Nacionalinėje dailės galerijoje penktadienio vakarą atidaryta paroda "Arbit Blatas. Sugrįžimas į tėvynę", pristatanti vieną didžiausių Lietuvai dovanotų dailės kolekcijų - per 300 iškilaus žydų kilmės iš Lietuvos kilusio dailininko Arbit Blato darbų.

Kolekciją Lietuvos dailės muziejui padovanojo menininko našlė, žymi operos solistė, režisierė Regina Resnik-Blatas.

Pasak Lietuvos dailės muziejaus direktoriaus Romualdo Budrio, prieš pat parodos atidarymą jis pasirašė aktą su R. Resnik sūnumi dėl 362 kūrinių perdavimo Lietuvai. "Tai yra unikali kolekcija man asmeniškai ir visiems mums, tai iš tikrųjų didžiulė šventė", - sakė atidarant parodą muziejaus direktorius.

Ministras Pirmininkas Andrius Kubilius sakė, kad tai ypatinga ir labai didi diena, kuri turi daugybę simbolių. "Sugrįžimas į tėvynę - tai labai simboliniai žodžiai. Visi žinome, kad Arbit Blatas, gimęs Kaune, mokęsis ir dirbęs daug metų Paryžiuje, gyvenęs Niujorke, Venecijoje, šiandien va taip grįžta namo į tėvynę. Grįžta ne tik savo kūriniais, bet ir tuo turtingiausiu kultūriniu paveldu, kuris yra simbolizuojamas šia diena, šia paroda", - kalbėjo Vyriausybės, skyrusios lėšų kolekcijos atvežimui į Lietuvą, vadovas.

Parodos atidaryme kalbėjo ir Kultūros ministerijos, JAV ambasados Vilniuje, "Snoro" banko, Lietuvos žydų bendruomenės vadovai, kolekciją perdavęs Arbit Blato įsūnis Maiklas Deivisas (Michael Davis).

Lietuvai dovanotoji kolekcija atspindi tapytojo, skulptoriaus, grafiko bei scenografo Arbit Blato talentą. Parodoje pristatomi visi dailininko pamėgti žanrai - peizažai, pasaulio teatro ir muzikos garsenybių portretai, natiurmortai, litografijos darbai, mažo formato bronzinės skulptūros.

Kolekciją praturtina virtuoziški kūriniai Bertoldo Brechto "Operos už tris skatikus" tematika. Atskirą grupę sudaro Holokausto aukų atminimui sukurti darbai - 7 bronzos plakečių kompozicija "Holokausto monumentas", ekspresyvios ir dramatiškos drobės, piešiniai bei skulptūros.

Arbit Blatas (tikrasis vardas Neemija Arbitblatas) gimė 1908 m. Kaune, kūrybinį kelią pradėjo gimtinėje ir pratęsė jį Berlyno, Drezdeno ir Miuncheno mokyklose. Vėliau gyveno ir kūrė Prancūzijoje, Italijoje ir JAV, mirė 1999 m. Niujorke. 

Būdamas tikras pasaulio kultūrinės aristokratijos veikėjas, dailininkas didžiavosi savo lietuviška kilme, niekada neužmiršo lietuvių kalbos. Kartu su žmona Regina Resnik-Blatas 1975 m. ir 1988 m. Arbit Blatas lankėsi tėvynėje. 

Ekspoziciją papildo dailininko asmeniniai daiktai, fotografijos, filmuota medžiaga.

Nacionalinėje dailės galerijoje paroda veiks visą vasarą - iki rugpjūčio 28 d.

Eltos inf.
Į viršų