Spalio 22 d. Šiauliuose koncertuos vienas geriausių Jungtinės Karalystės kolektyvų – Birmingamo simfoninis pučiamųjų orkestras, vadovaujamas jo įkūrėjo ir dirigento Keitho Alleno, ir Šiaulių universiteto mišrus choras „Studium“ (meno vadovė ir dirigentė doc. Birutė Janonienė). Šis išskirtinis koncertas Šiaulių šv. apaštalų Petro ir Pauliaus katedroje šį sekmadienį prasidės 16 val.

Šiemet 25-metį švenčiantis Birmingamo simfoninis pučiamųjų orkestras į Baltijos šalis atvyksta svečio teisėmis dalyvauti Rygoje rengiamame IX Baltijos šalių pučiamųjų orkestrų ir ansamblių vadovų forume. Šiame forume svečiai iš Anglijos dalyvaus specialiose pratybose, pristatymuose, diskusijose, dalysis patirtimi rengiant muzikos mokytojus, orkestrų vadovus.

Pirmą kartą į Lietuvą ir Latviją atvykstantį Birmingamo simfoninį pučiamųjų orkestrą prieš 25 metus įkūrė talentingas muzikos pedagogas K. Allenas, kuris į orkestrą subūrė Birmingamo pučiamųjų instrumentų muzikantus, norinčius ir galinčius atlikti aukšto meistriškumo reikalaujantį repertuarą – kūrinius pučiamųjų instrumentų simfoniniams orkestrams ir šiuolaikines kompozicijas. Bėgant metams kolektyvas išaugo ir tapo simfoninių pučiamųjų orkestrų lyderiu visoje Didžiojoje Britanijoje.

Orkestras nuolat rengia koncertinius ciklus Birmingamo simfoninio orkestro koncertų salėje, koncertuoja Jungtinės Karalystėje rengiamuose tarptautiniuose muzikos festivaliuose ir užsienyje. Jo atliekama muzika skambėjo Nacionaliniame koncertinių orkestrų festivalyje, taip pat Pasaulinės simfoninių pučiamųjų orkestrų ir ansamblių (WASBE) asociacijos konferencijoje Šladminge, Austrijoje, tarptautiniame pučiamųjų orkestrų festivalyje Strasbūre, WASBE konferencijoje Airijoje.

Šis orkestras buvo pirmasis Jungtinės Karalystės kolektyvas, pakviestas koncertuoti viename iš svarbiausių pučiamųjų orkestrų renginių „Midwest Clinic“ Čikagoje ir prestižiniame Niujorko Linkolno menų centre.

Birmingamo simfoniniame orkestre savo muzikinę karjerą pradėjo tokie žymūs atlikėjai, kaip A. Balsom (trimitas), D. Childsas (eufoniumas), C. Ogdenas (gitara), aktorius J. Nettlesas.

Orkestras per savo gyvavimo metus yra atlikęs net 325 įvairių autorių kūrinius, įskaitant ir 18 premjerinių kūrinių Jungtinėje Karalystėje, kitose Europos šalyse ir JAV. Kolektyvui savo kūrinių premjeras yra patikėję S. Hazo, Ph. Sparke, M. Ellerby, K. Heskethas ir orkestro globėjas G. Woolfendenas.

Birmingamo simfoninio orkestro įkūrėjas Keithas Allenas – ryški muzikos pasaulyje asmenybė. Jis yra didelę patirtį turintis dirigentas, aranžuotojas, muzikos pedagogas, dirbęs su įvairiais orkestrais, chorais, ansambliais, taip pat buvęs 40 įvairių muzikinių projektų meno vadovu.

K. Allenas yra dirigavęs garsiausiose Jungtinės Karalystės ir JAV koncertų salėse. Jis pats yra ir puikus muzikantas, grojantis mediniais pučiamaisiais ir klavišiniais muzikos instrumentais.

Vieninteliame koncerte Lietuvoje, Šiaulių katedroje, Birmingamo simfoninis pučiamųjų orkestras atliks Philipo Sparke „Dance Movements“ („Šokio ritmu“), Martino Ellerby „Paris Portraits“ („Paryžiaus portretai“) ir „The Canticle of the Sun“ („Saulės katedra“), Guy Woolfendeno „Illyrian Dances“ („Ilyrijos šokiai“) ir kt. kūrinius.

Šiame koncerte po įspūdingos koncertinės išvykos po JAV išvysime ir Šiaulių universiteto Muzikos pedagogikos katedros studentų mišrų chorą „Studium“, vadovaujamą meno vadovės ir dirigentės doc. Birutės Janonienės. Šis kolektyvas Nebraskos universiteto Omahoje kvietimu dvi savaites viešėjo JAV, surengė koncertus Omahos, Leadso ir kitų miestų koncertų salėse, mokyklose.

Pasak choro vadovės B. Janonienės, nelengva iš karto po ilgos kelionės vėl koncertuoti, tačiau buvo sunku atsisakyti galimybės dalyvauti viename koncerte su tokiu puikiu kolektyvu, kaip Birmingamo simfoninis pučiamųjų orkestras, kurio dauguma muzikantų jauni žmonės.

„Idėją surengti Birmingamo simfoninio orkestro koncertą Šiauliuose pasiūlė mūsų geras bičiulis, Rygos muzikos akademijos prof. Janis Purinis, kuris ir pakvietė šį nuostabų kolektyvą svečių teisėmis dalyvauti Rygoje vyksiančiame IX Baltijos šalių pučiamųjų orkestrų vadovų forume. Džiaugiamės, kad Šiaulių m. savivaldybės, daugelio kitų rėmėjų dėka šį projektą pavyko įgyvendinti ir šiauliečiams belieka tik laukti koncerto“, – sako koncerto Šiauliuose organizatorius Zenonas Ripinskis.

Į viršų