Atsakymą bendrija iš Savivaldybės turėjo gauti iki birželio vidurio. Tačiau ar gavo?
„Atsakymo dėl aiškios pozicijos šildymo klausimu, projektavimo sąlygų, palankesnio šildymo būdo pasiūlymo laukiame iki šiol. Tiesa, vasaros pradžioje, t. y. birželio mėnesį, spaudoje pasirodę straipsniai, kurių turinys vienareikšmiai bylojo apie pergalę, tų pačių metų vasarą tapo pesimistiški. Įdomu, kodėl gavę Seimo kontrolieriaus pažymas iš pradžių ir patys Savivaldybės atstovai, pažadėję autonominį šildymą, ilgainiui jo ėmė nepaisyti?“ - klausia daugiabučio namo bendrijos pirmininkė I. Klijūnaitė.
 
Nesusišneka su meru
 
Ne tik Savivaldybės administracijos darbuotojai, gyventojai (jau nekalbant apie žurnalistus) pastebėjo, kad bendrauti su miesto meru, švelniai tariant, yra sudėtinga. 
 
„Yra tekę bendrauti su buvusiu miesto meru Vytautu Juškumi – net jeigu ir neišsprendžia, tai bent kaip su žmogumi kalbėdavo, o čia susidaro įspūdis, kad jam gyvenimą gadini su savo rūpesčiais. Bet tai tam jis ir meras, kad problemas iš esmės spręstų“, - kalbėjo viena bendrijos atstovė.
 
Tačiau kaip susikalbėti su meru paprastiems miesto gyventojams, jeigu net daugybę įgaliojimų turintis Seimo kontrolierius nesusišneka? Apie tai byloja pakartotinis A. Normanto raštas Šiaulių merui G. Mikšiui.
 
Į įstatymus – nusišvilpt
 
Seimo kontrolierius miesto merui G. Mikšiui priminė, kad jis buvo raginamas pakartotinai spręsti Varpo g. 17-ojo daugiabučio bendrijos prašymą ir apie sprendimo rezultatus informuoti bendriją. Įstatymai vienareikšmiai nurodo, kad Seimo kontrolieriaus pasiūlymus privalo nagrinėti tas asmuo, kuriam jis adresuojamas. O ką padarė meras?
 
Sprendžiant iš Seimo kontrolieriaus rašto meras G. Mikšys, švelniai tariant, „nusimuilino“ ir reikalus spręsti atidavė administracijai, kuri bendrijai ir iki tol atmetinėjo gyventojų prašymus. Tad ne nuostabu, kad iš Savivaldybės administracijos Seimo kontrolierius gavo atsakymą – leidimo įsirengti autonominį šildymą nebus. Ir, kaip vėl paaiškėjo, – atsakymas nemotyvuotas.
 
„Gromatėlės“ merui
 
Pasirodė, kad Seimo kontrolieriaus esama kantraus su biurokratais. Gavęs neigiamą atsakymą iš Savivaldybės administracijos, kontrolierius A. Normantas dar rugsėjo viduryje ir vėl raito „gomatėlę“ Šiaulių merui G. Mikšiui.   
 
Anot Seimo kontrolieriaus, G. Mikšui adresuotame rašte pažymėta, jog sprendimas neišduoti bendrijai projektavimo sąlygų sąvado yra visiškai nemotyvuotas, prasilenkia su faktinėmis aplinkybėmis ir įstatymais. Ar jau nuspėjate, kaip sureagavo G. Mikšys?
 
„Paprašėme užtikrinti, kad Savivaldybės administracijos pareigūnai tinkamai išnagrinėtų bendrijos prašymą ir informuotų ją apie nagrinėjimo rezultatus. Atsakymo į pirmiau minėtą raštą dar negavome“, - naujoje, jau rugsėjo pabaigos data pažymėtoje „gromatėlėje“ rašo Seimo kontrolierius A. Normantas. Ir eilinį kartą kantriai prašo apie sprendimus informuoti ne tik Seimo kontrolieriaus tarnybą, bet ir gyventojus bei Seimo narį.    
 
Į teismą?
 
„Savivaldybės argumentai apie ekologiją – nepagrįsti, nes gyventojai ir dabar degina dujas, atsijungti šildymą leista kaimyniniams namams. Bendrijos nariai nesulaukia aiškių atsakymų, yra erzinami – sunku suprasti tokį požiūrį į žmones, kurie moka atlyginimus“, - stebisi Seimo narys Edvardas Žakaris. Jo kolega Valerijus Simulik įsitikinęs, kad problema nepajudės, kol gyventojai Savivaldybės neapskųs teismui. 
 
„Jeigu žmogus nori šildytis dujomis, jam tokia galimybė turi būti suteikta. Aišku, šilumos tiekėjas netenka dalies pajamų, tačiau tą problemą turėtų spręsti Savivaldybė, neperkelti jos ant gyventojų pečių“, - mano politikas. 
 
Tačiau, ar taip mano meras? Laukiame viešo mero atsakymo.


Į viršų