Spalio 6-ąją Šiaulių kamerinėje salėje „Polifonija“ įvyks įdomus ir prasmingas rudens koncertų sezono atidarymo koncertas. „Griūvančios sienos“ – tokiu pavadinimu-šūkiu 43-iąjį sezoną pasitinka Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“. Choro vadovė Nijolė Saimininkienė aiškina, kad tos sienos – nepasitikėjimo, esančios tarp žmonių. Ir jas būtina griauti. Be to, sienas griaus ir populiariomis tapusios edukacinės programos, kuriose vaikai ne tik smagiai iki šiol mokėsi dainavimo, o dabar jau ir kurs muziką kartu su kompozitoriais.

Pirmasis koncertas – kartu su Hamburgo kamerata
Atidarymo koncertas „Griūvančios sienos“ inspiruotas valstybinės Vokietijos šventės – Vokietijos susivienijimo dienos. Vokietijos susivienijimas tapo tautos ir valstybės vienybės pranašu ir Lietuvos valstybei, kuri tuo pat metu nusprendė tapti savarankiška ir lygiaverte Europos Sąjungos valstybe. Vokietijos susivienijimo diena Lietuvai yra svarbi šventė, mokanti gyventi be sienų santarvėje su kitomis pasaulio valstybėmis, dalijantis kultūros ir meno pasiekimais.

Bendras Hamburgo orkestro ir Valstybinio Šiaulių choro „Polifonija“ koncertas Šiauliuose – puikus to pavyzdys, sako organizatoriai. N. Saimininkienė pristato atidarymo koncerte pasirodysiančius  atlikėjus: Inyusina Anastassia (fortepijonas, Suomija), Hamburgo kamerata, ir, žinoma, Šiaulių valstybinis kamerinis choras  „Polifonija“. O garbingiems svečiams diriguosiantis M. Barkauskas – vienas perspektyviausių lietuvių jaunosios kartos dirigentų. Koncertą iš dalies remia Vokietijos Federacinės Respublikos ambasada.

„Manome, kad toks pavadinimas tinka visam artėjančiam sezonui. Mes iš tiesų norime griauti sienas. Pirma siena, kurią norime nugriauti, – toji tarp didmiesčio ir regiono. Kreipėmės į Lietuvos kultūros tarybą prašydami finansavimo vienam regioniniam projektui, pagal kurį mes kartu su seniūnijomis, rajonų savivaldybėmis sudarytumėme sąlygas į koncertus ateiti tiems žmonėms, kurie dėl įvairių priežasčių neturi galimybių juose apsilankyti. Mes norime, kad senjorai ar neįgalūs žmonės turėtų daugiau galimybių prisiliesti prie profesionalios muzikos, kad žmonėms netrukdytų geografinė padėtis apsilankyti gerame koncerte, kad į mūsų organizuojamus koncertus būtų galima atvykti be jokių sunkumų neturintiems automobilio“, – sako N. Saimininkienė. Ji pastebi, kad žmogus, gyvenantis regione, neretai jaučiasi vienišas dar ir dėl to, kad jo judėjimo galimybės yra labai ribotos – susisiekimas viešuoju transportu vis traukiasi.

Pristačius būsimą programą, sudarytos sutartys su Šiaulių apskrities rajonų merais, seniūnijos sutiko savo transportu regionų gyventojus atvežti į koncertus. „Galėsime bendrauti su žmonėmis betarpiškai ir nušviesti jų dvasią, atvežti jiems gražią dainą ir gražią muziką. Tam projektui parengėme didžiules programas – vieną sakralinės muzikos, kitą – pasaulietinės muzikos programą“, – „Polifonijos“ choro vadovė.

Muzika mažiems, muzika visiems
Choras imasi dar vieno tikslo – projektu jauniems kompozitoriams suteikti galimybių realizuoti savo kūrinius.

„Kviesime jaunus kompozitorius, kurie dirbs su vaikais ir mokys kurti muziką. Jie tai darys „Polifonijoje“ ir gaus tam tikrą muzikinį rezultatą“, – sako vadovė.

Naujajame projekte „Jaunos kompozitorių dienos“ jau sutiko dalyvauti dvi kompozitorės, dėstančios kompoziciją ir puikiai mokančios dirbti su vaikais.

„Sudarydami šių metų koncertinę programą, norėjome, kad į Šiaulių kamerinę salę „Polifonija“ ateitų tie žmonės, kurie nori geros, kokybiškos kamerinės muzikos. Visame pasaulyje kamerinės muzikos koncertai kainuoja pasiutusius pinigus ir tokius koncertus gali sau leisti turintys geras pajamas. Mūsų visuomenėje tokie koncertai prieinami visiems“, – pažymi vadovė.

Tad į Šiaulius atvyks „Duo B!z’art“ pianistų duetas iš Belgijos, kurį 2004 metais įkūrė du talentingi pianistai André Roe ir Geoffrey Baptiste. Šis ansamblis sukuria labai unikalų repertuarą, kurio pasirinkimą lemia laikotarpis nuo romantizmo iki XX a. Duetas sėkmingai derina klasikos hitus su ne taip gerai žinomais šedevrais. Koncerto „Duo Barocco: sugrįžimas į Arkadiją“ programoje Monteverdi arijas ir duetus lydės pasakojimai apie Arkadijos idėjos įtaką renesanso ir baroko menams ir vaizdo projekcijos su pastoralinėmis scenomis italų tapyboje. „Duo Barocco“ dainininkės – Renata Dubinskaitė ir Saulė Šerytė, joms bus akomponuojama klavesinu.

N. Saimininkienė pažymi, kad labai gražiai turėtų nuskambėti koncertas, skirtas vienai iškiliausių lietuvių asmenybių – Tėvui Stanislovui. Programoje „Tėvo Stanislovo varpai“ ne tik skambės muzika, bet ir vyks skaitymai. O koncerte pasirodys Liudas Mikalauskas (bosas), Beata Vingraitė (fortepijonas), Valdas Andriuškevičius (klarnetas), dalyvaus rašytoja ir žurnalistė Vita Morkūnienė, knygos „Pokalbiai Tėvo Stanislovo celėje“ autorė.

Šį pusmetį Šiaulių valstybinis kamerinis choras „Polifonija“ dalyvaus labai svarbiuose festivaliuose – tokiuose kaip tarptautinis Šv. Jokūbo chorinės sakralinės muzikos festivalis. Tradiciškai šiauliečiai bus kviečiami į miesto Katedroje vyksiantį koncertą, skirtą Visų šventųjų dienai, o per Naujuosius metus – į šventinį koncertą.

„Koncertai griauna sieną, kuri rudenį užauga tarp namų ir miesto. Pareini namo – tamsa už lango ir niekur nenori eiti. Mes pamirštame, kad pabuvę gerame koncerte pasikrauname jėgų, gerų emocijų savaitei ar mėnesiui“, – tikina N. Saimininkienė.

Į viršų