(Tęsinys)                                                                              

1963 m. vasario 17 d. surengtų Šiaulių miesto buriavimo kursų lankytojais buvo Aleksandras Jacikevičius (g. 1922 m.), Povilas Bačkis (g. 1934 m.), Aurimas Ruzgys (g. 1930 m.), Petras Šolukas (g. 1916 m.), Virga Dzimidaitė (g. 1945 m.), Viga Sadauskaitė (g. 1944 m.), Gunta Kubilevičiūtė (g. 1945 m.), Bronius Gaubas (g. 1942 m.), Sofija Gaubienė (g. 1939 m.), Algirdas Grajauskas (g. 1936 m.), Vytautas Labinas (g. 1949 m.), Zigmas Ruskich (g. 1949 m.), Antanas Žąsinas (g. 1932 m.), Petras Sadauskas (g. 1946 m.), Vytautas Kšanys (1945 m.), Eugenijus Jankauskas (g. 1936 m.), Mindaugas Umbrasas (g. 1945 m.), Algirdas Kazlauskas (g. 1933 m.), Petras Aleksonis (g. 1938 m.), Irena Sarapinaitė (g. 1942 m.), Čepulevičius Povilas (g. 1946 m.), Olegas Tarkovskis (g. 1949 m.), Kostas Vladička (g. 1947 m.), Antanas Čepulevičius (g. 1946 m.), Gerulis Eduardas (g. 1946 m.), Vida Daugmaudytė (g. 1941 m.), Silva Levickytė (g. 1941 m.) ir kt.

V. Kaziūnas prisimena pokario šiauliečių buriuotojų startus: „1963 metų pavasarį Šiaulių buriuotojai Kazys Juškevičius, Algis Kazlauskas ir Feliksas Juškevičius pirmą kartą dalyvavo „Fin“ klasės jachtų taurės varžybose. Geriausiai pasirodęs K. Juškevičius užėmė 6 vietą. 1963 m. Šiaulių buriuotojai buvo išvykę į Platelius, kur dalyvavo draugiškose varžybose su Kauno ir Platelių buriuotojais. „Fin“ klasėje K. Juškevičius užėmė pirmąją vietą. „M“ klasėje dalyvavo septynios įgulos. Šiaulių vairininkas V. Kaziūnas su įgula V. Strižinas ir V. Kšanys užėmė trečią vietą“ (Kaziūnas V. Prisiminimai apie buriavimą Šiauliuose. Rankraštis. Autoriaus archyvas).

1963 m. birželio 30 d. Šiaulių buriuotojai pabuvojo Plateliuose, kur dalyvavo draugiškose varžybose su Kauno ir Platelių buriuotojais. „M“ klasės laivais startavo 7 Šiaulių ir Platelių įgulos. Šiaulietis buriuotojas Vikintas Kaziūnas su savo įgula (J. Strižinas ir V. Kšanys) užėmė trečiąją vietą. „Fin“ klasėje, be šiauliečių ir Platelių buriuotojų, dalyvavo ir Kauno sportininkai, kurių gretose buvo respublikos „Fin“ klasės 1962-1963 metų čempionas R. Voverys. Šiauliečiai pasiekė puikią pergalę, iškovoję pirmąją vietą ir pralenkę varžovus iš Platelių ir Kauno.

Gerai šiose varžybose pasirodė šiaulietis vairininkas, buriavimo sporto entuziastas ir treneris K. Juškevičius (Strižinas J. Burės Platelių ežere. „Raudonoji vėliava“, 1963 liepos 3, p. 4). Šiose varžybose teisėjavo buriavimo sporto teisėjas J. Strižinas.

1963 m. liepos 6 d. Rėkyvos ežere įvyko Šiaulių miesto individualinės buriavimo pirmenybės. „Fin“ klasės laivais daugiausiai taškų – 3523 surinko K. Juškevičius. Antrą vietą iškovojo V. Kaziūnas – 2620 taškų, trečias liko – moksleivis F. Juškevičius.

Tų pačių metų liepos 7 d. draugiškose varžybose šiauliečiai susitiko su Biržų buriuotojais. Abiem komandoms tai buvo gera treniruotė prieš respublikines pirmenybes. „Fin“ klasės laivais nugalėjo K. Juškevičius su 2210 taškų. Žymiai atsilikęs biržietis P. Sabulis buvo antras (1472 taškai), trečioje vietoje liko šiaulietis F. Juškevičius. „M“ klasėje pirmi buvo V. Vasiliausko vadovaujami biržiečiai, antri liko Šiaulių buriuotojai su vairininku A. Ruzgiu. Komandomis nugalėjo šiauliečiai (Čiočys A. Ruošiantis respublikinėms. „Raudonoji vėliava“, 1963 liepos 26, p. 4).

Šiaulių rinktinę sudarė: „M“ klasėje vyrų komanda – A. Ruzgys, A. Jacikevičius, A. Dabulskis; moterų – V. Maigaitė, V. Daugmaudytė, V. Sadauskaitė. „FD“ klasėje: K. Juškevičius, V. Kaziūnas ir „Fin“ klasėje – A. Kazlauskas.

1963 m. respublikinėse „Žalgirio“ draugijos pirmenybėse, kurios vyko Kauno mariose šiauliečių buriuotojų įgula K. Juškevičius ir V. Kaziūnas „FD“ laivų klasėje užėmė antrąją vietą.

Šiaulių buriuotojai Rėkyvos ežere buriuodavo nuo ankstyvo pavasario iki vėlaus rudens.  Apie jų startus to meto „Tiesos“ laikraščio korespondentas rašė: „Dažną popietę dabar ežero bangas skrodžia valtys, nešamos baltų burių. Čia joms daug erdvės, vėjo. Šiauliečių jachtklubas, įsikūręs prie Rėkyvos ežero, sutraukė didelį būrį mėgėjų. Vida Sadauskaitė, Rėkyvos elektrinės darbininkė, pati jauniausia savo sportiniu stažu. Tačiau merginos rankos jau tvirtai valdo bures. Šį įdomų sportą pamėgo ir jos bendradarbis V. Kšanys, dviračių gamyklos tekintojas V. Strižinas, moksleivis F. Juškevičius, precizinių staklių gamyklos darbininkas E. Jankauskas, studentė V. Maigaitė ir daug kitų. Buriavimo sporto mėgėjams vadovauja instruktorius-visuomenininkas gydytojas K. Juškevičius. Nors šiauliečiai buriuotojai dar tik mokosi pažaboti vėją, jų sportiniai pasiekimai džiugina trenerį. Platelių ežere, lenktyniaudami su kitais respublikos buriuotojais „Fin“ burlaivių klasėje, jie užėmė pirmąją vietą. O neseniai įvykusiame susitikime su biržiečiais jie irgi pirmavo“ („Tiesos“ koresp. Plazda baltos burės. „Tiesa“, 1963  liepos 17, p. 4).

1963 m. rugpjūčio 6 d. Rėkyvos ežere įvyko Šiaulių miesto buriavimo „Fin“ klasės jachtomis finalas. Buvo pravesti 6 plaukimai. Dalyvavo šeši buriuotojai A. Kazlauskas, K. Juškevičius, F. Juškevičius, V. Kaziūnas, V. Kšanys ir V. Strižinas. Pirmąją vietą iškovojo K. Juškevičius, surinkęs 3523 taškus, antras buvo V. Kaziūnas – 2620 taškai, trečias – F. Juškevičius – 1921 taškai.

Rėkyvos ežere  „Fin‘ais“, „M“ klasės“ laivu, buriuotojų ‚emka“ vadinamu, treniravosi Šiaulių jachtklubo buriuotojai V. Kaziūnas – televizorių gamyklos energetikas, onkologinio dispanserio gydytojas K. Juškevičius, precizinių staklių gamyklos darbuotojas E. Jankauskas, Pedagoginio instituto dėstytojai A. Jacikevičius, A. Ruzgys, šio instituto studentės V. Daugmaudytė ir V. Maigaitė, Rėkyvos elektrinės darbuotojai V. Kšanys ir V. Sadauskaitė, buriavimo veteranas J. Strižinas ir kt. (Juras A. Su baltasparnėmis žuvėdromis. „Raudonoji vėliava“, 1963 liepos 13, p. 3).

1963 m. liepos 15-22 dienomis Kaune ir rugpjūčio 14-21 dienomis Nidoje buvo surengtos  Lietuvos buriavimo pirmenybės; „Fin“ taurės varžybos. Jose nugalėjo R. Voverys, surinkęs 5224 taškų. Šiauliečiai K. Juškevičius su 2874 taškais užėmė 6-ąją vietą, septintas buvo Kazlauskas (1201 taškas), penkioliktas – F. Juškevičius (557 taškai) [1963 m. LTSR FINN taurės varžybų rezultatai. LTSR buriavimo federacija. „Jachta“. Informacinis laiškas Nr. 1, Vilnius, 1963, p. 26].

1963 m. rugpjūčio pabaigoje–rugsėjo pradžioje Kauno mariose buvo surengtos „Žalgirio“ respublikinės ir LDAALR (Laisvanoriškos draugijos armijai aviacijai laivynui remti) visąsajunginės buriavimo pirmenybės. Jose dalyvavo 120 buriuotojų. 1963 m. respublikos „Žalgirio“ čempionais „Skrajojančio olando“ klasėje tapo R. Kaminskas su M. Šablevičiumi, antri buvo šiauliečiai K. Juškevičius su V. Kaziūnu, treti – A. Dagilis su A. Andriuškevičiumi (T. Sviderskis. Penkių balų vėjas pučia į jachtų bures. „Kauno tiesa“, 1963 rugsėjo 4, p. 4).   

1963 m. spalio mėnesį Rėkyvos ežere buvo surengtos Šiaulių miesto buriavimo sezono uždarymo varžybos. Jose dalyvavo penki buriuotojai, kurie varžėsi penkiuose užplaukimuose. Šiose varžybose vėl nugalėjo K. Juškevičius surinkęs 1858 tšk. Antras su 1608 taškais buvo A. Kazlauskas, trečias – R. Mendelis, surinkęs taip pat 1608 taškus.
1963 m. gruodžio 21 d. Lietuvos TSR Sporto draugijų ir organizacijų sąjungos taryba patvirtino naują šios sudėties respublikos buriavimo federacijos prezidiumą, kurios nariu tapo K. Juškevičius iš Šiaulių, o teisėjų kolegijos nariu buvo paskirtas šiaulietis J. Strižinas [Naujas LTSR buriavimo federacijos prezidiumas. „Jachta“. Informacinis laiškas Nr. 1, p. 24].
1964 m. Šiaulių pedagoginiame institute veikė buriavimo sekcija, kuriai priklausė šie instituto dėstytojai ir darbuotojai A. Jacikevičius, A. Ruzgys, A. Dabulskis, K. Juškevičius, V. Kaziūnas,  studentės V. Daugmaudytė, V. Maigaitė, V. Sadauskaitė ir kt.

1964 m. pavasarį Rėkyvos ežere vyko pasiruošimas respublikinėms „Fin“ taurės varžyboms Šiauliuose. Buvo rungtyniaujama „Fin“ klasės laivais. Nugalėjo K. Juškevičius, antras buvo A. Kazlauskas, trečias – V. Kšanys. Tais pačiais metais Šiauliuose įvyko respublikinės „Fin“ taurės varžybos, kuriose dalyvavo 20 laivų. Iš šiauliečių geriausiai sekėsi K. Juškevičiui.

Rėkyvos ežeras traukė vietos jaunuolius mokytis buriuoti. Nuo 1964 m. buriuojantis šiaulietis Sigitas Salinka apie buriavimo pradžią Rėkyvos ežere, prisimena: „1964 metais aš atėjau į buriavimą ir jis vėliau tęsėsi daugiau nei 25 metus. Pradžią padarė V. Kaziūnas, su kuriuo kartu dirbome. 1964 m. pasiūlė man atvažiuoti į Rėkyvą, į jachtklubą praleisti atostogų. Ten dar buvo likęs vienas „Fin“ klasės švertbotas kiauras kaip rėtis, todėl niekas nenorėjo jo tvarkyti. Šiaip jau augau nuo 1946 metų prie Rėkyvos ežero ir su vaikais buvau aplakstęs visas pakrantes, matęs dar likučius burinių laivukų griaučius, kuriuos vietiniai vadino jolėmis, gal tai „Olimpik“ klasės jachtos. Su jomis kažkas buriavo prieškario Lietuvoje.
Kadangi vandens nesibaidžiau, mokėjau neblogai plaukti todėl priėmiau V. Kaziūno pasiūlymą. Ėmiausi jachtos remonto darbų ir po poros savaičių 1964 m. nuleidau savo „Fin‘ą“ į vandenį. Pasirodė, kad laivas neskęsta ir yra beveik lygiavertis kitiems. Tuo metu Rėkyvoje buvo penki „Fin‘ai“ ir tik vienas naujas „Fin‘as“ nupirktas Rėkyvos elektrinės.
Prasidėjo mokymasis buriuoti. Pirmieji mokytojai buvo V. Kaziūnas, K. Juškevičius, A. Ruzgys, A. Kazlauskas, A. Marcinkus. Neįprasti laivo konstrukcijų pavadinimai, plaukimo kursų reikšmės neturėjo nieko bendro su sklandytuvais, dėl kurių buvau pamišęs beveik dešimt metų.

Ėjo laikas, sekėsi neblogai ir jau kitą vasarą pabandžiau dalyvauti varžybose. Buvo visko: ir laimėjimų, ir pralaimėjimų. Liūdniausia būdavo, kai padarai overkilį, tai yra, apvirsti ir tau plaukimas baigdavosi. Tada reikėdavo parsigauti iki kranto, džiovinti bures ir taisyti laivą“ (Salinka S. Prisiminimai apie buriavimą Šiauliuose. Rankraštis. Autoriaus archyvas).

Šiaulietis buriuotojas P. Sadauskas prisimena: „Kiekvienais metais važiuodavome į respublikines pirmenybes, dažniausiai į Kauną, Nidą, taip pat į Platelius. Dalyvaudavome jaunių buriavimo varžybose Kaune. 1964 m. dalyvavo Lifatovas, Lesinskas, Venckevičius ir aš. Neprisimenu, kokiais metais buvo surengtos respublikinės buriavimo pirmenybės ir Rėkyvos ežere“ (Sadauskas P. Apie buriavimą Šiauliuose. Prisiminimai. Rankraštis. Autoriaus archyvas).
1964 gegužės 25-30 dienomis Šiauliuose, Rėkyvos ežere, įvyko Lietuvos „Fin“ taurės varžybos. Tų pačių metų gegužės 30-31 dienomis Rėkyvos ežere įvyko miesto „Žalgirio“ buriuotojų pirmenybės „Fin“ klasės laivais. Tai buvo pasiruošimas respublikinėms taurės varžyboms, kurios bus pravestos Šiauliuose tų pačių metų birželio 9 dieną.

Pradedančiųjų grupėje nugalėjo E. Gerulis, antrojoje vietoje palikęs E. Mendelį. Pirmojoje pajėgiausiųjų suaugusiųjų grupėje nugalėjo K. Juškevičius, antras – A. Kazlauskas, trečias – V. Kšanys (Normantas J. Ruošiantis respublikinėms. „Raudonoji vėliava“, 1964 birželio 2, p. 1).

1964 m. birželio 6 ir 7 dienomis Rėkyvoje turėjo įvykti Biržų, Platelių ir Šiaulių miesto buriuotojų draugiškos varžybos, tačiau svečiai dėl nežinomų priežasčių neatvyko. Šiauliečiai buriuotojai varžėsi vieni patys – buvo vykdomos miesto „Žalgirio“ pirmenybės „Fin“ klasės laivais. Jose pirmąją vietą užėmė K. Juškevičius (J. Normantas. Svečiams neatvykus. „Raudonoji vėliava“, 1964 birželio 9, p. 4).

(Bus tęsinys)

2019 05 24 14

Buriuoja K. Juškevičius Rėkyvos ežere apie 1965 m. V. Kaziūno nuotr

2019 05 24 16

Buriuoja A. Ruzgys Rėkyvos ežere apie 1963 m. Iš A. Ruzgio rinkinio.

Į viršų