2013-10-02 22

Tapytojas Š. Sauka šį penktadienį „Laiptų galerijoje“ pristatys savo parodą „Pragaras“.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Romualda URBONAVIČIŪTĖ
Penktadienio vakarą šiauliečių laukia neįtikėtina dovana – kultūros centre „Laiptų galerija“ bus atidaroma unikali vieno iš ryškiausių lietuvių dailininkų Šarūno Saukos tapybos darbų paroda „Pragaras“.

Unikali paroda su trigubu siurprizu
Paroda tikrai bus unikali, nes Š. Sauka Lietuvoje, išskyrus Vilnių ir Dusetas, kur gyvena, savo parodų nerengia – jo parodos vyksta Sankt Peterburge, Maskvoje, Varšuvoje, Stokholme ir kituose Europos didmiesčiuose.
O štai Šiauliai yra išskirtinis miestas, nes čia jau antrą kartą tapytojo mecenato, Šiaulių miesto garbės piliečio, kolekcininko Edmundo Armoškos rūpesčiu surengiama Š. Saukos darbų paroda. Pirmoji paroda, kurioje buvo pristatytas garsusis Lietuvos 1000-mečiui skirtas Š. Saukos paveikslas, įvyko 2009 metų vasarą taip pat „Laiptų galerijoje“. O šįsyk parodą Šiauliams nutarta padovanoti miesto 777-mečio proga praėjus „Šiaulių dienų“ šurmuliui. Beje, visais organizaciniais – milžiniškų 3x5 metrų paveikslų atvežimu ir saugumu – klausimais pasirūpino pats E. Armoška.
Pasak galerijos darbuotojo Ričardo Jakučio, parodoje bus pristatomi trys milžiniški Š. Saukos paveikslai: „Pragaras“, „Žmogžudystė restorane“ ir trečiasis, kuris kol kas visiems yra siurprizas, nes dar niekur neeksponuotas.

Kur iš Šiaulių iškeliaus „Pragaras“
„Pragaras“ įvardijamas kaip vienas iš geriausių Š. Saukos kūrinių. Kai kurie menotyrininkai šį paveikslą laiko antruoju po „Žalgirio mūšio“, už kurį tapytojui buvo skirta nacionalinė premija, arba trečiuoju po Lietuvos tūkstantmečiui skirto paveikslo. Tačiau visi sutinka, kad tai labai didelio įtaigumo kūrinys, kurį galima lyginti nebent tik su klasikiniu flamandų renesanso tapytojo Hieronymus Bosch pragaro fantasmagoriniu paveikslu.
Šiuo metu „Laiptų galerijoje“ verda darbas, kaip tinkamai pristatyti visus tris Š. Saukos kūrinius, neužmirštama pajuokauti, kad jei čia prieš kelerius metus eksponuotas Lietuvos tūkstantmečiui skirtas paveikslas taip patiko Prezidentei, jog jį iškart pasikabino Prezidentūroje, tai kur iš Šiaulių iškeliaus „Pragaras“.
„Laiptų galerijoje“ spalio ketvirtąją įvyksiančiame parodos atidaryme dalyvaus Š. Sauka ir kolekcininkas E. Armoška.

Į viršų