Reikšmingesnio būstų brangimo ekonomistai dar neprognozuoja, tačiau atkreipia dėmesį, kad daugėja prielaidų, leidžiančių tikėtis didesnio būsto rinkos aktyvumo jau kitų metų antroje pusėje.

Vieno iš šalies bankų vyriausiojo ekonomisto Nerijaus Mačiulio teigimu, tai rodo ir didėjanti pasiūla - baigtų statyti butų skaičius daugiabučiuose šiemet išaugo apie 50 proc., o naujų būsto paskolų palūkanos trečiąjį šių metų ketvirtį nukrito iki žemiausio lygio istorijoje - 3,03 proc. ir yra daugiau nei dvigubai mažesnės nei buvo 2008 m. viduryje.
Ekonomisto nuomone, didžiųjų pasaulio centrinių bankų politika rodo, kad tokių žemų palūkanų galima tikėtis dar bent dvejus metus. Dar vienas svarbus veiksnys, slopinęs būsto rinką, buvo ir mažėjantis realus darbo užmokestis.
"Namų ūkiai nėra linkę skolintis, kai jų pajamos mažėja, o sparti infliacija nenumatoma. Prognozuojame, kad kitais metais realus darbo užmokesčio prieaugis jau bus teigiamas, o dar po metų pasaulyje pradės formuotis ir didesnės infliacijos lūkesčiai, kuriuos kurstys centrinių bankų pinigų spausdinimo politika", - pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje kalbėjo jis.

Į viršų