Daugiau nei šimtas Lietuvos intelektualų, lituanistų atviru laišku pasmerkė kai kurių organizacijų atstovų reikalavimus imtis priemonių prieš literatūrologės profesorės Viktorijos Daujotytės knygą apie poetą Sigitą Gedą.

Atviro laiško autoriai yra įsitikinę, kad represijų reikalavimas, nukreiptas prieš laisvą mokslo žodį, peržengia visas demokratinės visuomenės normas ir primena niūrią sovietinę praeitį.

"Esame pasipiktinę išpuoliu prieš profesorę Viktoriją Daujotytę. (...) Žymios literatūros mokslininkės ir pedagogės darbą ėmėsi niekinti žmonės, nepajėgę suvokti jo esmės. Profesorės siekį, remiantis paties poeto Sigito Gedos tekstais bei liudijimais, kritiškai ištirti jo biografiją, atskleisti sudėtingą iškilaus kūrėjo asmenybę visuomeninių organizacijų vadovai vadina šmeižtu, žeminimu ir atminimo juodinimu. Tuo metu V. Daujotytės knygoje S. Gedos poezija lyginama su K. Donelaičio, A. Baranausko, Maironio, M. K. Čiurlionio kūrybos verte", - rašoma atvirame laiške. 

Laiško autoriai apgailestauja, kad kolegę mokslininkę ir humanitarinių tyrimų laisvę "vėl tenka ginti nuo sovietinio stiliaus teroro". 

"Manome, kad mūsų valdžios pareigūnai ir politikai, raginami imtis represijų prieš mokslo žodį, turėtų aiškiai pasakyti, kad Lietuvos Respublikoje niekada nebus grįžta prie tyrimų cenzūros ir knygų draudimo", - rašoma laiške. 

Laišką pasirašė filosofas Arvydas Šliogeris, filosofas Arvydas Juozaitis, teatrologė Irena Veisaitė, literatūros tyrinėtojai Kęstutis Nastopka, Mindaugas Kvietkauskas, Jūratė Sprindytė, Regimantas Tamošaitis, istorikai Ingė Lukšaitė, Domas Kaunas, rašytojai Algimantas Baltakis, Vanda Juknaitė, Kornelijus Platelis, Jonas Liniauskas, Danutė Kalinauskaitė, Vytautas V. Landsbergis, Kęstutis Navakas, daug kitų visuomenei žinomų asmenų. 

Į valdžios institucijas kreipęsi trijų visuomeninių organizacijų vadovai ir pareikalavo imtis priemonių prieš profesorės V. Daujotytės knygą "Tragiškasis meilės laukas: Apie Sigitą Gedą: iš poezijos, užrašų, refleksijų", išleistą praėjus vos porai metų nuo S. Gedos (1943-2008) mirties. 

Konstitucinių teisių gynėjų asociacija, Lietuvos žmogaus teisių gynimo asociacija ir Krašto apsaugos sistemos kūrėjų asociacija teigia, kad pernai išleista profesorės monografija yra "moraliai ydinga" ir kelia "grėsmę mūsų valstybės autoritetui bei nacionaliniam saugumui".

Apie S. Gedos girtuoklystę, sunkias ligas, ūmų būdą parašiusią knygos autorę poeto artimieji kaltina faktų iškraipymu, jai grasinama teismais.

Knygą išleidusios Lietuvos rašytojų sąjungos leidyklos vyriausiasis redaktorius Valentinas Sventickas yra sakęs, kad ši "knyga parašyta su didžia pagarba talentui, nors yra ir tai, kas nėra vien tiktai malonu. Susiformavo kažkokia kalbėjimo gaida, balsas, intonacija, kada ramiai, tyliai, išmintingai galima kalbėti apie viską (...) ir tai nė kiek nemažina nei pagarbos, nei lygio suvokimo", - pažymi V. Sventickas. 

Knygos autorė V. Daujotytė prisimena S. Gedą kaip vieną iš poetų, su kuriais teko susitikti dar studijų Vilniaus universitete laikais, tačiau ne draugauti. "Distancijos jausmas saugojo mane nuo bet kokio familiarumo ir leido net labai iš arti matyti. Sigitas priklausė tam bendram laukui. Dar tuomet pajutau, kad norėčiau rašyti apie Sigitą, apie jį parašiau savo pirmąją recenziją, kurią laikau savo kritinio darbo pradžia", - yra prisipažinusi profesorė.

Eltos inf.
Į viršų