Šiauliuose 1959 m. rugpjūčio 31 d. lankytojams duris atvėrė 105-oji vaistinė (Komunarų g. 27, dabar Varpo g.). Vaistinės steigėjas – Vyriausioji farmacijos valdyba. Vaistinės atidarymas mieste buvo didelė šventė šiauliečiams ir jų svečiams.

Moderniausia vaistinė mieste
Tikriausiai šiauliečiai ir miesto svečiai, eidami tuometine Komunarų gatve, išėję iš maisto parduotuvės, susidomėję žvelgė į šalia esančius didžiulius langus ir pakėlę akis skaitė iškabą „Vaistinė“.

105-oji vaistinė – šviesios, erdvios  patalpos, įrengtos pagal specialius vaistinei skirtus reikalavimus. Bet tai  matoma viena vaistinė oficina, o be jos dar yra penkiolika pagalbinių kambarių.

Šeštoje mūsų miesto vaistinėje įrengtas specialus atskiras sterilių vaistų gamybos kambarys. Pagaminti vaistai patenka į patalpą, kur įrengti autoklavai. Asistentų kambaryje, kur gaminami vaistai, yra specialūs stalai, sėdimos kėdės, naujausios biuretės ir kiti prietaisai. Tuo metu asistentinėje dirbo vaistų fasuotoja I. Šukytė ir asistentė farmacininkė Z. Strolytė.

Vaistinės sanitarių darbą žymiai palengvino įrengta moderni plovykla. Jos įdėjo daug darbo, kad aplinka būtų švari, jauki. Šiltai atsiliepiama apie sanitares R. Kvietkutę, S. Janulaitienę, O. Gedminskienę.

Naujoje vaistinėje buvo įdomu pabuvoti ne tik mūsų miesto farmacininkams, bet ir svečiams iš kitų respublikos miestų. Jie galėjo pasigėrėti ne  vien vaistų gamyba, gražia patalpų aplinka, bet ir gerais darbuotojais, tarp kurių ir farmacininkė J. Miknevičienė.

1964 metais 105-oji Šiaulių miesto vaistinė tapo Šiaulių miesto ir rajono centrine vaistine. Ji buvo atsakinga už miesto  ir rajono vaistinių darbą, miesto ir rajono gyventojų aprūpinimą vaistais ir medicinos prekėmis. Tuomet Šiauliuose ir rajone buvo po penkias vaistines.

Vaistinės vadovė provizorė Genovaitė Mikalauskaitė-Slesoraitienė įdėjo daug energijos, sumanumo įrengiant vaistinės  patalpas, aprūpinant ją naujais baldais, energingai vadovavo vaistinės darbuotojų kolektyvui, kuriam buvo suteiktas pažangaus darbo kolektyvo vardas.  

Šioje vaistinėje nemažai jaunų specialistų įgydavo praktinių darbo įgūdžių. Po kurio laiko vaistinė gavo papildomas  patalpas, atliktas patalpų kapitalinis remontas,  rekonstrukcija. Vaistinė aprūpino daugelį miesto gydymo įstaigų medikamentais, buvo palaikomas  glaudus ryšys su gydytojais, gerai organizuotas farmacijos informacinis darbas.
1984 metais vaistinėje atliktas kapitalinis remontas. Ji tapo gerokai gražesnė ir jaukesnė. Kiekvieno vaistinės lankytojo dėmesį patraukė vaistinės interjeras, kurio projektą parengė architektė R. Černiauskienė, patalpų lubas papuošė dailininkės V. Zalencienės senovės mokslininkų portretai. Rekonstruotos vaistinės atidarymo proga jos darbuotojų kolektyvą nuoširdžiai pasveikino miesto valdžios atstovai.

Vaistinėje gana anksti įrengtas ir pirmasis kompiuteris, tai geras pagalbininkas gerinant informacinį darbą gydymo įstaigoms ir gyventojams. Tai buvo reikšmingas įvykis tuo laikotarpiu. Apie tai buvo parašyta netgi Amerikos lietuvių laikraštyje „Vilnis“ Čikagoje.

Iki 2001 metų vaistinė turėjo didesnes patalpas, po rekonstrukcijos atsisakė beveik pusės patalpų, nes vaistinė nebegamino tiek daug vaistų, kiek gamindavo anksčiau. Patalpas išnuomojo šeimos gydytojų centrui, ten 2002 metais įsikūrė gydytojai.

2009 metais vaistinė, įsikūrusi 105-osios vaistinės patalpose ir priklausanti „Šeimos“ vaistinių tinklui, atšventė gražų ir garbingą penkiasdešimtmečio jubiliejų. Vaistinei vadovavo provizorė Sniegina Turauskienė.

Šiame renginyje dalyvavo dirbantys ir buvusieji darbuotojai: Vlada Mikalauskienė, Daiva Martinkienė, Dalia Dulinskienė, Bronė Lesčinskienė, I.  Janušonienė, Sniegina Turauskienė, Juzefa Bronušienė.

Jau  keleri metai kaip buvusios 105-osios vaistinės patalpose dirba „Benu“ vaistinių tinklo vaistinė. Vaistinėje dirba trys farmacijos specialistės: provizorė Janiškevičienė, provizorė Sulfija Tautkuvienė ir farmacininkė Roma Gavėnienė.

Vaistinė priima gydytojų receptus vaistams gaminti, tačiau jų vaistinėje negamina, receptai vežami į Kauną. Dabar  individualius gydytojų receptus priima ir vaistus gamina trys miesto vaistinės: „Valerijono“ vaistinė, „Jautros“ ( P. Višinskio g.) ir pietiniame rajone esanti provizorės V. Tamašaitienės vaistinė (Lyros g.).

Apie buvusios vaistinės ir dabar įsikūrusios vaistinės darbuotojus nemažai straipsnių rašė miesto laikraštis  „Raudonoji vėliava“ ir „Šiaulių naujienos“.

Darnus kolektyvas
Vaistinės darbuotojų kolektyvas labai darnus. Daugiau kaip pusė vaistinės darbuotojų dirbo nuo pat mokslų baigimo. Norint efektyviai dirbti svarbu buvo turėti ištikimą ir darnų kolektyvą. Vienu metu vaistinė turėjo labai didelį kolektyvą – jį sudarė net 80 darbuotojų, tai buvo 1979 metais. Draugiškas kolektyvas mielai padėdavo studentams atlikti gamybinę praktiką.

Farmacijos įstaigų respublikinėse visuomeninėse apžiūrose vaistinės kolektyvui ne kartą  buvo pripažinta pirmoji vieta centrinių vaistinių tarpe. Už tai darbuotojų kolektyvas būdavo apdovanojamas garbės raštais.

Naujosios vaistinės valdytoja paskirta provizorė Genovaitė Mikalauskaitė (gimusi 1926 m. liepos 20 d. Šiauliuose), 1950 metais baigusi Kauno valstybinio universiteto Farmacijos fakultetą ir įgijusi provizorės specialybę. Tais pačiais metais pagal paskyrimą pradėjo dirbti Kelmės vaistinėje, 1951–1953 metais dirbo analitike Kontrolinėje analitinėje laboratorijoje bei farmacijos  inspektore Vyriausiosios farmacijos valdybos Šiaulių skyriuje. Nuo 1953 iki 1959 metų dirbo Šiaulių 314-ojoje vaistinėje vedėja. 1959 m. liepos mėnesį kaip sumani ir energinga specialistė paskirtą naujai įkurtos 105-osios vaistinės Šiauliuose, valdytoja.

Provizorė G. Mikalauskaitė-Slesoraitienė visą laiką aktyviai dalyvavo visuomenėje veikloje. Už gerą ir atsidavusį darbą  apdovanota medaliu „Už šaunų darbą“, ženklu „Sveikatos apsaugos žymūnui“, suteiktas Respublikos nusipelniusios provizorės garbės vardas, apdovanota daugybe garbės raštų.

Provizorė G. Mikalauskaitė-Slesoraitienė vaistinei vadovavo 42 metus. Ji žemiškąją kelionę baigė 2013 m. kovo 7 d. Palaidota K. Donelaičio kapinėse Šiauliuose, 2019 metais jai būtų sukakę 93 metai.

Vaistinės valdytoja G. Mikalauskaitė-Slesoraitienė ilgus metus turėjo dvi pavaduotojas. Provizorę Einigytę-Normantienę (gimusi 1927 m.), 1950 metais baigusią Kauno valstybinio  universiteto Farmacijos fakultetą. Provizorė amžinybėn išėjo 2018 metais, jai 2019 metais būtų sukakę 92 metai. Provizorę Janiną Žakaitę (gimusi 1929 m.), 1956 metais baigusią Kauno medicinos instituto Farmacijos fakultetą. Provizorė amžinybėn išėjo 2019 metais. Palaidota tėviškėje Šakynoje, Šiaulių r.

2019 04 06 13

Šiaulių miesto ir rajono centrinės 105-osios vaistinės darbuotojų kolektyvas. 1983 m.
Autoriaus archyvo nuotr.

Į viršų