2013-05-09 03

Šiaulių universitete vyko jubiliejinė – 5-oji – šventė Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai paminėti.
Modestos ŠIMKUTĖS nuotr.

Modesta ŠIMKUTĖ
Gegužės 7-ąją dieną vyko tradicinė Šiaulių universiteto Humanitarinio fakulteto Lietuvių kalbotyros ir komunikacijos katedros organizuota šventė Spaudos atgavimo, kalbos ir knygos dienai paminėti. Šįkart ji yra jubiliejinė – 5-oji.
Renginį pradėjo Lietuvių kalbotyros ir komunikacijos katedros vedėja dr. Ona Laima Gudzinevičiūtė. Ji džiaugėsi gausiai susirinkusia publika ir palinkėjo humanitaro kibirkštėlės, kuri degtų kiekvieno širdyje.
Renginį tęsė Lietuvių filologijos ir komunikacijos studijų programos I kurso studentės, vadovaujamos prof. Giedrės Čepaitienės. Jos pristatė žymių autorių sentencijas apie kalbos, knygos reikšmę.
Renginio metu Lietuvių kalbotyros ir komunikacijos katedros lektorius Algirdas Malakauskas paskelbė 22 kartą vykusio Nacionalinio diktanto raštingiausius moksleivius, suaugusiuosius. Raštingiausias suaugusysis išrinktas gydytojas Albertas Griganavičius. Kadangi diktantas skirtas Motinos dienai paminėti, išrinkta ir raštingiausia motina. Ja tapo Lina Balčiūnienė. Apdovanoti raštingiausi Šiaulių 8–12 klasių moksleiviai: Enrika Dausynaitė, Emilė Indrašiūtė, Donata Sarnačinskaitė, Greta Krasauskaitė, Eimantas Budreckis ir kiti. Apdovanoti ir Šiaulių universiteto raštingiausi studentai: Rūta Fokaitė, Ernesta Valančiūtė, Giedrius Gaidamavičius.
Po apdovanojimų vyko jubiliejinė – 5-oji – linksmoji kalbos olimpiada, kurioje dalyvavo 6 komandos iš Edukologijos, Socialinių mokslų, Technologijų, Humanitarinio, Socialinės gerovės ir negalės studijų fakultetų.
Renginio pabaigoje apdovanoti geriausieji: 1-oji vieta atiteko komandai „Pakopa po pakopos“, 2-oji – komandai „Atsitiktiniai“, 3-iąją vietą užėmė „Sveikatukai“.
Po visų užduočių komandos pasidalijo įspūdžiais: „Sveikatukai“ džiaugėsi surengta olimpiada ir atskleidė, kad mielai dalyvautų ir kitąkart. Jiems sunkiausia pasirodė loginė užduotis. „Kineziukų“ komandai patiko grupinis darbas, jie džiaugėsi gerai praleistu laiku. Jiems įdomiausia – staiginė užduotis. „Itema“ teigė, kad visos užduotys jiems buvo labai įdomios, linksmos, originalios. Dalyvavę olimpiadoje jie nesigaili, nes tai – prasmingai praleista popaskaitinė veikla, kupina teigiamų emocijų. Sunkiausia komandai buvo sudėlioti E. Mieželaičio eilėraštį – tam prireikė nemažai kantrybės ir pastangų. Labiausiai patikusi – loginė užduotis, nors jai teko gerai pasukti galvą. Komanda „Atsitiktiniai“ taip pat nesigaili dalyvavę: jiems laikas neprailgo, visos užduotys įdomios, originalios, leidžiančios į kalbą pažvelgti kitokiu kampu.
Renginio pabaigoje Lietuvių kalbotyros ir komunikacijos katedros vedėja O. L. Gudzinevičiūtė visus maloniai kvietė prisijungti prie Lietuvių kalbos draugijos ir taip toliau puoselėti gimtąją kalbą.

Į viršų