Rugsėjo 5-ąją 16 valandą Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos galerijoje įvyks  fotomenininko Ričardo Dailidės fotografijų parodos ir katalogo „Skrydis į nemirtingumą“, skirto S. Dariaus ir S. Girėno skrydžio 80-mečiui, pristatymas. Projekto rėmėjai Lietuvos Respublikos Kultūros ministerija ir Jungtinių Amerikos Valstijų ambasada Vilniuje.

Dangaus žmonės. Taip fotomenininkas Ričardas Dailidė vadina lakūnus Steponą Darių ir Stasį Girėną. 1967 metais ėmęs įamžinti viską, kas susieta su jų gyvenimu ir legendiniu skrydžiu, šiais, 2013-aisiais, minint 80-ąsias skrydžio metines, suguldė parodon „Skrydis į nemirtingumą“.
Ričardo Dailidės fotografijose faktai, istorija siejasi su autoriaus išmone, fantazija ir gebėjimu savitai mąstyti. Fotomenininko noras – įamžinti ir neleisti pamiršti to, kas Lietuvai svarbu. Fotografuodamas R. Dailidė nieko nerežisuoja, dirba reportažų metodu; jis tarsi seklys ar žvalgas. Atskleisdamas žmogaus istoriją, tikslą ir atkaklumą fotomenininkas įtvirtina estetiką, kurią galima pavadinti šviesia ir kuriančia. Jo siekis – atskleisti tai, kas slypi už parodomo fasado ir tampa gyvenimu be parado. Išskirtinė šio autoriaus fotografijų savybė – jas galima skaityti. Fotomenininkas išeina į kitą mąstymo lauką, improvizuoja. Juk mes gyvename skepticizmo erdvėje, o joje dokumentiški vaizdai yra traktuojami kur kas sudėtingiau. Drąsiai galima teigti, jog fotomenininkas Ričardas Dailidė išsiskiria branda ir tempu, visi jo žingsniai nuoseklūs.
Ričardo Dailidės gyvenimas ir kūryba – it žaibo tvyksnis. Jis fotomenininkas, žurnalistas, estrados dainininkas, laivo kapitono padėjėjas, medikas. Nuo 1973 m. Lietuvos fotomenininkų sąjungos narys. Be daugybės parodų Šiauliuose, kituose Lietuvos miestuose, Lietuvos Seimo galerijoje, reprezentavo respubliką personalinėmis parodomis Maskvoje 1987 m., Sienfuegose (Kuboje) 1988 m. Lietuvos kultūros dienų metu, Varšuvoje 2008 m., Niujorke 2009 m., Kristianstade (Švedijoje) 2011 m. 2009 m. dalyvavo tarptautinėje fotografijos mugėje Sankt Peterburge (pažymėtas diplomu), o 2011 m. su geriausiais Lietuvos menininkais – Venecijos bienalėje. Pelnė per 30 apdovanojimų parodose ir konkursuose. Už ilgametę kūrybinę veiklą, surengtas personalines parodas, fotografijos propagavimą apdovanotas du kartus 2002 ir 2007 m. Šiaulių miesto kultūros ir meno premijomis. 2007 m. už nuopelnus fotografijos srityje įteiktas Šiaulių apskrities viršininko garbės ženklas. 2005 m. kultūros ministro įsakymu R. Dailidei suteiktas meno kūrėjo statusas. R. Dailidė – per 4000 straipsnių ir fotografijų Lietuvos bei užsienio leidiniuose autorius. Daugelio seminarų, parodų žiuri narys, kuratorius. Jo darbų kolekcijos saugomos Šiaulių fotografijos, Rokiškio, Kupiškio, Lietuvos teatro, muzikos ir kino, Maskvos Puškino vaizduojamojo meno muziejuose (R. Dailidė antras Lietuvos fotografas, kurio darbus įsigijo šis muziejus), Vilniaus banke, Birštono kultūros centre, Lietuvos fotomenininkų sąjungoje, Vašingtono fotografijos asociacijoje. Be fotografijų ciklo „Skrydis į nemirtingumą“, išsiskiria ciklai „Kryžių kalnas“, eksponuotas popiežiaus Jono Pauliaus II inauguracijos 30-ųjų metinių minėjimo iškilmių Varšuvoje metu, 2008 m., „Laikas eina per miestą“, „Užgavėnės Kurtuvėnuose“, „Prarasti laiko labirintai“, „Lietuvos atgimimo kronika“, „Kolegos“, „Gyvenimas džiaze“, „Kelionių metraščiai“, „Apsunkusi Neringa“, „Langas į Kubą“.

Parengė Romualda URBONAVIČIŪTĖ

Į viršų