Vilnius, vasario 20 d. (ELTA).
Kodėl dramblio nosis tokia ilga? O kodėl žvaigždės mirksi? Ar angelai dabar gali mus matyti? Į tokius vaikų klausimus svarbu nenumoti ranka ir neliepti atžaloms eiti miegoti, įsitikinęs Norvegijos literatūros žvaigždė, filosofas, vienos populiariausių knygų pasaulyje "Sofijos pasaulis" autorius Josteinas Gorderis (Jostein Gaarder).

Charizmatiškasis rašytojas šeštadienį Vilniaus knygų mugėje ragino nepriprasti prie gyvenimo, o išlaikyti vaikišką smalsumą visuomet - tai geriausia filosofijos mokykla.

J. Gorderio "Sofijos pasaulis" šiemet Lietuvoje išleistas ketvirtą kartą (leidykla "Tyto alba"). Romanas unikalus tuo, kad jame autorius suderino, regis, nesuderinamus dalykus: filosofijos mokslo raidą įvilko į romano rūbą, sukurdamas įtraukiančią, o kartu ir mąstyti skatinančią istoriją apie didžiausius pasaulio mąstytojus.

J. Gorderis susitikime su skaitytojais pastebėjo, kad tai, jog šis romanas parašytas Norvegijoje, nėra atsitiktinumas: "Mūsų šalyje filosofijai skiriama daug dėmesio, ji dėstoma gimnazijose, o visų specialybių pradinių kursų studentai taip pat turi išklausyti filosofijos įvadą. Mūsų šalyje nuo seno stengiamasi filosofiją supaprastinti, padaryti prieinamesnę".

Autorius papasakojo, kaip gimė "Sofijos pasaulis". "Kartą norėjau parašyti įvadą į filosofijos istoriją. Pradėjau knygą taip: "Žmonės visais laikais kėlė sau svarbius klausimus...". Ir iškart supratau, kad knyga bus nuobodi. Juk daugybė vadovėlių prirašyta, kam reikalingas dar vienas? Ir tuomet pradėjo suktis mintys apie mergaitę, kuri grįžta iš mokyklos, randa du laiškus, ant vieno jų parašyta "Kas tu esi?", ant kito - "Kaip atsirado pasaulis?". Taip ir prasidėjo pasakojimas.

Žmogaus smegenys yra sukurtos pasakojimams. Jos nesukurtos enciklopedijoms ar skaitmeninei informacijai. Jei jūs man prisakytumėte daugybę faktų apie Vilnių, aš mielai išklausyčiau, bet netrukus pamirščiau. Tačiau jei papasakotumėte įdomią, intriguojančią istoriją apie savo miestą, Vilnių atsiminčiau ilgai".

Rašytojas žino ir kai kurias Vilniaus bei visos Lietuvos aktualijas, susijusias su mokesčiais. Tai paaiškėjo, kai vienas skaitytojas pateikė J. Gorderiui tokį prašymą: "Ar jūs galėtumėte susitikti su švietimo ir mokslo ministru ir paprašyti, kad "Sofijos pasaulis" būtų įtrauktas į moksleiviams privalomų perskaityti kūrinių sąrašą?"

Autorius šyptelėjo: "Aš labiau norėčiau sutikti finansų ministrą ir paprašyti jo, kad knygoms nebūtų taikomas pridėtinės vertės mokestis. Tai svarbiau". Norvegų žvaigždės atsakymą palydėjo gausūs plojimai.

J. Gorderis, vienuolika metų studentams dėstęs filosofiją, o 1991 metais parašęs "Sofijos pasaulį", nesitikėjo, kad romanas sulauks tokios sėkmės. Šiandien knyga išversta į 55 kalbas, tarp jų - į kinų, indų, japonų, net eskimų.

"Esu mąstęs apie knygos tęsinį. Nes šiame romane pasakojama apie Vakarų filosofiją. Tęsinys galėtų būti apie Rytų mąstytojus", - sakė autorius.

Rašytojas pasakojo, kad "Sofijos pasaulį" ir kitus romanus - "Mergaitė su apelsinais", "Maja", "Cirko direktoriaus duktė", "Ei, ar čia yra kas nors?" - įkvėpė vaikystės patyrimas.

"Kai man sukako 11 metų, patyriau stiprų įspūdį - supratau, kad esu didelio pasaulio, paslapties, mįslės dalis. Klausiau suaugusiųjų, argi nenuostabu, kad mes gyvename. Bet jie tik gūžčiojo pečiais ir liepė man per daug apie tai nemąstyti. Jie mane tiesiog cenzūravo. Buvau įsitikinęs, kad esu teisus klausdamas ir stebėdamasis. Tas vaikystės išgyvenimas įkvėpė daugelį mano knygų". - sakė rašytojas.

J. Gorderis pabrėžė, kad visi gimstame filosofais, tačiau priprantame prie gyvenimo ir nustojame stebėtis.

"Svarbiausia filosofijos mokykla yra išlaikyti vaikišką nuostabą visą gyvenimą. Svarbu neužgožti vaikų smalsumo, kai jie vakare klausia "Kodėl dramblio nosis tokia ilga?", "Kodėl žvaigždės mirksi?", "Ar angelai dabar gali mus matyti?". Svarbu tokiais atvejais nenumoti ranka ir neliepti eiti miegoti".

Pasak rašytojo, vaikai - įžvalgiausi filosofai. "Viena kanadietė pasakojo man apie savo dukrą. Kartą mažylė stebėjo per televiziją, ką šneka tuometis JAV prezidentas Džordžas Bušas (George Bush). Kalbą prezidentas baigė kaip jam įprasta: "Dieve, laimink Ameriką". Toji mergaitė nusistebėjo: "Mama, kodėl jis Dievo prašo laiminti tik Ameriką, o ne visą pasaulį?". Labai geras klausimas - juk Dievas paso neturi".

Po valandą trukusio susitikimo su J. Gorderiu nusidriekė ilgiausia eilė prie autografų dalijimo sofos, skaitytojai stumdėsi, šūkaliojo ir brovėsi vienas per kitą arčiau žvaigždės. J. Gorderis atsiprašė, kad dėl gerbėjų gausos ant knygų jis suraitys tik savo parašą, bet nerašys sunkiai ištariamų lietuviškų vardų.

Didžiausia Baltijos šalyse Vilniaus knygų mugė šiemet vyksta vienuoliktąjį kartą. Renginys baigsis sekmadienio vakarą - tuomet bus suskaičiuoti 353 čia įvykę kultūriniai renginiai. 
Į viršų