04

Saulius Kruopis, į parodos atidarymą atvežęs penkis paskutinius paveikslus (25 jau buvo su konteineriu nugabenti), buvo labai šiltai sutiktas Indijos meno gerbėjų. 2 .
Sauliaus Kruopio archyvo nuotr.


Laima TRUMPYTĖ


Kelerius metus buvo derinta su Lietuvos ambasada Delyje ir tapybos galerijomis, kad į Indiją būtų atvežti lietuvių dailininkų tapybos kūriniai.
„Ir galiu drąsiai tvirtinti, kad tuoj po Indijos nepriklausomybės dienos šventės, rugpjūčio 16 dieną, vykęs iškilmingas parodos atidarymas „Arpana Art“ galerijoje Delyje pirmą kartą Indijoje viešai pristatė Lietuvos tapybą (be 25 Lietuvos autorių, eksponuojami ir kelių Vokietijos, Latvijos, Lenkijos, Suomijos dailininkų darbai) – Nidos tapybos plenerų kolekciją, - sako parodos kuratorius, iš Šiaulių kilęs dailininkas Saulius Kruopis. - Ir ši paroda sulaukė labai didelio visų – ne tik Indijos menininkų ir meno gerbėjų, bet ir Delyje reziduojančių Europos šalių diplomatų ir kultūros atstovų – susidomėjimo.“


Parodoje apsilankę Suomijos diplomatai džiaugėsi, čia pristatyta jų dailininkės Tiinos Tuurna darbai, Latvijos – Aijos Zarinios drobėmis, kaip ir Lenkijos instituto Indijoje vadovai džiūgavo matydami menininkės iš Varšuvos Alinos Bloch drobę ir net ją norėjo nupirkti. Norėta nupirkti ir R. Kuncos, ir G. Vytartaitės drobes.
Tačiau paroda nekomercinė, o Nidos meno kūrinių kolekcija, kuri kaupiama jau 18 metų, neparduodama.  


„Kaip ir visada Nidos parodose dalyvauja ir šiauliečiai menininkai – Indijoje pristatytas Dalvio Udrio „Paslaptingas laivas“, tapytas 1999 metais, Gedimino Beržinio „Saulė Nidoje“ (2011 metai), Sauliaus Kruopio „Mirusios kopos“ (1997 metai). Taip pat buvo parodytas jaunos šiaulietės naujas videofilmas apie 2011 metų Nidos plenerą, - pasakoja „Arpana Art“ galerijoje vykusiame parodos atidaryme dalyvavęs Saulius Kruopis. - Ir šiauliečių darbai sulaukė didelio parodos lankytojų bei vietos žiniasklaidos prielankumo. Gaila tik, kad nėra galimybių tuos laikraščių straipsnius išversti šiauliečiams.“


Nidos pleneruose nutapytų darbų paroda bus eksponuojama Indijoje iki 2014 metų – iš Delio ji bus pervežta į Kalkutą.

Į viršų