Į korupcijos „laidotuves“ suplaukė gausus būrys žmonių - „laidotuvininkų“ ir rėmėjų. 
Vaido SIMANAUSKO nuotr.
 
 
Mykolas DEIKUS
Ilga automobilių kolona paskui berželiais apkaišiotą „grabovežį“ miesto gatvėmis lėtai pajudėjo naujųjų miesto kapinių link – į Dausiškes, esančias prie vakarinio aplinkkelio. Amžinojo poilsio vietoje pirmoji „palaidota“ - korupcija. Taip Šiaulių visuomenininkai protestavo prieš Savivaldybės planus „užaukštintomis“ kainomis išpirkti žemę iš sklypų savininkų, tarp kurių – ir miesto mero Genadijaus Mikšio artimieji.
 
Susirinko gausus būrys
 
Apie tryliktą valandą prie Saulės laikrodžio aikštės ima rikiuotis „laidotuvininkai“. Būrys didėja. 
 
Kelios moterys aikčioja, nežinojusios, kad kapinės – taip toli už miesto, kur nevažiuoja jokie autobusai.
 
Prie šiauliečių prisijungia ginkūniškiai, gyvai miesto valdžią aptarinėja Šiaulių pensininkų sąjūdžio, Dainų, Lieporių, Rėkyvos bendruomenių atstovai, buvę Sąjūdžio aktyvistai. Paremti atvyko prieš danų kiaulininkus kovojančios Radviliškio rajono Šiaulėnų bendruomenės, Kauno bendruomenės „Nemuno krantai“ atstovai. 
 
Dainų bendruomenės pirmininkas A. Balčas stovi kolonos priekyje išdidžiai laikydamas „velionės“ portretą – įrėmintą riebios kiaulės piešinį. Pora vyrų laiko plakatą su šūkiu „Į  Dausas per Dausiškes už milijoną litų“. 
 
Beje, didžioji dalis mieste veikiančios žiniasklaidos neatėjo nušviesti miesto valdžią kritikuojančios pilietinės akcijos.
 
Plakatai – ir merui
 
Kolonos priekyje – policijos patrulių automobilis su švyturėliais, paskui – rusiškas karinis sunkvežimis bei keliolika lengvųjų automobilių.
 
Nepraeina nė pusvalandis ir kolona pajuda. Ant sunkvežimio šonų užrašai: „Mere Genadijau Mikšy, ar ramiai miegi“, „AtA korupcijai“, „Valdžia – ką laidosim, korupciją ar jūsų sąžinę“ ir kt. 
 
Dalis žiūrovų pasilieka. Pagyvenęs vyras peržegnoja sunkvežimį. Prieš keliolika minučių jis kažkam telefonu kalbėjo: „Jeigu ateisi į akciją, tavęs daugiau nebevadinsiu komunistu.“
Kolona Ežero gatve suka link vakarinio miesto aplinkkelio.  
 
Politikai dalyvavo vangiai
 
Nors kvietimai buvo išsiuntinėti visiems miesto Tarybos nariams, į korupcijos laidotuves atėjo tik Algirdas Mockus, Stasys Grigaliūnas ir Kęstutis Balčiūnas. Organizatoriai sulaukė ir vienos aikštingos politikės priekaištų telefonu.
 
Pakeliui prie kolonos prisijungė eksmeras, socialdemokratas Vytautas Juškus, kuris agitavo už žemės išpirkimą. Korupcijos amžinojo poilsio vietoje jis „susikibo“ su bendrapartiečiu Arvydu Mockumi, kuris priešinasi žemės išpirkimui.
 
Dalyvaujančius politikus suskaičiavusi viena iš organizatorių Irena Vasinauskaitė pažadėjo neatvykusiems Tarybos nariams užuojautą išspausdinti spaudoje.
Kainuos milijonus
 
„Laidotuvėms“ susivienijusios Šiaulių visuomeninės organizacijos protestavo prieš Šiaulių miesto Tarybos sprendimą visuomenės poreikiams Šiaulių rajone, Dausiškių kaime iš privačių asmenų išpirkti žemę. Savininkams, tarp kurių ir Šiaulių mero Genadijaus Mikšio uošvė, ketinama sumokėti devynis milijonus litų. Pinigų skolinamasi iš banko.
Kaip jau skelbta, Šiaulių apygardos prokuratūra atsisakė ginti viešąjį interesą – kreiptis į teismą, kad būtų panaikinti visi sprendimai, susiję su žemės išpirkimu Dausiškių kapinėms. Atsisakymą žadama apskųsti.
 
Kaip teigiama prokuratūros išvadose, įžvelgtas galimas piktnaudžiavimas tarnybine padėtimi, o miesto mero G. Mikšio elgesį prokurorai atidavė svarstyti Vyriausiajai tarnybinės etikos komisijai.

Į viršų