Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė padėkojo Prezidentui Gitanui Nausėdai už bendradarbiavimą valdant neteisėtos migracijos krizę ir kartu kreipėsi prašydama artimiausioje Europos Vadovų Taryboje kelti klausimą dėl Europos Sąjungos (ES) teisės aktų pakeitimų būtinybės. ES teisės aktai sienos apsaugos, migracijos ir prieglobsčio srityse turi sudaryti sąlygas Lietuvai ir kitoms ES valstybėms narėms veiksmingai reaguoti valdant neteisėtos migracijos srautus vykstant hibridiniam karui. Apie tai informuoja Vidaus reikalų ministerija.

Ministrė teigia, kad būtinybę keisti ir tobulinti teisės aktus parodė Lietuvos, susidūrusios su sąmoningai skatinamos neteisėtos migracijos reiškiniu, kuris yra tik vienas iš hibridinės agresijos elementų, patirtis. Nacionaliniu lygmeniu teisės aktų pakeitimų imtasi nedelsiant – jie ne tik padėjo stabilizuoti situaciją, sustabdyti migracijos srautą, bet kartu užtikrino tarptautinių įsipareigojimų vykdymą, sudarant sąlygas pateikti prašymus suteikti prieglobstį pasienio kontrolės punktuose ar tranzito zonose, taip pat Lietuvos Respublikos diplomatinėse atstovybėse ar konsulinėse įstaigose.

„Kaimyninės Baltarusijos režimas pasitelkia migrantus, naudodamas juos kaip įrankį savo politiniams tikslams pasiekti. Tai organizuota veikla, kuria siekiama pakenkti, todėl Europos Sąjungos atsakas turi būti ryžtingas, o Europos Sąjungos teisės aktai turi atliepti naująją realybę ir aiškiai reglamentuoti, kokių veiksmų gali ir turi imtis Europos Sąjungos valstybės narės, siekdamos užkirsti kelią trečiųjų šalių piktnaudžiavimui. Šis klausimas turi būti svarstomas aukščiausiu lygmeniu, todėl prašau Prezidento jį kelti ir Europos Vadovų Taryboje, siekiant apsaugoti tiek mūsų valstybės, tiek visos Europos Sąjungos interesus“, – teigia A. Bilotaitė.

Klausimą dėl ES teisės aktų, reglamentuojančių migracijos ir prieglobsčio sistemų valdymą, adekvatumo hibridinio karo atveju ministrė ketina iškelti trečiadienį vyksiančiame nuotoliniame ES vidaus reikalų ministrų susitikime.

Vidaus reikalų ministrė padėkojo Jo Ekscelencijai Lietuvos Respublikos Prezidentui už glaudų bendradarbiavimą siekiant suvaldyti neteisėtos migracijos krizę ir jos keliamus iššūkius. „Tik koordinuoti institucijų veiksmai ir vieningas požiūris gali užtikrinti sėkmę hibridinės agresijos iš kaimyninės šalies akivaizdoje“, – rašte valstybės vadovui teigia A. Bilotaitė.

Šiemet Lietuvos ir Baltarusijos sieną neteisėtai kirto 4 122 migrantai. Stabilizavus padėtį Lietuvoje ir pristabdžius neteisėtai valstybės sieną kertančių žmonių srautą, neteisėtų migrantų labai padaugėjo Latvijoje, kur paskelbta ekstremalioji padėtis, taip pat Lenkijoje.

Baltijos šalys su migrantų krize kovos kartu ir koordinuos savo veiksmus. Lietuva atskleidė Latvijai savo kovos su augančiu neteisėtų migrantų srautu patirtį ir pasiūlė ekspertinę pagalbą.

Į viršų