Vidmantas Japertas prisipažino žinojęs apie prieštaringai vertinamą trišalę sutartį tarp Savivaldybės, statybos bendrovės ir vienos iš jo vadovaujamos asociacijos įmonių.  
Vaido SIMANAUSKO nuotr.
 
 
 
Mykolas DEIKUS

Sunkmečiu užsidirbti galima ir iš tualetinio popieriaus. Tai rodo įtakingo Šiaulių miesto politiko pavyzdys.

Praėjusiais metais Šiaulių savivaldybė „tvarkiečio“ Vidmanto Japerto įmonei užsidirbti padėjo ne tik iš statybinių medžiagų renovuojant savivaldybės statinius, bet ir pirkdama tualetinį popierių bei kitas higienos prekes.

Popierius – iš biudžeto

Visur ir net darželinukų tualetiniam popieriui taupanti Šiaulių savivaldybė  savo rūmuose Vasario 16-osios gatvėje tualetų neužrakinėja ir vandens čiaupų neužsukinėja. Skirtingai nei miesto lopšeliuose-darželiuose higienos priemonių netrūksta, tad valdininkų „tėvelių ir mamyčių“ nereikia prašyti, kad paaukotų šimtinę kitą tualetiniam popieriui pirkti.

Tualetinį popierių miesto valdžia perka iš miesto biudžeto. Antai Šiaulių savivaldybė praėjusiais metais ūkinėms, higienos prekėms išleido daugiau kaip dešimt tūkstančių litų. Pirko ploviklius, valiklius, tualetinį popierių ir kt.

Vidutiniam vaikų lopšeliui-darželiui, šaltinių teigimu, per ketvirtį metų higienos priemonėms reikia 2-3 tūkstančių litų. Taigi per metus lopšelis-darželis išleidžia gerokai mažiau nei miesto Savivaldybė. 

Muiliukai – komercinė paslaptis

Tačiau galbūt ikimokyklinėms įstaigoms labiau pasisektų, jeigu higienos ir kitas priemones pirktų iš politikų, o tiksliau – vieno politiko parduotuvės?

Dar visai neseniai atvirumą demonstravusi Šiaulių savivaldybė, atvirai sąskaitas už paslaugas ir prekes rodžiusi, duris užtrenkė išgirdusi „Jupojos“ pavadinimą. Nepanoro parodyti, kiek tualetinio popieriaus ir muiliukų nupirko iš Šiaulių miesto tarybos nario Vidmanto Japerto vadovaujamos „Jupojos“ įmonių grupės parduotuvės ar parduotuvių. Būtent iš įmonės, glaudžiai susijusios su minėtu politiku, praėjusiais metais Savivaldybė daugiau kaip už dešimt tūkstančių litų ir pirko higienos bei kitų prekių.

Kainos - didesnės

Kadangi Savivaldybė  sąskaitas atsisakė pateikti, galime tik spėlioti, ar nebuvo permokėta. Iš Savivaldybei atsiųsto pasiūlymo taip pat ne ką galima pasakyti.

Į akis krenta tai, kad Savivaldybei netgi siūlyta pirkti šimto vatų elektros lemputes, kurios Europos Sąjungoje uždraustos. O štai tualetinio popieriaus tai jau tikrai galima pigiau nusipirkti.

Palyginome „Jupojos“ parduotuvės kainas su „Senukų“ prekybos tinklo kainomis. Kai kurios prekės net ir be nuolaidų pigesnės nei „Jupojoje“.

Ant ko „smulkinasi“ milijonieriai

Ar atsitiktinai Savivaldybės administracija nusprendė higienos prekes pirkti būtent iš politikui priklausančios įmonės?

„Nežinau, nieko negaliu pasakyti, - tikino V. Japertas, vadovaujantis asociacijai „Jupoja“, esantis grupei priklausančių įmonių akcininku. - Suma tokia maža, kad net neverta dėmesio.“

Tačiau ar tikrai suma tokia maža, kad net neverta „smulkintis“? Pavyzdžiui, pernai V. Japerto verslo partneris Vladimiras Popovas nepasismulkino ir dėl 12 tūkstančių litų draudimo išmokos, nors teko ir į teisiamųjų suolą sėsti.

„Šiaulių naujienos“ rašė, kaip pernai į STT tinklus įkliuvo „Jupojos statybinių medžiagų“ direktorius V. Popovas ir tuometinis Šiaulių vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Stanislovas Praspaliauskas.

V. Popovas buvo apkaltintas sukčiavimu, siekiant neteisėtai gauti 12 tūkstančių  litų draudimo išmoką už avariją. Kaltę pripažinę  vyrai išsisuko lengvai – pusantrų metų patikėti laiduotojams.

Apie sandėrį  politikas žinojo

„Ant tualetinio“ popieriaus „nesismulkinantis“ Šiaulių miesto tarybos narys V. Japertas vis dėlto prisipažino žinojęs apie prieštaringai vertinamą Savivaldybės sandėrį su jau minėta bendrove „Jupojos statybinės medžiagos“.

Remontuojant Lieporių vidurinę mokyklą „Jupojos statybinės medžiagos“  susirūpino, kad finansinių problemų smaugiama statybos bendrovė „Alfva“ nenusineštų pinigėlių  už tiekiamas medžiagas. Į pagalbą atskubėjo Šiaulių savivaldybė. Pasirašyta trišalė sutartis tarp medžiagų tiekėjos, statybų bendrovės ir Savivaldybės, kad pinigai iš biudžeto patektų tiesiai į „Jupojos statybinių medžiagų“ sąskaitą.

Ar tai vyko be valdančiosios koalicijos atstovo, vieno iš partijos Tvarka ir teisingumas lyderių V. Japerto žinios? Ne. V. Japertas prisipažino žinojęs apie tai, kas vyksta, tačiau sprendimų teigia nepriiminėjęs.

Žinoma, sutartį pasirašinėjo bendrovės „Jupojos statybinės medžiagos“ direktorius. Bendrovės, kuri priklauso V. Japerto vadovaujamai „Jupojos“ asociacijai. 

Į viršų