Asta VOLKOVAITĖ
Su žmona susipykęs šiaulietis griebėsi peilio ir  persipjovė gerklę sutuoktinės akivaizdoje. Manoma, kad vyras tokiu ekstremaliu būdu galėjo siekti žmonos dėmesio. Susižalojusiam vyrui greičiausiai nepavyko savo pralietu krauju „nusipirkti” žmonos palankumo. Moteris net nesiteikė palydėti į ligoninę save sužalojusio vyro, kuris, pirminiais medikų duomenimis, buvo apsvaigęs nuo alkoholio.
 
Isterikai trokšta dėmesio
 
Trečiadienį apie 17 valandą medikai bei policijos pareigūnai skubėjo į Dainų gatvės 1-ąjį daugiabutį. Čia viename iš butų tarp sutuoktinių įsiplieskus konfliktui 44-erių metų šiaulietis čiupo peilį ir persipjovė gerklę. Vyro laimė, kad žaizda buvo ne itin gili, - medikai sutvarstė žaizdas ir tą patį vakarą nuvežė į Šiaulių apskrities psichiatrijos ligoninę. Pasak medikų, vyras buvo neblaivus.
 
„Kiekvienas atvejis yra individualus, bet tai galėjo būti veiksmai, kai žmogus nukreipia smurtą prieš patį save reikalaudamas dėmesio”, - šiauliečio susižalojimą vertina Šiaulių apskrities psichiatrijos ligoninės direktorius Eugenijus Mikaliūnas. Medikas sako, kad kitų akyse save žalojantys žmonės ketinimų nusižudyti gali ir neturėti.
 
„Tai gali būti gąsdinimas. Į save dėmesį viešose vietose labai mėgsta atkreipti isterikai”, - pasakoja E. Mikaliūnas. Minėtos ligoninės vadovo teigimu, dėmesio trokštantis nestabilios psichikos žmogus gali stengtis, kad jo veiksmus matytų kuo daugiau akių.
 
„Tai yra kaip šantažas: jeigu man nepadarysi taip, tada – aš sau padarysiu taip”, - teigia E. Mikaliūnas. Medikas su save gąsdinančiais susižaloti žmonėmis pataria elgtis atsargiai, - konfliktą spręsti būtina, bet derėtis reikia protingai.
 
Alkoholis gali paskatinti savęs žalojimą
 
„Dažniausiai ryžtamasi save žaloti apsvaigus nuo alkoholinių gėrimų ar narkotinių medžiagų”, - tvirtina E. Mikaliūnas. Mediko žodžiais, retai būna, kad tokios mintys, kaip Dainų gatvės gyventojui, šautų blaiviam žmogui. Pasirodo, panašiems veiksmams rečiau ryžtasi ir dailiosios lyties atstovės. 
 
„Dar neteko girdėti apie šitaip pasielgusią moterį (kuri reikalaudama dėmesio persipjautų gerklę, - aut. past.), - pripažįsta E. Mikaliūnas. E. Mikaliūnas mano, kad moterys paprasčiausiai yra išradingesnės ir konfliktines situacijas sprendžia bei dėmesio reikalauja kitais būdais.
 
Pasak Šiaulių apskrities psichiatrijos ligoninės vadovo, sunerimti dėl tokių situacijų, kai žmonės ryžtasi prieš save kelti ranką, - visada būtina. „Gamta mėgsta trejybę”, - mano E. Mikaliūnas. Medikas paaiškina, kad tokie konfliktai, kai žmogus jau vieną kartą turėjo ryžto susižaloti, gali būti ir ne paskutiniai.

Į viršų