Vaiguva yra Kelmės rajono teritorijoje. Tai – miestelis ir dvarvietė. Dvarą įkūrė Žemaitijos seniūnas Mykolas Kęsgaila. XV a. dvarelis buvo medinis, todėl jis neišliko. Į miestelio aikštę sueina keliai iš Užvenčio, Šaukėnų ir Kražių.

Medinė Šventojo Jono Krikštytojo bažnyčia pastatyta 1877–1881 metais.

1995 metų Kauno leidinyje „Lietuvos medicinos ir farmacijos istorijos aktai“ nurodoma, kad Vaiguvoje vaistinę 1924 metais įsteigė provizoriaus padėjėjas Aleksandras Dauginis.

Sveikatos departamento 1938 metų oficialiame leidinyje „Lietuvos medicinos veterinarijos ir farmacijos įstaigų ir personalo sąrašas“, rašoma, kad Vaiguvoje naujosios vaistinės Užvenčio g. 34 savininkas ir vedėjas yra provizoriaus padėjėjas Aleksandras Dauginis.

A. Dauginis gimė 1893 m. vasario 12 d. Lipinų kaime, Vaiguvos valsčiuje, Šiaulių apskrityje, mažažemio ūkininko šeimoje. Tėvai valdė 6 hektarus žemės. Mokėsi Kražių, Šiaulių, Peterburgo mokyklose. 1913 metais savarankiškai pasiruošė ir išlaikė egzaminus su pagyrimu prie Kijevo universiteto ir 1914 metais įgijo provizoriaus padėjėjo diplomą.

Kaip specialistas dirbo Kursko vaistinėje. Kariuomenėje tarnavo pėstininkų pulke ir jame dirbo vaistinėje asistentu.

Provizoriaus padėjėjas A. Dauginis savo autobiografijoje ir užpildytame kadrų įskaitos lape 1949 m. rugpjūčio 25 d. rašė, kad 1914–1952 metais dirbo vaistinėse Kurske, Vladivostoke, Rumunijoje, Vokietijoje, Kaune ir Vaiguvoje. Ilgiausiai dirbo Vaiguvos vaistinėje – beveik 30 metų ir beveik visą tą laiką vedėju.

Vaiguvos vaistinėje dirbo iki 1952 metų. Apie tolesnį A. Dauginio gyvenimą ir likimą žinių nepavyko rasti.

Reikia paminėti ir tai, kad Vaiguvos vaistinės vedėju kai kurį laiką dirbo provizoriaus padėjėjas Aleksandras Razvadauskas, kuris vėliau dirbo Kelmės vaistinėje.

Be to, Vaiguvos vaistinėje vedėju trumpai dirbo provizoriaus padėjėjas Petras Babarskas.

Farmacininkas A. Dauginis 1923 metais gavo leidimą užsiimti farmacine praktika Lietuvoje, tais pačiais metais gavo leidimą įsteigti vaistinę Vaiguvoje. A. Dauginis vaistinę Vaiguvoje įsteigė 1924 metais.

Dokumentuose sutinkame žinių, kad provizoriaus padėjėjas A. Dauginis Vaiguvoje dirbo sąžiningai, buvo gerbiamas vietinės Vaiguvos valdžios ir gyventojų.

Jis aktyvus visuomenininkas, buvo renkamas Vaiguvos Tarybos deputatu, dirbo paruošų ir prekybos komisijos pirmininku.

Už aktyvią visuomeninę veiklą 1948 metais apdovanotas medaliu „Už šaunų darbą Tėvynės karo metais“.

Farmacininko A. Dauginio gyvenimo kelias buvo gana sudėtingas, teko gyventi ir dirbti įvairiose vaistinėse. Jis farmaciniam darbui pašventė beveik 40 metų.

Ilgus metus Vaiguvos vaistinės vedėjos pareigose dirbo provizoriaus padėjėja Ona Binkevičiūtė (g. 1927 m.), 1947 metais baigusi provizoriaus padėjėjų kursus prie Kauno valstybinio universiteto. Su ja teko bendrauti seminaruose bei konferencijose, susitikti kultūriniuose renginiuose Šiauliuose. Ji jau išėjusi Amžinybėn.

Praėjo 94 metai nuo Vaiguvos vaistinės įsteigimo. Jau keliolika metų Vaiguvos vaistinė uždaryta. Dabar Vaiguvoje vaistinės nėra.

2018 04 19 04

Ilgametė Vaiguvos vaistinės vedėja O. Binkevičiūtė ir sanitarė J. Kaminskaitė.
Autoriaus archyvo nuotr.

Į viršų