Pastaraisiais metais Savivaldybė taip organizuodavo konkursus, kad statybininkai iki mokslo metų pradžios nespėdavo baigti darbų.
Redakcijos archyvo nuotr.

 
 
Mykolas DEIKUS

Šiemet miesto mokyklas ketinama renovuoti pavasarį, nepasibaigus mokslo metams.

Iki šiol Savivaldybės administracija taip užtempdavo konkursus, kad rugsėjo pirmąją į mokyklas susirinkę vaikai rasdavo statybininkus.

Darbai - pavasarį

Savivaldybės administracijos direktorius Vladas Damulevičius prabilo, kad Dainų vidurinės mokyklos pastatas gali būti pradėtas renovuoti dar nesibaigus mokslo metams. Savivaldybės administracijos vadovo žodžiais, jeigu mokykla bus pradėta renovuoti birželio mėnesį, iki naujų mokslo metų pradžios darbų statybininkai greičiausiai laiku neužbaigs.

Svarstoma galimybė mokyklą  renovuoti dalimis, pradžioje šiltinant sienas arba stogą. „Bus žymiai geriau, jeigu vaikai rugsėjo pirmąją ateis į švarią, tvarkingą mokyklą“, - sako V. Damulevičius.

Savivaldybės administracijos direktoriaus žodžiais, Dainų mokyklos pastatui renovuoti skirta apie 4 milijonai litų. Bus ne tik šiltinamos sienos, bet ir tvarkomas mokyklos vidus.

Nuolat vėluoja

Ne kartą rašyta, kad Šiaulių savivaldybės administracija jau ne vienerius metus neskubėdavo skelbti konkursų - nors pinigai būdavo numatyti vos ne prieš pusmetį.

Savivaldybės Investicijų  ir miesto plėtros skyriaus tarnautojos ir šiemet pavėlavo parengti investicinius Šiaulių universiteto gimnazijos ir „Romuvos” gimnazijos pastatų renovavimo projektus. Savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymu pavesta atlikti tarnybinį patikrinimą.

Investicijų ir miesto plėtros skyriaus vedėjos pavaduotoja Ieva Kaščionytė tikino, kad rengti projektus nepavėluota, kadangi gimnazijų pastatai – rezerviniame sąraše ir pinigai dar neskirti.

Mokyklos „susitraukė“

Savivaldybė ne tik vėluoja rengti projektus, bet ir priversta aiškintis su Lietuvos verslo paramos agentūra (LVPA), kodėl po renovacijos Lieporių ir Gegužių mokyklos susitraukė. Nustatyta, kad renovuota mažiau sienų ir stogo ploto nei turėjo būti pagal techninį projektą. Iš viso – maždaug trimis tūkstančiais kvadratinių metrų mažiau nei pagal projektą.

Šiaulių savivaldybė linkusi kaltinti rangovus, esą šie nepagrįstai „padidinę“ renovuojamus plotus, nes įtraukė ir langus, ir duris, kurių nešiltino.

Lieporių mokyklos pastatą  šiltinusios bendrovės „Alfva“ generalinis direktorius Alfredas Stropus piktinasi, kad Savivaldybė neperveda daugiau kaip 260 tūkstančių litų, todėl šis užsakymas bendrovei tapęs nuostolingas. Savivaldybės Statybos skyriaus vedėjo pavaduotoja Rima Jankienė atsikerta, kad už neatliktus darbus Savivaldybė nemokės.

Šiuo metu mokyklos iš naujo permatuojamos – nuo geodezininkų nustatytų rezultatų priklausys, ar Savivaldybei neteks grąžinti ES paramą. Jeigu LVPA nustatys, kad energijos bus sutaupoma mažiau nei numatyta projekte, pinigai turės būti grąžinti iš miesto biudžeto. 

Į viršų