Pasak profsąjungų lyderės Rasos Jasmontienės, šalia naktinio klubo „Pegasas” gyvenantys žmonės ramiai miega tik pirmadienis – kai šio klubo darbo valandos yra trumpiausios.
Vaido SIMANAUSKO nuotr.
Asta VOLKOVAITĖ
Išsikraustykite – taip pataria valdininkai gyventojams, kurie skundžiasi triukšmingais  kaimynais, barais ir jų lankytojais. Į nagą imami net Šiaulių oro uoste įsikūrę NATO kariškiai, tačiau verslininkai laisvai karaliauja mieste. Valdžia pinigą labiau vertina nei gyventojų sveikatą.
 
„Karštas taškas“ 
 
Naktinio klubo „Pegasas” kaimynystėje įsikūrę Vilniaus gatvės bei poros A. Mickevičiaus gatvės daugiabučių gyventojai ramiai miega tik pirmadieniais. Likusiomis savaitės dienomis, kai šis klubas    linksmybių ištroškusiems gyventojams atviras vos ne iki pirmųjų gaidžių, minėtų daugiabučių gyventojai apie ramų miegą gali tik pasvajoti. Žmonės kelius dėl ramaus gyvenimo mynė ne vienoje valdiškoje institucijoje, siūlė sutrumpinti klubo darbo valandas, - jokių pokyčių į gera. Gyventojai mano, kad kovoti dėl ramesnio gyvenimo - kaip kovoti su vėjo malūnais: klubo administracija triukšmadarių nesistengia sudrausminti, o valdininkai žmonių problemai pernelyg abejingi. „Verslo interesai ginami”, - apie valdininkų veiksmus dėl naktinio klubo „Pegasas” kalba Šiaulių profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkė Rasa Jasmontienė.
 
Miegoti – į virtuvę
 
„Nebežinau kur eiti ir kaip kovoti su tais triukšmadariais. Iš pradžių, kai į „Pegasą” žmonės užsukdavo tiktai pavalgyti, kai „Pegasas” buvo tiktai restoranas, o ne vieta šokiams ir kitoms linksmybės, viskas buvo tvarkoj. Vėliau, kai išmoningiems verslininkams šovė mintis, kaip būtų galima daugiau užsidirbti, kai restoranas tapo naktiniu klubu, mano ir kitų kaimynystėje gyvenančių žmonių gyvenimas tapo nepavydėtinu”, - pasakoja Vilniaus gatvės daugiabučio gyventojas. 
 
R. Jasmontienė, gyvenanti viename iš A. Mickevičiaus gatvėje esančių daugiabučių, naktinio klubo „Pegasas” pašonėje, gyventojų problemas dėl triukšmo sprendžia apie penkerius metus. „Žmonės pasmerkti, čia kaip karo lauko padėtis. Aš gal pusmetį miegojau ant kušetės virtuvėje“, - apie gyvenimą triukšme kalba  R. Jasmontienė. Moteris  sako, kad dėl savo ir aplinkinių gyventojų ramesnio gyvenimo kelius teko „minti” ne tik savivaldybėje, Šiaulių apskrities viršininko administracijoje, bet ir Šiaulių apskrities vyriausiajame policijos komisariate. 
 
Valdininkai gina tik verslininkų interesus
 
Šiaulių profesinių sąjungų susivienijimo pirmininkė kaip galimą problemos sprendimą pasiūlė trumpinti klubo darbo valandas. 
 
„Mačiau ironiškus veidus. O savivaldybėje valdžios atstovai leido suprasti, kad šio klubo darbo valandų sutrumpinimas kenktų verslui.  Esą „Pegasas” net rizikuotų bankrutuoti”, - kryžiaus kelius prisimena R. Jasmontienė. 
 
A. Mickevičiaus gatvės gyventoja sako, kad kažkas iš valdininkų net atvirai jai pareiškė, kad prie triukšmo negalintys priprasti gyventojai galėtų išsikraustyti gyventi į kitą miesto galą.
 
„Verslo interesai ginami“, - įsitikinusi R. Jasmontienė. Moteris sako, kad gyventojus iš proto veda ne tik iš klubo nuo vidurnakčio iki paryčių skindantis triukšmas, bet ir nuolatinis automobilių gausmas po langais. Paryčiais privažiuoja taksi, užveda savo variklius ir gaudo išeinančius lankytojus. Čia A. Mickevičiaus gatvėje yra akligatvis, tad mašinos suka į kiemus. „Apie išmetamąsias dujas jau nebekalbu. Lango neįmanoma atsidaryti”, - neslepia pasipiktinimo R. Jasmontienė.
 
„Dėl keliasdešimt besilinksminančių gyventojų ir vieno verslininko ne vieno daugiabučio gyventojai negali ramiai gyventi“, - piktinasi R. Jasmontienė. Gyventojų interesus ginanti moteris sako, kad vienintelė savaitės naktis, per kurią gyventojai gali išsimiegoti, - tai pirmadienis. Kitomis dienomis, kai klubas visiems linksmybių ištroškusiems gyventojams atviras iki trečios ar net ketvirtos valandos ryto, - žmonės gali tik pasvajoti apie ramų miegą.
 
Klubo lankytojų netenkina rūkomasis?
 
Anot Šiaulių miesto savivaldybės Tarybos narės, Savivaldybės Administracinės komisijos pirmininkės Kristinos Lementauskaitės, klausimas dėl triukšmo lygio viršijimo naktiniame klube „Pegasas“ tikrai buvo svarstytas. „Tai yra opesnė vieta Šiaulių  mieste. Gyventojams ten nekas”, - pripažįsta politikė. K.  Lementauskaitė neneigia, kad naktinio klubo „Pegasas” savininkai turėtų labiau paisyti šalia gyvenančių žmonių interesų.
 
„Yra taisyklės, kad viešose vietose negalima triukšmauti. Reikėtų kalbėtis su savininkais, kad jie prisiimtų atsakomybę už tai, kas vyksta klube. Problema yra dėl to, kad klubo lankytojai eina rūkyti į lauką“, - mano miesto K. Lementauskaitė.
 
Anot Šiaulių miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriaus vedėjos Vitalijos Pelenienės, naktinis klubas „Pegasas” buvo sulaukęs ne vienos rekomendacijos. „Mero potvarkiu buvo sudaryta grupė palaikyti viešajai tvarkai mieste. Šios grupės posėdžio metu buvo išnagrinėtas gyventojų prašymas. Duomenų apie įvykius „Pegase” ir prie „Pegaso” prašyta ir iš policijos. Naktinio klubo administracijai rekomenduota lankytojams teikti informaciją apie tai, kas jiems gali grėsti dėl triukšmavimo lauke. Buvo išsakyta, kad klubo lankytojai turėtų elgtis tyliai”, - prisimena V. Pelenienė. Valdininkė priduria, kad rekomenduota apsvarstyti klausimą ir apie laiko prekiauti alkoholiniais gėrimais sutrumpinimą.
 
„Svarstyta naktinio klubo „Pegasas” darbo valandas sutrumpinti iki 22 valandos”, - pasakoja V. Pelenienė. Visgi šis klausimas miesto Taryboje nebuvo svarstytas. Pasak valdininkės, šiam klausimui kelią užkirto ir atėjusi krizė, tad apsiribota minėtomis rekomendacijomis.
 
„Pegaso” vadovas išskridęs į užsienį
 
„Atšilus orams iškvietimų skaičius dėl triukšmo išauga.  Garsas gal ir tas pats klubuose, bet kai šilumos taupyti nebereikia, gyventojai prasidaro  langus”, - savo sako Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Vincas Urbonavičius. Anot policijos pareigūno, pagal iškvietimų skaičių dėl triukšmo „Pegasas“ „pirmavo“ jau daug metų.
 
Su naktinio klubo „Pegasas“ direktoriumi Valdu Sutkumi „Šiaulių naujienoms” nepavyko susisiekti.  Administratoriumi prisistatęs darbuotojas, išgirdęs kokiu klausimu norėtume kalbėti, tik piktai mestelėjo, kad jo vadovas šiuo metu išvykęs į užsienį ir pakomentuoti esamą situaciją šiuo metu be jo  daugiau niekas negali.
 
Triukšmas labiausiai pažeidžia vaikus
 
Pasak medikų, triukšmas neigiamai veikia žmogaus sveikatą. Nuo didelio triukšmo labiausiai nukenčia žmogaus nervų sistema. Medikai tvirtina, kad dėl didelio triukšmo gali kankinti nemiga, sutrikti širdies rimtas. Triukšmui labiausiai „neatsparūs” yra vaikai, nes suaugusiam žmogui prie aplinkos yra lengviau prisitaikyti.
 
Medikai sako, kad kartais triukšmo poveikio plika akimi nepamatysi, jo poveikis į dienos šviesą gali išlįsti tik praėjus laikui. 
Nuovargis ar bendras organizmo silpnumas gali įspėti, kad triukšmas palaužė žmogaus sveikatą.
Į viršų