12-01-2015 20

Šiaulių kultūros centro Rėkyvos skyriuje šurmuliavo VII respublikinis mėgėjų teatrų festivalis „Pulsas“. Į festivalį pakviestos devynios mėgėjų teatrų trupės iš įvairių Lietuvos miestų ir rajonų. Tarp jų – Liaudies meno centro ir Pasaulio lietuvių dainų šventės fondo įsteigtą aukščiausią mėgėjų meno nominaciją ,,Aukso paukštė“ pelnę kolektyvai ir jų vadovai. Penki teatrai į festivalį atvyko pirmą kartą.
Organizatorių nuotr.

Dina RAKAUSKIENĖ
Festivalis prasidėjo Šiaulių dramos teatro parengta paroda „Scenos riteris“, kurios pavadinimas pasiskolintas iš 2012 m. Svajūno Sabaliausko sudarytos knygos apie žymiausią Šiaulių dramos teatro profesionalą artistą Praną Piauloką. Jo ryškius vaidmenis Šiaulių teatro scenoje, kine prisimena ne viena žiūrovų karta. Parodą parengė Šiaulių dramos teatro vadybininkė Margarita Andrončenko, P. Piauloko scenos kolegė aktorė ir režisierė Nijolė Mirončikaitė, sukūrusi ir dokumentinį filmą apie artistą, pristatė parodą.
Po parodos pristatymo spektaklį „Durys pyška“ pagal M. Fermo suvaidino Šiaulių kultūros centro suaugusiųjų dramos studija „Durys“ (režisierius Virginijus Dargis). Nuotaikinga prancūziška pjesė parašyta 1957 metais, o aprašytos situacijos yra aktualios ir šiandien, spektaklyje galima atpažinti ir save.
Ryškiausi festivalio spektakliai – Pasvalio kultūros centro Gintaro Kutkausko teatro spektaklis visai šeimai „Protuko pasaka“ pagal brolių Grimų pasaką „Snieguolė ir septyni nykštukai“ (režisierė Ramunė Uždavinienė). Visus sužavėjo puikus aktorių vaidinimas, režisūra, scenografija. Kupiškio rajono Skapiškio teatras „Stebulė“ (režisierė Vita Vadoklytė) parodė spektaklį „Pasakojo kupiškėnai“. Skapiškio kultūros namų teatras „Stebulė“ savo kūrybinę veiklą pradėjo dar 1991 m. Teatras puoselėja lietuvių nacionalinę dramaturgiją, savo krašto tradicijas, scenoje įamžina kraštiečių kūrybą. Spektaklis „Pasakoja kupiškėnai“ buvo pažymėtas ne tik kaip ryškiausias, bet ir originaliausias spektaklis festivalyje.
Itin šiltai žiūrovai priėmė Bridų kaimo teatrą. Bridų mėgėjų teatrą subūrė Audronė Ratkutė. Komediją pagal Kazio Binkio eiliuotą komediją „Tamošius Bekepuris“ pastatė režisierė Nijolė Mirončikaitė. Teatrui ir režisierei festivalio komisija įteikė nominaciją „Už režisūrinį sprendimą ir teatrališkumą“.
Dvi nominacijas gavo režisierius Jonas Buziliauskas – už spektaklį „Trys mylimos“ Telšių Žemaitės dramos teatre ir Anykščių teatre už spektaklį „Velnioniškai vienas“. J. Buziliauskas ne tik režisavo spektaklius, bet ir vaidino kaip aktorius spektaklyje. „Velnioniškai vienas“ išsiskyrė savo ekscentriškumu, temperamentu, prajuokino publiką iki ašarų.
Ukmergės kultūros centro teatras „63 kėdės“ (režisierius Vytautas Česnaitis) festivalyje parodė Žemaitės komediją „Apsiriko“. Didelio pasisekimo sulaukė Ramygalos kultūros centro Daniūnų teatro „Riba“, pastatymas – Rojaus Mizaros komedija „Prašvilpta laimė (režisierė Irena Živilienė). Festivalyje koncertavo Šiaulių kultūros centro Aklųjų ir silpnaregių skyriaus liaudiškos muzikos kapela „Šelmiai“ (vadovas Arūnas Šliauteris), teatro fiestą vainikavo grupės ,,Liuts, mergiala ė dvė žovės“ koncertas.

 

Į viršų