2014-07-04 17

B. Šalčio tapybos parodos „jau...“ atidarymas „Laiptų galerijoje“ liepos 9 d. 18 val.
Vadimo SIMUTKINO nuotr.

Liepos 9 dieną 18 valandą kultūros centre „Laiptų galerija“ atidaroma šiauliečio menininko Bonaventūro Šalčio tapybos paroda „jau...“, skirta autoriaus 65-mečiui.
B. Šaltis - „Laiptų galerijos“ dailininkas: 1992 metais, kai buvo įkurta galerija, jis buvo pirmasis šiaulietis menininkas, surengęs čia parodą. Liepos 9-ąją atidaroma autoriaus paroda „Laiptų galerijoje“ - jau šeštoji. Paroda veiks iki rugpjūčio 4 d.
B. Šaltis (g. 1949 m.) baigė Šiaulių universiteto Dailės fakultetą, po to buvo šio universiteto Menų fakulteto Piešimo katedros dėstytojas, docentas, Lietuvos dailininkų sąjungos narys. Nuo 1973 metų dalyvauja parodose Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Švedijoje, Olandijoje, jo tapybos darbų yra įsigiję kolekcininkai iš Lietuvos ir užsienio šalių.
Sugebėjimas tapyti atsiskleidė mokykloje, kur dar penktokas B. Šaltis nukopijavo pasakų knygos iliustraciją ir buvo pramintas menininku. Vieną pirmųjų savo dailės mokytojų menininkas laiko Vitolį Trušį, nors ypač vertina mokytojus, kurie skatina pačius mokinius skleistis, o ne primeta savo teorijas.
Tapytojas žinomas kaip portretų, miniatiūrų, švelnių peizažų, natiurmortų, abstrakcijų autorius; jo drobėse poetizuojamas gamtos grožis, akimirkos įspūdis, brėžiamos žmogaus gyvenimo ir gamtos pasaulio paralelės, atskleidžiama kasdienių estetika. Dailininkas daug dėmesio skiria piešiniui, natūros studijoms ir labai atsakingai žiūri į savo pašaukimą. „Nedarau blogiau negu moku. Dvasinis, ikonografinis bei intelektualinis mano kūrybos pamatas - savosios prigimties pažinimas, visumos ir dalies harmonija“, - apie savo kūrybą sako B. Šaltis.

Parengė Romualda URBONAVIČIŪTĖ

Į viršų