2014-06-09 13

Policijos departamentas po aktyvaus dialogo su Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacija (LTPF) stabdo kriminalinės policijos reformą, rašoma šios federacijos išplatintame pranešime. Policijos departamento vadovai nutarė reformą nukelti pusmečiui ir ją pradėti nuo 2015 metų sausio 1 dienos. Lietuvos teisėsaugos pareigūnų federacijos atstovai tikina, kad realizuojant reformą taip, kaip suplanuota Policijos departamente, policiją paliks dar daugiau pareigūnų, o rajonuose bei mažuose miestuose dėl neproporcingų krūvių perdalijimo padidės nusikalstamumas.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.


Jolanta GRUBLIAUSKAITĖ

Reformos pradžia – atleidimo lapeliai
Reforma, anot LTPF pirmininkės Loretos Soščekienės, prasidėjo atleidimo lapelių įteikimu kriminalinėje policijoje dirbantiems pareigūnams ir tai sukėlė rimtą sumaištį, nes niekas nebežinojo, kas jų laukia.
„Kriminalinės policijos reformos pagrindinis tikslas – sustiprinti kriminalinę policiją ir perduoti sunkių ir sudėtingų nusikaltimų tyrimą iš mažesnių miestelių į apskričių centrus, sustiprinti kriminalinę žvalgybą ir pan. Reformos tikslai iš tiesų pakankamai pozityvūs. Tik profesinėms sąjungoms kliuvo tai, kad reforma buvo pradėta vykdyti lyg ir turint viziją, bet neturint konkretaus pagrindo. Nors reforma ir buvo šiek tiek pristatoma, tačiau žmonės nežinojo, nei kokiuose skyriuose jie dirbs, nei už ką tie skyriai bus atsakingi, nei kokias pareigas jie užims ir apskritai, ar atitiks tas pareigas po reformos. Tiesiog buvo nueita paprasčiausiu keliu – pirmiausia išdalyti atleidimo lapeliai visai kriminalinei policijai, o paskui pradėti dėlioti skyrių nuostatai, pareigybių aprašymai ir pan. Žmonės buvo labai pasimetę, kilo didžiulė sumaištis, net konfliktinės situacijos, darbuose tvyrojo įtampa“, – „Šiaulių naujienoms“ pasakojo L. Soščekienė.

Nuotaikos komisariatuose – liūdnos
LTPF pirmininkė tikino, kad federacija kėlė klausimus, kaip bus tuose rajonuose, kuriuose ir dabar dėl pareigūnų trūkumo yra nenormalūs krūviai, tačiau atsakymų negavo. Buvo pasakyta, kad bus nustatytos „bylų kvotos“. Tai yra, jeigu vienas tyrėjas fiziškai tiesiog negali tirti daugiau kaip 100 bylų, jis neva ir netirs.
„Kas tai užtikrins? Atsakymų taip pat nėra. Nesinori leistis į smulkmenas analizuojant kriminalinės policijos pareigūnų darbą, tačiau, reikalaujant profesionalumo iš pareigūnų, reikėtų pažiūrėti į jų darbo krūvius, sąlygas bei atlyginimą. Į tai, kiek pati valstybė investavo ir investuoja į jų profesionalumą“, – pabrėžė L. Soščekienė.
Jos teigimu, pareigūnų komisariatuose ir taip trūksta. Taip yra ne todėl, kad kas nors tingėtų dirbti, o pagal šiuo metu galiojančią policijos struktūrą – beveik kiekviename komisariate ar nuovadoje dirba mažiau pareigūnų nei turi būti pagal esančius reikalavimus.
Vadinamasis „ne komplektas“ yra apie pusantro tūkstančio žmonių. Darbuotojų stygius ypač jaučiamas mažesniuose miesteliuose.
„Šiuo metu nuotaikos komisariatuose buvo ypač niūrios. Policijos departamentas gauna informaciją iš visų apskričių, bet vėlgi kalbasi daugiausiai su apskričių vadovais, pavaduotojais. Kaip žinia, problemos visada matosi apačioje. Ne kiekvienas apskrities vadovas drįsta perduoti tas problemas, su kuriomis susiduria, Policijos departamento vadovybei. Apie problemas, nuogąstavimus dažniausiai žmonės pasipasakoja profesinėms sąjungoms. Mes gavome skundų ir telefoninių, ir raštiškų iš visų apskričių. Ir iš Šiaulių, ir iš Panevėžio, ir iš Telšių... Iš visur. Dėl to susirūpinome šia reforma ir labai tikimės, kad per ateinantį pusmetį vyks konstruktyvesnis dialogas su žmonėmis ir bus išspręstos visos mūsų iškeltos problemos“, – vylėsi pareigūnų atstovė.

Šiaulių apskrityje – ramybė
Tuo metu Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Rimantas Bobinas tikino, kad Šiaulių apskrities komisariate sumaišties pavyko išvengti.
„Darbuotojams buvo daug kartų pristatyta naujoji reforma. Jiems buvo išaiškinta, kad nereikėtų nusiminti, nes niekas nėra daroma tam, kad jiems būtų blogai. Tikrai rajono komisariatai nėra engiami, iš jų nėra atiminėjami etatai dėl to, kad jie būtų įsteigti apskrityje. Daugiausia buvo kalbama apie tai, kad atsiras aukštesnės kategorijos, pareigybės ir žmonės, kurie turi motyvaciją, norą toliau sėkmingai dirbti, galėtų tobulėti ir gauti didesnį atlyginimą“, – „Šiaulių naujienoms“ aiškino jis.
Paklaustas, nejaugi Šiaulių apskrities kriminalistams iš tiesų pavyko išlikti ramiems, kai buvo įteiktas atleidimo lapelis, Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas patikslino, kad tai buvo ne atleidimo lapeliai, o įspėjimai.
„Jeigu iš esmės keičiasi darbo pobūdis, darbo vieta, padalinio struktūra, tai kiekvienas darbuotojas, pagal įstatymą, priklausomai nuo to, ar jis turi vaikų, ar ne, turi būti įspėjamas prieš keturis arba du mėnesius. Kadangi dauguma jų yra jauni tėveliai, tai praktiškai visi ir gavo įspėjimus prieš keturis mėnesius. Jie buvo informuoti, kad bus atleisti iš užimamų pareigų, bet tai nereiškia, kad jie bus atleisti. Tai yra tik formuluotė. Vėliau jiems yra siūlomos kitos pareigos naujai įsteigtuose padaliniuose. Tikrai nė vienas pareigūnas nebūtų išėjęs į gatvę, jeigu pats to nenorėtų, ir jam tikrai būtų suteikta darbo vieta. Juo labiau kad atsirastų daug ženkliai geriau apmokamų darbo vietų ir jie galėtų dalyvauti atrankose“, – aiškino jis.

Policija turi būti žingsniu priekyje
R. Bobino nuomone, kiekviena reforma visada atneša kažką naujo, keistino, todėl nepavyksta išvengti ir įtampų. Ši kriminalinės policijos reforma ne išimtis. Vis dėlto jis įsitikinęs, kad tokia reforma yra būtina.
„Ta reforma yra reikalinga, kadangi pati kriminalinė policija jau seniai bebuvo reformuota, o nūdienos iššūkiai, nusikaltimai, nusikalstamas pasaulis žengia į priekį, todėl negali vietoje stovėti nei viena institucija, nei vienas padalinys, nekeisdamas savo specifikos ar neatsinaujindamas. Turbūt žinote, kad daugelio nusikaltimų, kurie buvo prieš 10 ar 15 metų, dabar praktiškai jau nebėra arba jie persikėlė į kitą plotmę. Aš kalbu apie nusikaltimus elektroninėje erdvėje, tuos pačius ekonominius nusikaltimus, kurie irgi nebėra tokie, kokie buvo anksčiau. Tobulėja nusikaltėliai, tobulėja nusikalstamas pasaulis, todėl kriminalinė policija turi žengti bent žingsniu priekyje“, – teigė Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas R. Bobinas.

Į viršų