Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė su Latvijos vidaus reikalų ministru Richardu Kozlovskiu ir Estijos vidaus reikalų ministru Lauri Läänemets aptarė regiono mastu vykdomą informacinę ataką prieš švietimo ir kitas įstaigas. Visos šalys ėmėsi panašių atsakomųjų priemonių – įvertino grėsmės lygį, parengė rekomendacijas, informavo visuomenę.

Lietuvoje per tris darbo dienas švietimo ir kitos įstaigos sulaukė daugiau nei 3500 melagingų grasinančių laiškų apie tariamai padėtus sprogmenis, Latvijoje ir Estijoje mastas panašus. Pasak ministrės, pokalbio metu kolegos ministrai pabrėžė, jog į praėjusią savaitę prasidėjusią ataką reagavo taip pat, kaip Lietuva – įvertinus, jog laiškai melagingi ir realios grėsmės nėra, įstaigoms rekomenduota tęsti darbus įprasta tvarka.

„Šiandien su Latvijos ir Estijos ministrais aptarėme saugumo situaciją mūsų šalyse ir atsako priemones į informacinę ataką prieš šalies įstaigas. Politiniu lygmeniu mes vertiname tai kaip hibridinę ataką prieš Baltijos šalis. Mūsų policijos aktyviai bendradarbiauja, sutarėme, kad reikalingas koordinavimas ir ministrų lygiu", – teigia A. Bilotaitė.

Pasak ministrės, šių informacinių atakų tikslas – destabilizuoti visuomenę, kelti paniką, mažinti pasitikėjimą valstybės institucijomis, trikdyti tarnybų darbą. Šiandien paskelbtos naujausios rizikos analize grįstos policijos rekomendacijos – tęsti ugdymo procesą įprasta tvarka ir reaguoti bei skambinti policijai tik tada, jei pastebimi įtartini objektai, galintys kelti grėsmę. Siekiant apsaugoti Bendrosios pagalbos centą nuo skambučių perkrovos, paskelbtas atskiras policijos numeris 8 700 60 000, kuriuo galima konsultuotis gavus grasinantį laišką.

Ministrės teigimu, tik prasidėjus informacinei atakai, šalies tarnybos ėmėsi proaktyvių veiksmų, siekiant nustatyti jos organizatorius. Lietuvos kriminalinės policijos biuro centrinis specializuotas kibernetinių nusikaltimų tyrimo padalinys atliko situacijos ir rizikų vertinimą, pradėjo ikiteisminį tyrimą, paprašė atitinkamų duomenų iš „Google". Gauti tarpiniai atsakymai, kurie šiuo metu analizuojami ir vertinami, atliekami kiti būtini tyrimo veiksmai. Aktyviai vykdomas tarptautinis bendradarbiavimas su užsienio teisėsaugos institucijomis, Europolu.

Į viršų