Rudenį studentams kraustantis į bendrabučius, dažną nemaloniai nustebina bendrabučio kambario būklė. Vos įkėlus koją norisi imtis kapitalinio remonto ir sukurti individualią erdvę. Vis dėlto, dažnai tai tampa nemažu iššūkiu dėl vietos trūkumo bei ribotų galimybių imtis didesnių pokyčių. Tiesa, net ir tokiomis sąlygomis galima sukurti jaukią namų erdvę, kurioje po paskaitų grįžęs studentas galės kokybiškai mokytis bei gerai pailsėti.

Tarkite „taip“ nedideliam remontui

Visų pirma įvertinkite bendrą kambario būklę. Dažnai bendrabučių kambariams būtinas visapusis remontas, tačiau tuo užsiimti neleidžia vidaus taisyklės. Vis dėlto, grindis ir sienas atnaujinti tikrai galite. Studentų gyvenamosioms patalpoms iškloti puikiai tiks linoleumas. Tokia danga yra ilgaamžė, ją paprasta valyti, be to, neužtruksite ją pakloti remontuojamame kambaryje. Savo ruožtu, sienoms rinkitės tapetus – tai bene greičiausias būdas paslėpti įtrūkimus betoninėse sienose. Teisingai pasirinkta tapetų spalva bei ornamentai taip pat suteiks kambariui jaukumo bei smagesnės nuotaikos. Ne paslaptis, kad bendrabučių kambariuose dažniausiai būna vos vienas langas, tad dėl šviesos trūkumo verčiau rinktis šviesesnius tapetų tonus. Tokios spalvos suteiks erdvės bei sukurs šiltesnio kambario pojūtį. Tiesa, prieš pradėdami remonto darbus pabandykite įvertinti jų kainą. Susidarant didesnėms sumoms tikrai verta apsvarstyti galimybę gauti paskolą ir įgyvendinti atnaujinimo darbus ženkliai neribojant savo kasdienių išlaidų.

Kuo mažiau daiktų – tuo tvarkingiau kambaryje

Atminkite, kad netvarkos ir ankštumo pojūtį erdvėję dažniausiai sukuria daiktų gausa. Būtent todėl reikėtų įvertinti daiktadėžių bei pufų, kuriuose galėtumėte talpinti nedidelius daiktus, poreikį. Smulkius daiktus pravartu surūšiuoti ir laikyti dėžėse po lova ar spintose – taip išsaugosite tvarką bei estetišką vaizdą studentiškame kambaryje.

Studentiškam gyvenimui pravers daugiafunkciai baldai

Bendrabučio kambario plotas dažnais atvejais nesiekia nė 20 m2, todėl spręsdami baldų klausimą apsvarstykite, kiek iš tikrųjų jų reikia. Studentui svarbu turėti stalą ir kėdę – be šių baldų bus nepatogu mokytis. Jei vietos trūkumas labai didelis, patartina rinktis sulankstomus baldų modelius, kurie užims kur kas mažiau vietos nei įprastas stalas ar kėdė. Jei kambaryje telpa komoda drabužiams, pasvarstykite, kaip dar galėtumėte ją išnaudoti. Pavyzdžiui, ant jos pastatę televizorių ar spausdintuvą sutaupysite nemažai vietos. Įsigydami bet kurį baldą studento kambariui pagalvokite, ar jis tikrai yra būtinas – pernelyg apkrauta erdvė išsyk tampa ankšta, tamsi ir netvarkinga.

Atviros lentynos – tik knygoms

Rinkdamiesi lentynas studento kambariui apžiūrėkite kuo daugiau uždarų variantų, nes atvirose lentynose chaotiškai sudėti daiktai sukuria netvarkos įspūdį. Atviras lentynas rinkitės nebent sudėti knygas, kurias tenka dažnai naudoti. Drabužius, kosmetiką ir kitus kasdienius daiktus bei mokymosi priemones laikykite uždarose vietose – spintose, komodose, stalčiuose ar net pufuose. Taip išlaikysite tvarką nedidelėje erdvėje.

Sukurti asmeninę erdvę galima net ir bendrabučio kambaryje

Net ir gyvenant nedideliame bendrabučio kambaryje norisi privačios erdvės skaitymui, mokymuisi, poilsiui ar kitiems pomėgiams. Sukurti privatumo jausmą bendrai naudojamoje patalpoje galima atskiriant erdves širma, knygų lentyna, užuolaida ar didesniu kambariniu augalu. Asmeninė zona leis kokybiškiau praleisti laiką net tuomet, kai kambariu tenka dalintis trims žmonėms – pasitelkę fantaziją neabejotinai rasite geriausią sprendimą.

Skirkite dėmesio apšvietimui

Interjero specialistai taip pat primena, kad mažose erdvėse labai svarbu yra tinkamai parinkti apšvietimą. Kuo daugiau jo bus, tuo jaukesnis bus kambarys. Šalia ryškaus lubų apšvietimo įkurdinkite patogų toršerą, stalinę lempą ar papuoškite sieną smagiomis lempučių girliandomis – kuo daugiau šviečiančių elementų bus kambaryje, tuo erdvė jame atrodys didesnė ir šiltesnė.

Jaukumo suteikiančios detalės

Atsikrausčius į naują vietą itin svarbu aplink save susikurti jaukumo jausmą. Tam puikiai tinka įvairūs tekstilės gaminiai – minkštučiai pledai, kokybiškos užuolaidos ar kilimas, pagalvėlės. Be to, erdvę galite papildyti mielais, prisiminimus sužadinančiais daiktais iš namų. Atsivežkite nuotraukų rėmelių, mėgstamos grupės plakatų ar nedidelį augaliuką iš savo vaikystės kambario. Svarbiausia, atminkite – nepraraskite saiko ir nekaupkite nereikalingų daiktų bendrabutyje.

Į viršų