Šiaulių kultūros centre „Laiptų galerija“ atidaryta tradicinė Šiaulių miesto dailės mokytojų kūrybos paroda „XII“, skirta Tarptautinei mokytojų dienai. Tradiciškai miesto dailės mokytojai spalio mėnesį susirenka „Laiptų galerijoje“, kurioje pristato savo kūrybą, dalijasi patirtimi su kolegomis ir žiūrovais. Taip įrodydami, kad pedagogas gali atrasti laiko ir galimybių kūrybai. Parodoje buvo eksponuojami beveik 30 mokytojų naujausi tapybos, grafikos, skulptūros, tekstilės darbai.

Būti mokytoju yra garbė ir pašaukimas
Paroda prasidėjo muzikiniu kūriniu, kurį žiūrovams skyrė Šiaulių universiteto gimnazijos mokinys Klaidas Lelys.

Po jaudinančio kūrinio „Laiptų galerijos“ kultūrinės veiklos, komunikacijos ir rinkodaros vadybininkė Asta Stankūnienė teigė, kad šiluma į galeriją atėjo daug anksčiau, nei ji buvo įjungta Šiaulių mieste. Galeriją sušildė autorių sunešti darbai. Visi galerijos darbuotojai aikčiojo nuo jų grožio, spindesio, stengėsi juos sukabinti taip, kad kiekvienas suspindėtų.

Ši paroda yra jau dvyliktoji, todėl A. Stankūnienė bandė įžvelgti šio skaičiaus prasmę. Ji teigė, kad 12 yra kosminės tvarkos, sėkmės ir tobulybės simbolis.

Parodos organizatorė Marytė Ruzgytė teigė, kad kiekvieną kartą, kai ateina spalio 4-oji, labai malonu sutikti savo kolegas, tai tapo jau tradicija.

„Pirmą kartą buvo labai lengva organizuoti šią parodą, visas procesas greitai įvyko, nors ir vėlavau išsiųsti medžiagą. Šie mokytojai yra labai pareigingi, atsakingi, be jų pasaulis turbūt sugriūtų. Džiaugiamės, kad yra tokia vieta, kurioje susitinka daug kūrybingų, talentingų dailės mokytojų, ne tik mieste, bet ir rajone. Jie dalyvauja dėl pareigos, garbės reikalo. Darbai yra nuostabūs, kaip ir žmonės. Būti mokytoju yra garbė ir pašaukimas“, – teigė M. Ruzgytė.

„Laiptų galerija“ yra ir mokytojų namai
Galerijos renginių organizatorius Ričardas Jakutis džiaugėsi, kad šioje parodoje dailės mokytojai įnešė šviesumo, kurio labai trūksta kitiems.

„Malonu, kad šviesumas eina į gyvenimą. Ši paroda yra vientisa, nėra joje ryškių žvaigždžių ir nuosmukių. Vientisumas parodo, kad su daile Šiauliuose yra viskas gerai“, – teigė R. Jakutis.

Po šių R. Jakučio žodžių „Laiptų galerijos“ direktorė Janina Ališauskienė panoro paprieštarauti. Ji teigė, kad gerai išeksponuotoje parodoje niekada neparodomi nuosmukiai ir pakilimai.

Galerijos direktorė pristatė naujoves, kurios jau bus Šiaulių miesto dailės mokytojų kūrybos parodoje „XIII“.

„XIII“ parodoje jums bus surengtas iššūkis. Ši paroda bus kaip ir suneštinė, bet atvešite ir naują darbą, kuris bus teminis. Gali būti, kad bus tik tapyba. Žiūrovams bus suteikta galimybė rinkti geriausią kūrinį, taip bus ir jums, ir žiūrovams lengviau. „Laiptų galerija“ yra ir mokytojų namai. Būti mokytoju, kūrėju yra dvigubas džiaugsmas. Kiekvienas tai gali padaryti tereikia laiko, noro, motyvacijos. O kurti galite tik jūs“, – teigė J. Ališauskienė.

Parodos nepraleido ir profesorius, menotyrininkas Vytenis Rimkus, kuriam pritrūko portretų, tačiau tai parodos įspūdžio jam nesumažino. Jis teigė, kad parodoje yra darbų, kurie savotiškai yra įdomūs, kiekvienas turi individualią vietą.  

Kiekvienas parodos atidarymas yra šventė
Parodoje daugiausia savo darbus eksponavo tie mokytojai, kurie yra nuolatiniai parodų dalyviai, tačiau buvo ir tokių, kuriems šiandien yra pirmasis išėjimas į viešumą.

„Kaip autorius dalyvauju pirmą kartą, kaip žiūrovas – ne. Parodoje yra vienas mano tekstilės darbas. Jis atspindi, kokia tuo metu buvo mano emocinė būsena. Tekstilė – man labai artima. Esu tautodailininkė, bet neapsiriboju vien megztomis kojinėmis ir pirštinėmis. Norisi kažko daugiau. Užtrukau ilgai prie šio savo darbo. Sunkiausia yra subrandinti idėją. Man ji visada ilgai gimsta, nesu impulsyvi kūryboje. Iš pradžių norėjau megzti, tik nežinojau kuo. Paskui ieškojau siūlų. Mane pastūmėjo draugė, kad reikia  kažką daryti. Jei dabar išdrįsau, išdrįsiu ir toliau“, – pasakojo Šiaulių sporto gimnazijos dailės ir technologijų mokytoja Vitalija Daužvardienė.

Parodoje dalyvavo dailės ir technologijų mokytoja, kuri nė karto dar nepraleido šios parodos.

„Dalyvauju jau dvyliktąjį kartą. Kiekvienais metais stengiuosi parodyti kažką kita. Aš esu šeštadieninis ar sekmadieninis dailininkas. Kai lieka laiko, tada ir dirbu. Mano darbuose yra panaudota pati nemėgstamiausia mano technika – akrilas. Reikėjo labai greitai paruošti darbus, todėl ir jį naudojau, nes greitai džiūsta. Man patinka dirbti su aliejumi, kuris labai kvepia, jis man yra atgaiva sielai. Kiekvienas parodos atidarymas, susiėjimas su kitais yra šventė. Šalia mokytojos darbo atrandu laiko kūrybai, ateityje, manau, jo bus daugiau“, – teigė Gegužių progimnazijos dailės ir technologijų mokytoja Regina Rudienė.

2017 10 06 22

2017 10 06 20

2017 10 06 21

Artūro STAPONKAUS nuotr.

Į viršų